Martinská kapela Ramchat vydala v decembri EP nahrávku Krútňava, ktorá v posledné dni roka vyšla aj vo forme limitovanej edície na vinyle. Po titulnej skladbe skupina zverejnila ako druhý singel prerábku skladby Šiel, šiel, ktorá patrila medzi najväčšie hity Karola Duchoňa.

Skôr než o klasickú coververziu však ide o novú skladbu s použitím známej melódie, ktorú pôvodne napísal nemecký spevák a hudobník Bernd Simon alias Simon Butterfly a vyšla s textom Howarda Barnesa pod názvom Rain, Rain, Rain v roku 1973.

Ešte v tom istom roku vznikli jej coververzie v rôznych jazykoch, naspievala ich francúzska speváčka a herečka Marie Laforêt (francúzsky názov je Viens, viens, taliansky Lei, lei a španielsky Ven, ven). Karol Duchoň pieseň naspieval už v roku 1974, slovenský text Šiel, šiel preňho napísal Ján Štrasser.


Skupina Ramchat melódiu použila v skladbe s názvom Miesto, kde piesne umierajú, ktorej text napísal Pavel "Hirax" Baričák. "Prečo som pretextoval tento parádny text? Nedarilo sa nám skontaktovať s autorom textu, a tak som si povedal, že napíšem svoj," vysvetľuje hudobník a spisovateľ.

"Reflektujem v ňom terajšie dianie vo svete, ako sme sa na seba zlí, nerešpektujeme sa, nepočujeme sa, nevnímame iné postoje, len ego a presadzovanie si cez mŕtvoly a bez tolerancie toho svojho... Zrkadlím v tých slovách aj to, ako sa správame k planéte, len tárame o jej záchrane, no svetové politické špičky v danej oblasti nerobia temer žiadne pokroky. Je to excelentne depresívny text, muzika čistý black metal, Karol Duchoň sa musí v hrobe obracať," dodáva Hirax.


Pozrite si tiež videoklip k titulnej skladbe EP Krútňava:


Text: Hudba.sk (zdroj: Hirax, Ramchat)
Foto: archív skupiny