Anglický pesničkár a hudobník Fin Greenall alias Fink sa po nedávnom vydaní projektu Fink's Sunday Night Blues Club Vol. 1 vrátil k práci v štúdiu. Spolu s členmi svojej kapely Timom Thorntnom a Guyom Whittakerom a špeciálnymi hosťami pripravuje už ôsmy album, ktorý počas jesenného európskeho turné predstaví aj v Bratislave.

Koncert sa uskutoční 14. októbra v Majestic Music Clube, ktorý Fink pri svojej poslednej návšteve Slovenska takmer vypredal. Dovtedy u nás odohral niekoľko menších klubových a festivalových vystúpení, s albumom Hard Believer však na turné v roku 2015 zamieril do väčších sál a aj v Bratislave potvrdil, že mu veľké pódiá svedčia. Pohľad do zákulisia úspešnej šnúry ponúka videoklip k skladbe Too Late.

Lístky na októbrový koncert sú už dostupné v sieti Predpredaj.sk. Prvých 100 kusov sa predáva za 15 eur, potom sa cena zvýši na 18 eur a na mieste budú stáť 23 eur.


Od elektroniky ku kapelovému zvuku s bohatými aranžmánmi

Hudobník, ktorý začínal ako producent elektronickej hudby a dídžej, sa postupne vypracoval na jedného z najzaujímavejších pesničkárov súčasnosti. Vo svojej tvorbe kombinuje prvky folkovej hudby, bluesu, elektroniky aj minimalistických orchestrálnych aranžmánov. Je jedinečným menom v katalógu anglického vydavateľstva Ninja Tune a okrem siedmich štúdiových albumov vydal aj dve koncertné nahrávky, ktoré dokonale zachytávajú jeho šarmantné a pohlcujúce živé vystúpenia. Jemné a emotívne Finkove kompozície boli tiež použité v mnohých televíznych seriáloch (NCIS, Suits, Blacklist atď.) a podieľal sa aj na tvorbe soundtracku k filmu Dvanásť rokov otrokom. 

Spomedzi jeho štúdioviek je komerčne najúspešnejšia spomínaná platňa Hard Believer, ktorá bodovala v anglických indie rebríčkoch, ale aj v Holandsku, Švajčiarsku či Nemecku. Album obsahuje aj Finkovu doposiaľ najúspešnejšiu skladbu Looking Too Closelyktorá na Youtube nazbierala vyše 5 a pol milióna prehratí a na Spotify si ju vypočulo už takmer 25 miliónov ľudí. Nemožno však zabudnúť ani na staršie skladby ako Sort of RevolutionThis Is The Thing a Perfect Darkness, ktoré dokonale ilustrujú vývoj Finkovho zvuku - posun od jemných vybrnkávačiek v sprievode subtílnej dubovej elektroniky s prvkami až ku komplexnému kapelovému zvuku a majestátnym skladbám, ktoré si žiadali aj sláčikové časti.

Podrobnosti o novom albume zatiaľ nie sú známe, ale už teraz je jasné, že Finkov koncert bude udalosťou, na ktorú prítomní fanúšikovia len tak nezabudnú. O tom, že aj jemu stredná Európa prirástla k srdcu, svedčí rozpis turné, v ktorom nájdete aj Krakov, Budapešť, Viedeň, Brno či Prahu.

Prečítajte si rozhovor: Fink: V hudobnom priemysle je dosť peňazí, a vždy bude

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Hudba.sk informoval za organizátorov koncertu Alexander Čerevka. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa o koncerte dozviete na Facebook stránke koncertu a usporiadateľskej agentúry Gentle Groove Productions

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Fink