Koncom roka 2017 sa na slovenskej hudobnej scéne objavil zaujímavý nový projekt. Stojí za ním producent Dušan Vančo, fanúšikom elektronickej hudby známy najmä ako Foolk (predtým Foolcut). Aj nové EP s názvom Tangram Animals tvoril sám spájaním samplov, výsledok však pripomína autentickú nahrávku jazzovej kapely.

Projekt Von Tirnau, ktorý dokonale prepája svety elektronickej hudby a jazzu, vznikol ako hudobníkov návrat ku koreňom - k rodnému mestu a k jazzovej hudbe, ktorá formovala jeho produkciu v začiatkoch.

"Jazzová hudba je pre mňa konštanta, ku ktorej sa opakovane vraciam. Keď som pred rokmi začal počúvať staré československé jazzové nahrávky, dostal som sa k mnohým pokladom. Chcel som ich oživiť, dostať do zaujímavých kontextov a citlivým samplovaním im dať novú tvár. Išlo o hudbu, ktorá bola v socializme opakovane potláčaná a normalizovaná. Práve túto hudbu znovuobjavujem a ukazujem v iných súvislostiach," vysvetľuje Dušan Vančo.

Debutová EP nahrávka Tangram Animals, ktoré vyšla pár dni pred Vianocami, je malý kúsok československého jazzu v dnešnom digitálnom priestore s obalom od výtvarníčky Kristíny Saganovej. Von Tirnau predstaví viac svojej tvorby v živom prevedení s bubeníkom Michalom Skácelom a projekciou. Malú ukážku nájdete nižšie, celé EP môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe.


Text: Hudba.sk (zdroj: Dušan Vančo, www.vontirnau.com)
Foto: Andrej Dobrotka

Súvisiaci interpreti: Foolk