Stálica slovenskej populárnej hudby Miro Žbirka myslí na fanúšikov aj v týchto neľahkých časoch a má pre nich samé dobré správy. Týkajú sa dokumentu Meky od režiséra Šimona Šafránka, ktorý je od stredy 2. decembra už aj na Slovensku dostupný online. Doteraz si ho totiž mohli na internete legálne pozrieť len fanúšikovia v Českej republike.

V čase, keď sú kiná zatvorené, alebo len polootvorené, tak prichádza jedinečná možnosť pozrieť si tento divácky úspešný a odborníkmi oceňovaný film cez oficiálne internetové platformy. Od dnešného dňa je v ponuke lokálnej služby dafilms.sk, v ktorej nájdete aj množstvo ďalších výborných, prevažne slovenských a českých dokumentov a filmov. Od 16. decembra bude potom film dostupný aj na iTunes či Google Play.

Tešiť sa môžu aj priaznivci fyzických nosičov, keďže film Meky dnes vychádza aj na DVD. Okrem samotného dokumentu na ňom nájdete aj špeciálny bonus v podobe doteraz nezverejneného rozhovoru s Mirovým synom (a dvorným režisérom jeh klipov) Davidom Žbirkom. Rozhovore je, ako inak, o jeho otcovi.

Zaujímavosťou je, že film o slovenskom spevákovi si mohli pozrieť už aj diváci vo Veľkej Británii. Tamojšia premiéra prebehla 12. novembra v rámci podujatia Made in Prague Festival spolu s online debatou s režisérom a hlavným aktérom filmu.

Miro Žbirka - The Best Of, Deluxe Vinyl Box Zdroj: Universal Music

Ďalšou exkluzívnou správou je, že nedávno vydaný 3CD výber The Best of Miro Žbirka s remastrovaným zvukom zo štúdia Abbey Road v Londýne dostane aj vinylovú podobu. V piatok 4. decembra vyjde pod hlavičkou Universal Music špeciálny, číslovaný a podpísaný Deluxe Vinyl Box v limitovanej edícii 300 kusov. Bude obsahovať 6xLP (180g vinyl), podpiskartu, signovaný notový záznam skladby Slovenská a trsátko Meky. Ak teda máte medzi blízkymi verných fanúšikov Mira Žbirku, o tipy na darčeky, ktoré ich určite potešia, tento rok naozaj nie je núdza.

Prečítajte si rozhovor: Miro Žbirka: Dnešnej situácii dokážem čeliť, len ak môžem niečo robiť

Napriek množstvu noviniek spevák dúfa, že sa mu čoskoro podarí uskutočniť aj to, na čo sa tento rok najviac tešil. V októbri sa mala konať slovenská časť koncertnej šnúry Cinema Acoustic Tour, no kvôli opatreniam sa tieto vystúpenia museli presunúť nové termíny na konci januára 2021. Zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti a nemenia sa ani miesta koncertov. Uskutočnia sa v historických kinách v Prešove (kino Scala, 26.1.), Martine (kino Moskva, 27.1.) a v bratislavskom Ateliéri Babylon (28.1., už vypredané).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli PR manažér Mira Žbirku Rado Mešša a Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.zbirka.czwww.facebook.com/MiroZbirka.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka