Skladateľ, textár a spevák Elton John uzavrie britskú časť svojho rozlúčkového svetového turné veľkolepým koncertom na ikonickom pyramídovom stagei festivalu Glastonbury. Organizátori festivalu avizujú, že pôjde o jeho vôbec posledný koncert v Británii.


"Rocket Man" odohrá svoju šou v nedeľu 25. júna, teda v posledný deň Glastonbury, ktorý už tradične patrí hudobným legendám. 
Vystúpenie bude mať ešte výnimočnejšiu príchuť vďaka tomu, že Elton John ako jedno z mála svetových hudobných mien na Glastonbury ešte nikdy v minulosti nevystúpil. Pôjde teda o premiéru a zároveň i derniéru. Rodák z anglického mesta Pinner bude mať v čase svojho vystúpenia na festivale 76 rokov.

Organizátori slávneho festivalu, ktorý každoročne navštívi takmer 200-tisíc návštevníkov potvrdili dlhodobé špekulácie o jeho vystúpení nasledujúcimi vetami na Twitteri: "S nesmiernou radosťou vám oznamujeme, že Elton John bude headlinerom nedeľného večera na Glastonbury 2023, pričom pôjde o poslednú britskú šou jeho posledného turné."

"Som absolútne nadšený. S blížiacim sa koncom turné si uvedomujem, že neexistuje lepšia príležitosť, ako sa rozlúčiť s mojimi britskými fanúšikmi, ktorí ma neprestajne podporovali počas svetlých i temných momentov mojej kariéry. Už teraz sa nemôžem dočkať atmosféry najvýznamnejšieho festivalu na svete," uviedol vo svojom oficiálnom vyhlásení Elton John.

 
Oznámenie prišlo krátko po konci severoamerickej časti spevákovho prebiehajúceho svetového turné s názvom Farewell Yellow Brick Road Tour, na ktorom sa ako hostky objavili aj speváčky Dua Lipa či Kiki Dee. Turné bude po Glastonbury pokračovať v kontinentálnej Európe, Austrálii a na Novom Zélande.

Ohlásenie Eltona Johna ako headlinera na nedeľu 25. júna zároveň definitívne vyvrátilo špekulácie o účasti americkej hviezdy Taylor Swift na Glastonbury. Tento deň bol totiž v rámci jej prebiehajúceho Eras Tour jediným dňom, počas ktorého by mohla na Glastonbury vystúpiť. Aj to však len teoreticky, keďže by musela s celou svojou šou priletieť z amerického Minneapolisu, kde má koncerty 23. a 24. júna.

Rozlúčkové turné Eltona Johna začalo už v septembri 2018 a pôvodne malo trvať tri roky. Kvôli pandémii sa však časť koncertov presunula na roky 2022 a 2023. Celkový počet koncertov je viac ako 300. Spevák a skladateľ je popri koncertovaní stále aktívny aj v štúdiu. V roku 2021 vydal album so všehovoriacim názvom The Lockdown Sessions, ktorý je plný spoluprác s hviezdami ako Dua Lipa, Ed Sheeran, Years & Years, Gorillaz, Stevie Wonder či Eddie Vedder. V tohtoročnej digitálnej reedícii albumu pribudol navyše aj duet s Britney Spears, ku ktorému Elton John zverejnil videoklip a viacero remixov.


Autor: Matej Kráľ

Súvisiaci interpreti: Elton John