V pondelok (3.2.) sa koncertom kapely Fortuan v piešťanskom pivovare ŽiWell začína antirasistický festival Slovenská krčma. Podujatie sa naplno rozbehne v utorok, a to koncertmi v nitrianskom Mariatchi (Bez ladu a skladu), bratislavskej Novej Cvernovke (Uhol Dopadu, Queer Jane, NighTeen Seventies) či v topoľčianskom Rock House (Frázy, The Wids).

V stredu budú koncerty v ďalších šiestich krčmách, vo štvrtok v ôsmich a postupne sa počas dvoch týždňov predstaví dohromady takmer 150 kapiel a umelcov v 100 krčmách po celom Slovensku. Najvyťaženejším dňom festivalu bude sobota 15. februára, keď budú koncerty naraz v 15 krčmách po celom Slovensku. Celý festival potrvá od 3. do 16. februára.

Vyjadriť svoj postoj sa rozhodli krčmy zo všetkých kútov krajiny a pred pár dňami sa pridala aj piváreň v Prahe, v ktorej vystúpia Nina Rosa a Ján Skypala. O tejto unikátnej slovenskej iniciatíve informoval dokonca aj britský magazín pre hudobných profesionálov IQ. Umelci sa do festivalu Slovenská krčma zapojili bez nároku na honorár či preplatenie akýchkoľvek nákladov. Vstup na všetky koncerty v rámci festivalu bude zadarmo. 

"Udalosť už teraz prekonala všetky naše očakávania, a to najmä z pohľadu záujmu, krčiem, umelcov a kapiel. Aj preto sme sa rozhodli pripraviť jednoduchý a prehľadný web slovenskakrcma.sk. Nájdete na ňom zoznam krčiem a kapiel s preklikmi na ich stránky, ako aj  mapu Slovenska s vyznačenými miestami koncertov. Vďaka nej ľahko zistíte, do ktorej najbližšej krčmy sa môžete vybrať a ukázať tak aj svojou prítomnosťou, že väčšina návštevníkov krčiem na Slovensku nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi," uvádzajú organizátori podujatia z tímu festivalu Pohoda.

Na spomínanom webe od dnes nájdete aj prehľadný kalendár, v ktorom nájdete chronologický zoznam koncertov. Ich počet pritom ešte stále nie je konečný a mnohé ešte v zozname pribudnú aj v priebehu podujatia. Všetky informácie nájdete okrem webu aj v hlavnom facebookovom evente s názvom Slovenská krčma.

Festival Pohoda realizuje podujatie v spolupráci s krčmármi a umelcami po celom Slovensku, ktorí sa stotožnili s týmto vyhlásením: "Sme presvedčení, že väčšina návštevníkov krčiem na Slovensku nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi. Práve na ľudí z krčiem sa odvolával Robert Fico pri svojom schvaľovaní výrokov exposlanca Mazureka po jeho právoplatnom odsúdení Najvyšším súdom, keď povedal: 'Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, môžu rovno orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí, vrátane ležiacich psov, pozatvárať.' Nesúhlasíme s delením občanov na kaviareň a krčmu. Chodíme do jedných aj do druhých a v krčmách i kaviarňach stretávame úžasných ľudí. Chceme ukázať, že Slovensko nie je rasistická krajina, a preto organizujeme festival Slovenská krčma."

Na festivale Slovenská krčma zahrajú:

3ever
52 Hertz Whale
Abusus
Abyss Above
Adalbert
Akustika
Andrea Bučko
Archívny chlapec
Audiobug
Autumnist
B-Complex
Bad Karma Boy
Besna
Bez ladu a skladu
Billy Barman
Blanch
Box
Brajgel
Bullet Holes
Bulp DJ set
Captain Slice
Chór vážskych muzikantov
Chris Ellys
Collapse and Die
Daniel Buc
Dáša von fľaša
Decitlitr rumu
Detox Of a Pony
Dimenzia X
DJ Abnorman
DJ Džbán
Dorota Nvotová
Dragonflies
Dudli band
Džumelec
Edúv syn
FlyingFish
Folk & Bass Orchestra
FortuanFraktúra
Frázy
Frázy Na ceste s Mitanom
Funny Fellows
FVLCRVM
Genuine Jacks
Ghetto Youths Sound
Got Blue Balls
Hypo Kyrie
Ironic Modern World
Isobutane
Jamming with the Devil
Ján Skypala
Jób
Jozef Lupták
Katarína Máliková
Kiero Grande
Komajota
Kotol orchestra
Kotúče DM
Kto Chce Čo Chce
Kuca-Paca
Kvaskova
Kvet z Alokatu
Laco Svitek
Leminane
Lēra
Les Myzérables
Maca a Kapela Roka
MADratz
Marek Hoffreiter
Marhule
Marián Lucký & band
Matwe Drappenmädchenfeller
MENRVA
MF
Modré hory
Morta Shuppoplex
Nazi Tampons
Neon Eye
NighTeen SevenTies
Nina Rosa
NoBrake
nPOH
Odpor Musíš Prekonať (OMP)
Off the line
Orchester Worchester
Ostrov
Our Stories
Para
Pii Jem
Pokora
Pokyman
Posledné decembrové dni
Prach
Preßburger Klezmer Band
Prezident Lourajder
Queer Jane
Random Choices
Raptor Koch
Raz-2-Try
Roman Oravec - The Smalltown Boy
Rozpor
Rudy Bujna
S.B.A.
Samorast
Says
Screen
Shallov.
Siroty
Sisa Fehér
Slniečko
Small Town Life
Space Cats
Stolen money
Stroon
Supa
Sushicide
Šaldo Band
Šmox
Take Apart
Teskohippies
The Ausgezeichnet
The Cultural Studies
The Mysteries
The Rising Sign
The Sages
The Wids
The Wilderness
The Youniverse
Trilobeat
Tusté baletky
Uhol dopadu
Universum Project
Uzavretá spoločnosť
Vec & Škrupo + Tono S
Veľká potreba
Viki Olejárová
Vločka
Volume
Vrbovskí víťazi
Vydrapená Bužírka Punk System
Vyššie sféry
Wychitawacs
Z ničoho nič
Zverina
Žiadno Takvo
Živé kvety

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili. Všetky podrobnosti nájdete na webe slovenskakrcma.sk a na facebookovom evente.