Herec, dramatik, režisér, textár, spevák, konferencier a milovník golfu Milan Lasica sa dnes 3. februára dožíva 80 rokov. Pripomeňte si jeho kariéru, ktorá je úzko spojená aj s hudbou vďaka jeho spoluprácam s Jarom Filipom, Petrom Lipom či Bratislava Hot Serenaders.

Milan Lasica sa narodil 3. februára 1940 vo Zvolene. Časť detstva strávil v Pliešovciach. Po maturite na bratislavskom gymnáziu začal v roku 1957 študovať dramaturgiu a divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Štúdium ukončil v roku 1962. Julom Satinským sa stretávali začiatkom 50. rokov minulého storočia ako deti v Pionierskom paláci. Zahrali si spolu aj v jednom z detských predstavení. Predstavili sa ako dvaja z dvanástich mesiačikov, ktorí sa rozprávajú s Dedom Mrázom z Kamčatky.

Ich autorská spolupráca sa však začala počas štúdia na VŠMU. V rokoch 1959-1960 ako vysokoškolskí poslucháči predvádzali svoje komické autorské dialógy počas tzv. Mládežníckych predpoludní v kabarete Tatra revue. Svojim prístupom k humoru nadviazali na dvojicu českých komikov Jana Wericha a Jířího Voskovca. Pred divákov prišli s novým, originálnym prejavom a textom, v ktorom banálne životné situácie posúvali do absurdnej polohy.

Neskôr sa dvojica L + S objavovala aj na televíznych obrazovkách v programoch Večery pre dvoch (1964), v Silvestri na Dunaji (1966), či v programe Bumerang (1968). Po nástupe normalizácie v roku 1970 Divadlo na Korze zatvorili a Lasicovi so Satinským zakázali na Slovensku umeleckú činnosť. Odišli do Čiech a v rokoch 1970–1971 pôsobili v divadle Večerní Brno. Po návrate účinkovali na bratislavskej Novej scéne. Na obrazovke sa opäť objavili až v známom silvestrovskom programe z roku 1977, ktorý uvádzal Vladimír Menšík.

Poetické a kabaretné divadlo Štúdio S vzniklo v roku 1982 v priestoroch slávnej Tatra Revue. Tu opäť začali L+S pôsobiť ako dvojica. Vytvorili viacero dnes už legendárnych predstavení kabaretných hier ako napríklad Deň radosti, Náš priateľ René či Jubileum. Pri predstaveniach im úspešne asistoval aj hudobník a herec Jaroslav Filip. Ten s nimi koncom 70. a začiatkom 80. rokov minulého storočia spolupracoval aj na úspešnom kabaretnom televíznom projekte Ktosi je za dverami. Spoločne tiež nahrali legendárne hudobné albumy Bolo nás jedenásť (1981) a S vetrom opreteky (1982), pričom Lasica s Filipom majú na konte aj ďalšie spoločné nahrávky My (1988) a Sťahovaví vtáci (1990).


Texty pre Žbirku, Lipu aj Müllera

Svoj talent predviedol aj ako autor hudobných textov pre populárnych spevákov. Textársky spolupracoval napríklad s Mirom Žbirkom, Richardom Müllerom, s ktorým vytvoril unikátny album Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa (2008), a najmä s Petrom Lipom, s ktorým napísal albumy Lipa spieva Lasicu (2005) a Návšteva po rokoch (2013). V roku 2016 vyšla dvoj-CD kompilácia ich spoločnej tvorby s názvom Podobnosť čisto náhodná. Lasica napísal aj text úspešnej skladby Motýľ z Lipovho najnovšieho albumu Dobré meno a pravidelne ich možno vídať aj na spoločných koncertoch.


Milan Lasica je v rámci svojich hudobných aktivít známy aj ako interpret starých evergreenov, napríklad z repertoáru legendárneho Františka Krištofa Veselého. V tejto polohe vystupuje s hudobným zoskupením Bratislava Hot Serenaders, s ktorým nahral tri albumy - Ja som optimista (2001), Celý svet sa mračí (2002), Keď zastal čas (2011).

Svoje pesničkové texty vydal aj knižne v zbierkach Bolo nás jedenásť (1985), Piesne o ničom (1989) a Piesne a iné texty (2003). Spolu so Satinským publikovali napríklad aj knihy Nečakanie na Godota (súbor scénok a poviedok 1968), alebo Tri hry (1988). Spolu s Tomášom Janovicom napísal knihu Zoči-voči. S Jánom Štrasserom sa podieľal na knihe Lenže ja som iba komik (2005). Pod názvom Bodka (2007) a Bodka II. (2009) Lasicovi knižne vyšli fejtóny.


