Už dnes vyráža David Koller aj s priateľmi na turné po slovenských kluboch. Obľúbený muzikant sa po každom vystúpení stretne s fanúšikmi, ktorí budú mať možnosť sa s ním odfotiť a nechať si podpísať albumy. Na niektorých z týchto koncertov sa predstaví aj skupina Komajota. Pri tejto príležitosti prerobila Davidovu baladu Gypsy Love.

Frontman prešovskej skupiny Martin Husovský priznáva, že nad výberom skladby dlho váhal, hoci Gypsy Love bola v hre už od začiatku. "Bola to prvá vec, ktorú náš bubeník Stano pustil s tým, že by sme ju mali spraviť. Ja som dva týždne tvrdil, nech skúsime niečo iné, počúval som všetky ostatné veci a vrátil som sa k nej, lebo je to naozaj pekná skladba, harmonicky aj textovo. Bola výzva nájsť správnu polohu, lebo hlasy sú vždy unikátne," povedal spevák a skladateľ.

Iná ako originál. A so slovenským textom

Verzia od skupiny Komajota je v inej tónine a spevák ju aj trochu inak zaspieval. Po hudobnej stránke zvažoval, že spravia baladu s klavírom. Napokon to ale dopadlo inak. Pred ým, než sa pustili do aranžovania, čakalo sa na slovenskú verziu textu, o ktorú sa postaral dvorný textár kapely Jozef Husovský. Mal na to dosť času, ale napokon to spravil v priebehu hodiny. "Aj preňho to bola výzva. Píše česky aj slovensky, ale nie je pre neho bežné, aby takto pretextovával. Dal si však záležať na tom, aby zachoval význam textu, rytmus, počet slabík, aby z toho nebola úplne iná skladba. Keď mi poslal hotový text, sadol som si za klavír a išlo to úplne prirodzene," upresňuje spevák Komajoty.

Vynovená verzia Gypsy Love stojí na kontraste elektronických zvukov a samplov s akustickými nástrojmi ako gitara, klavír, basa a bicie. K hudobníkom z Komajoty sa výnimočne pridal aj gitarista Ľuboslav Petruška z Chiki Liki Tu-a. Je to už jeho druhý počin v rámci Kollerovho projektu, pretože jeho gitaru môžete počuť aj v prerábke megahitu Chci zas v tobě spát v podaní skupiny Korben Dallas.

Keďže prešovskí hudobníci pracovali na vlastnej verzii Gypsy Love od desiatej večer do druhej rána, vytvorili k nej skutočne netradičný klip. Cestou domov zo štúdia k nej nadránom natočili video, ktoré vás vtiahne do prázdnych mestských uličiek. Stavili tak skôr na náladu ako na komplikovanú produkciu.


O vizuál sa postaral Pavel Višňovský, ktorý pre Komajotu natočil už niekoľko videoklipov. Keďže sa v toho vo videu až tak veľa nedeje, majú poslucháči viac priestoru venovať pozornosť samotnej skladbe a jej textu. "Pre mňa sú hudba a text viac ako klip. Klip je vždy iba doplnok tej hudby a dúfam teda, že v tomto príprade to tak aj bude. Myslím si, že ak má klip nápad a náladu, nemusí mať rozpočet, svetlá, kamery a podobne. Nálada sa nedá umelo vytvoriť a možno práve tým, že Pali spal, kým sme točili pesničku, tak sa to podprahovo premietlo aj do konečného výsledku. Nečakajte po prvom refréne veľkolepý záver, v pesničke je toho oveľa viac a verím, že tomu poslucháči dajú šancu," hovorí Martin Husovský.

Svoju verziu Kollerovho hitu zahrajú aj na jeho koncertoch

Pre lídra Komajoty je David Koller inšpirujúcou a progresívnou osobnosťou. "Neustále sa hýbe vo svojom smerovaní, vo svojom hľadaní, vo svojej tvorbe, neostal na jednom mieste. Je ochotný a prístupný rôznym experimentom, medzi ktoré patrí aj tento projekt, kde iné kapely robia vlastné verzie jeho skladieb. Je to dobrý nápad a už sa tešíme na spoločné koncerty." Na tie vyráža David Koller už dnes. Po každom koncerte sa stretne s fanúšikmi na autogramiáde, na ktorej sa s ním môžu návštevníci aj odfotiť.

Komajota na nich vystúpi v rozšírenej zostave s gitaristom a ďalším klávesákom, čo si pochvaľuje nielen Martin Husovský, ale aj jeho spoluhráči. "Zahráme pesničky, ktoré hráme bežne, a doplníme ich o nové skladby z decembrového albumu Priame Prenosy, ktoré ľudia ešte nemali veľmi možnosť počuť naživo. A hlavne zahráme našu verziu Gypsy Love, čo môže byť dosť zaujímavé, pretože nie je záruka, že ju budeme hrávať pravidelne."

Pôvodná verzia skladby:


David Koller & Friends - termíny slovenského turné:

3. 2. - Žilina, Event House (+ Katarzia) 
4. 2. - Jasná, Happy End (+ Katarzia) 
9. 2. - Trenčín, Piano Club (+ Mucha) 
10. 2. - Košice, Tabačka (+ Komajota)       
11. 2. - Banská Bystrica, Ministry of Fun (+ Hentai Corporation)
14. 2. - Bratislava, MMC (+ Kato z Prago Union) 
17. 2. - Nitra, Nájomná jednotka 210 (+ Komajota)

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Edo Kopček z agentúry ProMusic.

Foto: smARTin / Tomáš Beran

Súvisiaci interpreti: David Koller, Komajota