Slovenský hudobník Oliver Kucharovič v roku 2020 predstavil svoj sólový projekt, ktorého dominantným (a spočiatku jediným) nástrojom je basová gitara. Po prvom EP Memories teraz predstavuje nový singel Vacation, v ktorom už možno počuť aj iné nástroje. Ako skladba vznikala a čo má symbolizovať?

S myšlienkou prihovárať sa publiku ako sólo umelec sa Oliver Kucharovič pohrával už dlhší čas. Aj preto bol veľmi rád, keď jeho prvý sólový počin Memories získal množstvo kladných ohlasov a platilo to aj počas jeho koncertov na Slovensku aj v Čechách.

V tvorbe chce aj naďalej klásť basu na popredné miesto, teraz sa však rozhodol vyskúšať aj zopár noviniek. Do novej skladby Vacation si prizval hudobného hosťa. Je ním bubeník Jan Slawinski, s ktorým sa poznajú už niekoľko rokov vďaka ich niekdajšiemu pôsobeniu v brnianskej kapele Funky Chicken.

Nahrávka vznikala na diaľku - bicie nahral Jan u seba v štúdiu a poslaný materiál Oliver následne zakomponoval do svojej pripravovanej skladby. Pod celú novinku sa tentoraz podpísal aj vo forme mixu a mastru, čím potvrdil, že dokáže ako sólista nielen sám vystupovať na pódiu, ale vie si zabezpečiť aj komplexnú hudobnú produkciu. Skladbu nájdete na všetkých streamovacích platformách.


Správne, počujete gitaru

Bicie nie sú jediný "nový" nástroj, ktorý znie v skladbe Vacation. Nahrávka vznikala v domácom prostredí, preto si Oliver mohol dovoliť experimentovať, ako sa mu zachcelo. Prvýkrát preto siahol aj po elektrickej gitare, ktorá mu vypomohla v téme, harmónii a skladbe dodala plnšie kontúry.

Hoci singel nesie názov Vacation (v preklade dovolenka), letnú pohodu v ňom nehľadajte. Podľa Oliverových slov ide síce skladbu s pozitívnym nádychom, zachytáva však moment, kedy po splnení si všetkých povinností prichádza sladké zadosťučinenie a človek začína hľadať nové výzvy, do ktorých sa môže pustiť.

"Pesničku som napísal a nahral ešte v roku 2020, avšak nechal som ju trocha dozrieť a až koncom roka 2021 som sa pustil do jej mixovania. Každý z nás potrebuje na chvíľu pauzu, občas toho býva na nás priveľa, všetci od vás niečo chcú. A presne o tomto je Vacation. O tom, keď ste v určitom bode po dokončení všetkých väčších taskov, hľadáte si nové veci a pýtate sa samého seba – tak a čo ďalej? Dôležité je nestagnovať, aj v tomto neľahkom období, v ktorom žijeme," hovorí Oliver Kucharovič. 

Hostia sa môžu meniť, basa ako hlavný nástroj zostáva

Novinka je pokračovaním EP Memories. Podľa reakcií aj na túto skladbu uvidí, či sa pustí do nahrávania ďalšieho EPčka alebo rovno celého albumu. Tentoraz by chcel prizvať viac hudobníkov – gitaristov, spevákov a možno zaznie aj saxofón. Doteraz hrával koncerty so stabilným hosťom, speváčkou Lenkou Molnárovou a minimálne v tomto zložení chce pokračovať aj budúci rok.

"Veľa hraní sa tento a minulý rok zrušilo, je to smutná doba, ale aspoň dáva možnosť vzniknúť novým veciam, akou je aj táto skladba. Vacation by som v budúcnosti rád hrával s mojím zoskupením Oliver Kucharovič Quartet – OKQ, pretože v kapele sa v roli basáka cítim najlepšie. Mám však rád aj momenty, kedy hrám sám. Ako sólista sa môžem odosobniť od všetkých zaužívaných hudobných postupov a presne táto výzva ma baví," priznáva.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Oliver Kucharovič. Text, ktorého autorkou je Lenka Molnárová, sme upravili.