Anglicko-francúzska herečka a speváčka Jane Birkin sa 15. apríla prvýkrát predstaví v Bratislave. V rámci turné na podporu albumu Birkin/Gainsbourg: Le Symphonique, ktorý vyšiel minulý rok v marci, vystúpi vo Veľkej sále Istropolisu v sprievode jedného z najprestížnejších slovenských orchestrov - Capella Istropolitana.

Jane Birkin je známa najmä vďaka sexi hitu Je t‘aime... moi non plus z prelomu 60. a 70. rokov. Duet s legendárnym francúzskym spevákom, skladateľom a filmárom Sergeom Gainsbourgom v roku 1969 dobyl britský singlový rebríček, no vo viacerých krajinách bol zakázaný kvôli príliš sexuálnemu náboju. V druhej polovici piesne totiž znejú ženské vzdychy.

Zaujímavosťou je, že Gainsbourg skladbu pôvodne napísal v roku 1967 pre svoju vtedajšiu milenku Brigitte Bardot, ktorá ju aj naspievala ako prvá. Dozvedel sa však o tom jej manžel, ktorého to rozhnevalo, a tak Bardot speváka požiadala, aby ju nevydal. Jej verzia, taktiež plná vášnivých vokálnych prejavov, sa napokon dostala na trh až v roku 1986.


Okrem kontroverzného hitu zaznejú 15. apríla v Istropolise najmä skladby zo spomínanej minuloročnej nahrávky Birkin/Gainsbourg: Le Symphonique. "Serge bol nielen básnikom, či objaviteľom nepoznaného. Mal aj ucho symfonika - čoho dôkazom je aj jeho orchestrálne majstrovské dielo Histoire de Melody Nelson (1971)," priblížila speváčka jeho vzťah ku klasickej hudbe.

Na albume Le Symphonique Birkin predstavuje Gainsbourgove skladby v nových symfonických aranžmánoch. Postaral sa o ne japonský klavirista, skladateľ a aranžér Nobuyuki Nakajima a producentsky sa na nahrávke podieľal Gainsbourgov dlhoročný producent Philippe Lerichomme. Výsledkom je prepojenie nadčasových, sugestívnych skladieb s majestátnym zvukom Montrealského symfonického orchestra.   


V rámci unikátneho slovenského koncertu však speváčka vystúpi po boku rozšírenej zostavy prestížneho slovenského orchestra Cappella Istropolitana pod vedením dirigenta Daniela Simandla. Pôvodne komorný orchester pätnástich členov pôsobí na domácej i zahraničnej scéne od roku 1983. Na základe svojich vysokých kvalít bol v roku 1991 pod vedením Roberta Marečka menovaný Magistrátom mesta za Komorný orchester hlavného mesta Bratislava.

Hudobní kritici oceňujú predovšetkým jeho vysokú technickú úroveň, kultivovaný zvuk, bezprostredný výraz, či interpretačnú disciplínu. Projekt Birkin/Gainsbourg: Le Symphonique je originálny a jedinečný aj vďaka skutočnosti, že je časovo ohraničený na obdobie rokov 2017 a 2018. Aprílové vystúpenie, ktoré prináša značka City Sounds of Bratislava aj vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia, bude teda na Slovensku jediným. V Bratislave mala mať Jane Birkin premiéru už v roku 2012, koncert bol však zrušený.


Jane Birkin, narodená 14. decembra 1946 v Londýne, odštartovala svoju kariéru v roku 1965 v komediálnom filme The Knack... and How to Get It (v češtine Fortel, a jak ho získat). O rok neskôr sa už objavila v svetoznámej dramatickej snímke Zväčšenina talianskeho režiséra Michelangela Antonioniho.

Gainsbourga spoznala v roku 1968 počas nakrúcania filmu  Slogan herca a stala sa jeho múzou, dlhoročnou priateľkou a spolupracovníčkou. Po vydaní kontroverzného duetu Je t'aime... moi non plus (1969) sa v 70-tych rokoch stala sex symbolom a spolu s Gainsbourgom tvorila ikonický pár, médiami často označovaný ako najkreatívnejší a štýlový. Ich vzťah trval 13 rokov (do roku 1980) a majú spolu dcéru Charlotte Gainsbourg, ktorá je taktiež herečka a speváčka. Po hudobníkovej smrti v roku 1991 sa Birkin stala zanietenou propagátorkou jeho umeleckého dedičstva a odkazu.

Ďalšie koncerty City Sounds of Bratislava:

Oregon - 14. 3. 2018, Ateliér Babylon
Candy Dulfer - 12. 4. 2018, MMC

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol spoluorganizátor a PR manažér koncertov City Sounds of Bratislava Matej Šálek. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Nico Bustos

Súvisiaci interpreti: Jane Birkin, Serge Gainsbourg