Unikátna slovenská skupina Silband má za sebou prelomový rok. Počas neho zmenila názov (predtým Silvayovci), predstavila niekoľko videoklipov, vydala debutové CD a zorganizovala svoj prvý samostatný koncert doma v Košiciach. Je tu však rok 2017 a kapela ho víta naozaj vo veľkom štýle - spoluprácou s českým spevákom Martinom Chodúrom.

Po skladbách s Tomášom Buranovským (coververzia Cake By the Ocean) a Robom Šimkom (prvá autorská skladba Ako za starých čias) ide v krátkom čase už o tretiu spoluprácu so spevákom. Podľa členov skupiny ich však tento rok predstavia ešte viac.

"Otvorených máme viacero spoluprác. Ako prvú zverejňujeme skladbu Salome od Martina Chodúra. Martina sme oslovili ešte minulý rok. Bol veľmi ústretový a otvorený spolupráci. Pesnička Salome je už dlhšie známa z tvorby Martina. My sme jej dali nový štýl a tu je výsledok," hovorí manažérka skupiny Katarína Silvayová.

Spolupráca na diaľku

Aj keď Silband pôsobia na východnom Slovensku a Martin Chodúr v Česku, spolupráca bola úplne bezproblémová. "Manažéri oboch strán spolu neustále komunikovali. Dohodla sa skladba, ktorú spracujeme, ja som následne urobil aranžmán pre našu cimbalovú formáciu a začalo sa nahrávanie. Výsledok sme poslali Martinovi," popisuje vznik spoločnej verzie pesničky multiinštrumentalista, aranžér a skladateľ Gabriel Silvay.

Pokračovalo pripojenie Martinovho spevu, následné mixovanie, mastering a nakoniec natáčanie klipu. To bolo zo všetkého najnáročnejšie, vyžadovalo si totiž zosúladenie veľkého množstva aktérov a štábu. Keďže aj Martin aj Silband sú pracovne maximálne vyťažení, klip sa točil na viackrát. Prvý deň natáčania bol v Bratislave.

"Ráno sme vstali a išli sme na otočku do Bratislavy. Auto bolo naložené svetlami, kamerami a technikou až po strop," spomína na cestu huslistka Slávka Silvayová. V Bratislave už čakali tanečníci tanga, Ondrej Buranský a Lenka Lorencovičová, aj Martin Chodúr. "Natáčanie sme si naozaj užili, Martin bol veľmi priateľský. V podstate sme sa videli prvýkrát," poznamenal Gabriel Silvay, ktorého spolu s celou kapelou potešilo, keď po nakrúcaní prišlo emailom z Česka poďakovanie "za skvele pripravené nakrúcanie klipu a nesmierne milý a profesionálny prístup štábu".

"Druhý deň natáčania sme vymenili bratislavský Club Enigma za košické štúdio. Tu sme sa vyhrali s detailami na kapelu a nástroje. Kameraman Michal Smoleň perfektne zvládol zosúladiť obe prostredia a klip tak pôsobí jednotne," dodáva Katarína Silvayová.


Cimbalovka pre 21. storočie 

Silband je jedinečná a originálna formácia cimbalovej hudby, ktorej "tajomstvo úspechu" spočíva v skĺbení tradičného s moderným. Vytvorili tak inovatívny "cimbalový sound", v ktorom na akustických ľudových nástrojoch hrajú moderné hudobné štýly. V rovnakej zostave pôsobili od roku 2003 pod tradičnejším názvom Silvayovci a ako každá cimbalovka hrali najskôr na ľudovú nôtu. Od roku 2007 sa však osobitosť kapely pomaly kryštalizovala a dnes si jej progresívnosť nemožno nevšimnúť. Zakladateľmi kapely sú bratia Miloš a Gabriel.

Kapela sa zviditeľnila širšej verejnosti v roku 2010 v šou Česko Slovensko má Talent, kde sa dostali až do semifinálového kola. Prvýkrát šokovali a upútali na seba pozornosť na kastingu v divadle, keď na fujare a ostatných tradičných ľudových nástrojoch zahrali skladbu Children od Roberta Milesa. V ďalších kolách prekvapili skladbami od The Prodigy, Michaela Jacksona či skupiny YES, v ktorých ukázali svoji virtuozitu a tiež nové a nezvyčajné techniky hry na husliach, cimbale či cajone. Od roku 2016 pôsobia pod názvom Silband, pod ktorým sa chcú sústrediť na zaujímavé spolupráce aj vlastnú tvorbu.

Hudba.sk informovala manažérka skupiny Katarína Silvayová. Článok bol upravený redakciou.

Foto: archív kapely

Súvisiaci interpreti: Martin Chodúr