Dlhohrajúce platne sú v USA opäť na vzostupe. Ich predaj sa v roku 2014 zvýšil v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 52 percent, informovala vo štvrtok spoločnosť na prieskum trhu Nielsen SoundScan.

Na najväčšom hudobnom trhu na svete sa podľa jej údajov vlani predalo 9,2 milióna vinylových platní. Napriek tomu majú "elpéčky" len šesťpercentný podiel na celkovom množstve predaných albumov.

Predaj klasických CD aj minulý rok klesal, na druhej strane pokračoval boom streamovacích služieb, ako sú Spotify či Pandora. V roku 2014 zaznamenali oproti predchádzajúcemu roku nárast o 54 percent. Streamovacie služby umožňujú používateľom počúvať hudbu cez internet bez kúpy a opakovaného sťahovania príslušného albumu či skladby. Nahrádza ho predplatné, no existujú aj bezplatné základné varianty.

Predaj stiahnutých albumov a piesní však v USA práve kvôli streamingu v roku 2014 klesol o deväť, resp. 12 percent. Podiel downloadov z celkového predaja je však vysoký - americkí spotrebitelia si z 257 miliónov albumov až 106,5 milióna kúpili v digitálnej forme. Najviac stiahnutí medzi albumami v USA mal titul 1989 od Taylor Swiftovej, z ktorého, hoci vyšiel až koncom októbra, sa do 28. decembra predalo viac ako 3,66 milióna kópií. Prispelo k tomu určite aj to, že svoj album nedala na streamingové slúžby. Najpredávanejšou piesňou roka v USA je Happy Pharrella Williamsa (6,4 milióna kópií).

Zdroj: TASR
Ilustračné foto: AP Photo/Richard Drew