"Pýtate sa skoro ako kádrovák a nepáči sa mi to!" spieva Michal Kaščák ako generál ŠtB v novom projekte hudobníka a skladateľa Mira Tótha s názvom Drť, ktorá mala slovenskú premiéru 17. novembra v rámci Koncertu pre všímavých.

Nová kapela, zložená zo špičkových slovenských a maďarských hudobníkov, v bratislavskej Fuge naživo predstavila svoj pripravovaný debutový album Puntičkár, ktorý dokonca v ten istý večer na rovnakom mieste odohrala aj druhýkrát. Oba sa nahrávali, a práve z týchto nahrávok by mal vzísť aj samotný album.

Už to svedčí o tom, že nejde o obyčajnú kapelu, no hlavným dôvodom, prečo je Drť skutočne nevídaným experimentom, sú jej texty. Skladby tejto formácie sú totiž zhudobnením výrokov bývalého šéfa ŠtB, generála Alojza Lorenca, ktoré môžete nájsť v jeho rozhovore pre denník SME z roku 2014.

Žánrovo pestrá slovensko-maďarská zostava

Lorencove odpovede do podoby hudobných textov "prebásnil" Marek Kundlák, so samotným nápadom na zhudobnenie rozhovoru však prišiel známy hudobný skladateľ Miro Tóth. Ten má okrem iného na svojom konte napríklad Kvarteto siahajúcich chápadiel, venované Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, ktoré na festivale Pohoda odohral svetoznámy Kronos Quartet. Miro k textom skomponoval melódie a celé skladby a oslovil ďalších hudobníkov - na klávesoch hrá skladateľka Lucia Chuťková, na gitare líder math-rockovej kapely Vojdi Marek Buranovský a rytmiku má pod palcom maďarské duo - bubeník Áron Porteleki (Tóthov spoluhráč z projektu Thisnis) a basgitarista Márton Czernovszky.

Samotný autor Miro Tóth projektu hrá na saxofóny a spev je v réžii lídra kultovej kapely Bez ladu a skladu a zakladateľa festivalu Pohoda Michala Kaščáka. Každý z členov zostavy do finálneho výsledku prináša svoj vlastný rukopis a aranžérsky vklad, vďaka čomu Drť hudobne osciluje medzi viacerými žánrami od punku cez alternatívu až po free jazz. "Nejde o technické hranie, reflektujeme naše okolie, čo nemusí byť vždy zábavné," hovorí Miro Tóth.

Účastníci spomínaného koncertu vo Fuge však určite potvrdia, že to zábavné byť dokáže. Kaščák pri deklamácii často absurdne až zosmiešňujúco znejúcich Lorencových výrokov exceluje a hudobne je projekt, napriek účasti hudobníkov zastupujúcich experimentálnu scénu, prekvapivo poslucháčsky prístupný, miestami až tanečný. Príkladom je zverejnená demonahrávka skladby Puntičkár.



V hmle nevyjasnených otázok

Nie je to však len o zábave. Spolu deväť skladieb na pripravovanom albume reflektuje najmä tému neistoty a nevyjasnených otázok, ktoré sú spojené s osobou Alojza Lorenca a v širšom zmysle aj s celým totalitným režimom.
Vety v textoch, hoci sú vytrhnuté z kontextu, poukazujú na to, ako bývalý šéf ŠtB v spomínanom rozhovore devalvuje logiku, cielene zahmlieva a odvracia pozornosť od podstaty veci.

"Ak sa ľudia začnú zamýšľať nad manipulatívnym zvrátením situácie a odvrátením pozornosti od merita otázky, náš projekt má zmysel. A ak dnes niekto hovorí, že dôvera voči KGB ostala, tak sa mi zdá, že niečo nie je v poriadku," vysvetľuje zámer projektu Miro Tóth. Nejde pritom len o fenomén bývalého režimu, s podobným správaním sa u politikov a iných verejne činných osôb bežne stretávame aj v demokracii.

Kaščák: Je to vysilujúce aj oslobodzujúce zároveň

Michal Kaščák je podľa vlastných slov z projektu nadšený a veľmi rád prijal úlohu frontmana. "Som vďačný, že ma Miro pozval. Drť, to je intenzívny umelecký tlak. Hudobný, textársky aj interpretačný. Miro skomponoval hudbu na pomedzí punku, jazzu a experimentu, ktorú členovia kapely úžasne posúvajú do neočakávaných dimenzií. Marek Kundlák spracoval rozhovor Alojza Lorenca tým najlepším možným spôsobom - nič nepridal, nič si nevymyslel. Vybrané tvrdenia ukazujú svet človeka, ktorý hýbe našou spoločnosťou desivým spôsobom. Drť je jednou z umeleckých možností, ako sa s tým vysporiadať," hovorí Kaščák.

Ako dodáva, na nie veľmi optimistické texty je síce zvyknutý zo svojej materskej skupiny Bez ladu a skladu, no v prípade Drte, kde sa mení na generála ŠtB, dostáva podľa vlastných slov poriadne zabrať: "Koncerty sú pre mňa mimoriadne silné. Štylizovať sa do osoby šéfa komunistickej tajnej služby a potom tvorcu sveta finančných skupín je vysilujúce, no zároveň aj niečím oslobodzujúce."

Album Puntičkár venuje kapela obetiam perzekúcií, represií a vrážd komunistického režimu. Jeho vydanie je naplánované na začiatok budúceho roka a Drť ho chce predstaviť aj na turné po slovenských a českých kluboch. O booking Drte sa bude starať agentúra Real Something, ktorá zastrešuje alebo v minulosti zastrešovala úspešné slovenské skupiny The Ills, Nvmeri, Swan Bride, Diego, Tolstoys a viaceré ďalšie.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner z agentúry Real Something. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.