Všestranný umelec a jeho ocenenia

Milan Lasica sa predstavil aj ako herec v dramatických dielach. Pod taktovkou režiséra Vladimíra Strniska sa predstavil ako Don Juan, Orgon, alebo Čičikov. V Štúdiu S sa po boku Mariána Labudu úspešne predviedol v hre Slawomira Mrožka Emigranti. Na doskách divadla Študia S nezabudnuteľne stvárnil aj Cyrana. Spolu so Satinským excelovali v hre Milana Kunderu Jakub a jeho pán. V apríli 1999 sa Štúdio S zmenilo na Štúdio L+S a majiteľom divadla sa stal Milan Lasica. Hosťujú v ňom popredné slovenské i české herecké osobnosti a viac ako dvadsať rokov sa v ňom koná aj divácky úspešný Festival českého divadla.

Pred filmovou kamerou debutoval Milan Lasica vo filme Vždy možno začať v roku 1961. Postupne vytvoril mnoho postav v úspešných filmoch ako napríklad Sladké hry minulého leta (1969), Parížsky život, Nekonečná nevystupovať (oba 1978), Buldoci a třešně (1981), Srdečný pozdrav zezeměkoule (1982), Traja veteráni, Jožko Púčik a jeho kariéra (oba 1983), Utekajme, už ide! (1986), Pehavý Max a strašidlá (1987), Vážení přátelé, ano (1989), Saturnin (1994), Pasti, pasti, pastičky (1998), Hanele (1999), Obsluhoval jsem anglického krále (2006) či Rukojemník (2014).

RTVS chystá špeciálny diel relácie Zlaté časy

Okrem toho, že Milan Lasica už takmer 20 rokov zabáva televízne publikum glosovaním spoločenských udalostí v relácii Sedem (predtým Sedem s.r.o.), stal sa tiež neodmysliteľnou súčasťou hudobno-zábavnej talkshow Zlaté časy, ktorej špeciálne vydanie venované čerstvému osemdesiatnikovi odvysiela RTVS vo štvrtok 6. februára o 20:30 na Jednotke.

"Od druhej série, kedy sa stálym hosťom stal Milan Lasica, si relácia získala ešte väčšiu obľubu u divákov," uviedla šéfdramaturgička zábavy, hudby a špecializovaných programov RTVS Ildikó Schreiberová, ktorá prezradila, že pripraviť gratulácie k jeho osemdesiatinám bolo nesmierne náročné. "Pozvať všetkých do relácie by bolo nemožné, tak sme sa rozhodli pre videodokrútky, v ktorých mu známi, priatelia a rodina blahoželajú k okrúhlemu životnému jubileu," dodala.

Diváci sa môžu tešiť aj na reakciu Milana Lasicu moderátorskej partnerke Elene Vacvalovej, ktorá sa vyznala z veľkého rešpektu pred ním. Dozvedia sa tiež, aké SMS mu vypisujú jeho milované vnučky. Nebude chýbať množstvo archívnych zábavných dialógov a vystúpení z čias, keď tvoril nezabudnuteľnú dvojicu s Julom Satinským, na ktorého myslí každý deň. Ak by jeho najbližší priateľ stále žil, tak by osemdesiatku oslávili skromne. "Nemusel by ani nič hovoriť, mne by stačilo, keby tu bol," povedal. Ako poznamenal, budúcnosť už veľmi nerieši, ale žije prítomnosťou. Najväčšiu radosť mu robia dve vnučky, ku ktorým má, tak ako k manželke Magde Vášáryovej, najväčší rešpekt. "Majú silnú tendenciu ma poučovať a dirigovať, obidve vedia najlepšie, ako to má všetko byť."

V Zlatých časoch vo štvrtok odznejú aj dve piesne zo spomínaného legendárneho albumu Bolo nás jedenásť. Jubilantovi zaspievajú Michal Kaščák, Lasky zo skupiny Para skladbu Valutový cudzinec a Katarína Knechtová pesničku Do batôžka. Dvojka a Trojka oslávia jubileum filmami a záznamom koncertu Bolo nás jedenásť. Rádio Slovensko bude vysielať špeciálny nedeľný zábavník Dvojbodky. Vysielanie RTVS venované Milanovi Lasicovi začína v deň jeho narodenín, 3. februára, a bude trvať až do piatka 7. februára.

Prečítajte si tiež: Osemdesiat gratulácií pre Milana Lasicu (Denník N)

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit) + Erika Rusnáková a Silvia Turnerová z RTVS
Foto: Martina Mlčúchová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Milan Lasica