Uplynulé dva týždne priniesli pestrú kombináciu videoklipov. V jednom rohu stojí charitatívna dvojica Pink a Lady Gaga s hlbokým spoločenským odkazom, zatiaľ čo v tom druhom ponúkajú vizuálne chuťovky James Blake a Moby. Shakira znovu flirtuje s latinoamerickým lámačom sŕdc menom Maluma a Lily Allen ohlasuje koniec rebélie.

Ukrajinská fotografka a režisérka Sasha Samsonova stavila v novom klipe speváčky Pink na čiernobiely minimalizmus. Pieseň Wild Hearts Can't Be Broken z albumu Beautiful Trauma (recenzia) umelkyňa predviedla minulý víkend naživo počas odovzdávania cien Grammy. Rovnako ako počas galavečera aj vo vizuáli predvádza znakovú reč dotvárajúcu obrazy vybraných slov z textu. Speváčke vo videu robí spoločnosť aj prvorodená dcéra Willow. V popise videa možno nájsť odkaz, pomocou ktorého môžu fanúšikovia prispieť organizácii UNICEF. "Ako ambasádorka UNICEF som hrdá, že môžem pracovať s organizáciou, ktorá podporuje a posilňuje ženy a deti na celom svete," vyhlásila v tlačovej správe.


Kúpou klavírnej verzie singla Joanne (Where Do You Think You're Goin'?) od Lady Gaga môže zas fanúšik prispieť organizácii Lupus Research Alliance, ktorá sa zaoberá pacientmi trpiacimi autoimunitným ochorením lupus. Práve dôsledkom tejto choroby zomrela vo veku 19 rokov Joanne, speváčkina teta, ktorej celú svoju ostatnú štúdiovku (recenzia) venovala. "Nikdy som ju nepoznala, ale bola jednou z najdôležitejích osôb v mojom živote," vysvetlila autorka hitu Bad Romance. Ako neskôr dodala, inšpirácia nielen v kariérnom živote, ale aj pri liečení sa z drogovej závislosti pramenila práve z tetinej nepublikovanej poézie.


Oficiálnu koncertnú podobu dali svojmu novému singlu sestry Este, Danielle a Alana, alebo skrátene HAIM. Pieseň Night So Long z ešte stále aktuálneho albumu Something to Tell You predstavili na známom losangeleskom amfiteátri The Greek. Vo videoklipe ho najskôr spievajú pred prázdnym hľadiskom počas zvukovej skúšky, no neskôr už divák vidí naradostený dav. Live verziu mal pod režisérskym palcom Paul Thomas Anderson (Radiohead - Daydreaming).


Po štyroch rokoch sa na svojich fanúšikov teší Lily Allen. Dvojnásobná mamička zostáva verná svojej irónii a nostalgii za mladíckou nerozvážnostou. Fanúšikom predostiera hip-popový singel Trigger Bang, v ktorom sa spovedá z toho, ako sa "flákala" so zlými chlapcami, ale to už je všetko minulosťou, lebo má oveľa vážnejšie ambície. Na novinke, predznamenávajúcej album No Shame, má predslov raper Giggs a producentský rukopis Fryars. Príslušný videoklip od MylesWhittinghama dáva divákovi pohľad do toho, ako vyzerala speváčka vo svojej puberte.


Žiadne ambície nečakajú ľudstvo v post-apokalyptickom videoklipe k skladbe Mere Anarchy od Mobyho. Hudobná snímka je doslova epickým vizuálnym dielom od režiséra RobGordonBravlera. "Ľudia sú preč a ja so svojou priateľkou Julie sme mimozemšťanmi cestujúcimi v čase, ktorí prišli navštíviť prázdnu Zem," povedal na margo vizuálu hudobník, vlastným menom Richard Melville Hall. Na nahrávke Everything Was Beautiful and Nothing Hurt vychádzajúcej 2. marca sľubuje návrat k trip-hopu charakteristickému pre jeho staršiu tvorbu.


Sietnice a rohovky fanúšikov pošteklí aj James Blake klipom k svojmu čerstvému intímnemu singlu If The Car Beside You Moves Ahead z doposiaľ neznámeho pripravovaného albumu. Viac ako štyri a polminútové video dodal Alexander Brown, ktorý má na svedomí aj hudobníkov starší klip The Wilhelm Scream. Zobrazuje jazdu auta cestami a tunelmi nočného mesta, pričom sa kamera sústreďuje na viacfarebné svetlá odrážajúce sa od kapoty vozidla.


Netradičné nočné zážitky sú ústrednou témou videoklipu k piesni Stranger Things. Spolupráci nórskeho dídžeja menom Kygo a americkej pop-rockovej skupiny One Republic dal obraz režisér Tim Mattia (Hurts - Beautiful Ones), pričom zostal verný depresívnym myšlienkam mladého Nóra. Mladá žena a muž zaháňajú svoj denný stereotyp z nudných prác sexuálnymi radovánkami vo vilách bohatých ľudí, aby aspoň na jednu (alebo niekoľko za sebou nasledujúcich) nocí okúsili život na vysokej nohe. Raz sa to však skončí, a pre zaľúbencov nie veľmi pozitívne.


Lepšie to dopadlo pre kolumbijskú dvojicu Shakira a Maluma. Pieseň Trap, ktorá je zatiaľ aktuálnym singlom zo speváčkinho albumu El Dorado, je po Chantaje už ich druhým duetom. Zaparený čiernobiely klip k skladbe nemá veľa deja. Jaume de Laiguana, ktorý režíroval aj spomínaný predošlý duet, ponúka iba pohľady na to, ako sa obaja striedavo ponárajú a vynárajú z neznámej tekutiny. Zaujímavosťou štúdiovky nahratej výlučne v španielskom jazyku je, že v čase svojho vydania sa v rámci Európy dostala na vrchol rebríčkov iba vo frankofónnej časti Švajčiarska. V Španielsku a Belgicku to dotiahla maximálne na 2. miesto, zatiaľ čo vo Francúzsku jej patrila 4. priečka.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube / screenshot

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga, Pink