Dňa 13. marca 2020 sa ukončia registrácie hudobných projektov, konferenčných príspevkov a hudobných filmov na veľtrh world music Womex 2020. Tento rok sa mekkou profesionálov world music a čiastočne aj jazzu stane v októbri neďaleká Budapešť.

Womex, tento najväčší veľtrh, festival a showcase je putovným podujatím, ktoré sa presúva do strednej Európy už po druhýkrát. Po prvýkrát sa konal Womex v tomto regióne takisto v Budapešti v roku 2015. Pre strednú Európu aj pre Slovensko to bola unikátna príležitosť prezentovať lokálnu a regionálnu world music scénu. Premiérovo v histórii Womexu na ňom vystúpila slovenská skupina PaCoRa Trio a návštevníkov veľtrhu vítal oficiálny slovenský stánok.

Pre slovenských hudobníkov, filmárov a odborníkov sa v tomto roku otvára ďalšia jedinečná šanca predstaviť slovenskú kultúru, výnimočné projekty a zúčastniť sa Womexu. Pomoc a rady ako na to, môžu hľadať u platformy World Music from Slovakia (Womusk), ktorá slovenské prezentácie na Womexe organizuje od roku 2015.

Kvalitné promo a registrácia 

"Dôležité je pripraviť si kvalitné promo materiály, stručný, ale výstižný popis projektu v anglickom jazyku a do 13. marca 2020 sa v online registračnom systéme na stránke womex.com zaregistrovať," upozorňuje na dôležitý dátum Jarmila Vlčková z platformy Womusk. "Každoročne počet registrácií na Womex niekoľkonásobne prevyšuje reálne možnosti, odborná porota vyberá z veľkého počtu prihlásených. Šance majú skutočne len tie najlepšie projekty, ktorých podklady pre registráciu sú profesionálne zvládnuté," hovorí ďalej Vlčková.

"Do ukončenia registrácií ostáva 40 dní. Keďže Womex je prestížna záležitosť a bude sa konať blízko, chceme povzbudiť slovenské skupiny, aby využili šancu a zvážili registráciu. Vieme aj o kvalitných dokumentárnych filmoch s hudobnou problematikou, týkajúcou sa tradičnej hudby, hudobných nástrojov, autorov a interpretov. Takisto vieme poradiť, ktoré témy o slovenskej hudbe sú vhodné na konferenčné príspevky. Radi pomôžeme nielen s prípravou, ale v prípade, že budete medzi vybranými, aj s realizáciou a organizačným zabezpečením vašej účasti. Výsledky a výber poroty je zväčša zverejnený v júli daného roka. Slovensko má čo ponúknuť a navštíviť WOMEX odporúčame každému, koho zaujíma fungovanie tejto hudobnej brandže, alebo jednoducho má tento druh hudby rád," dodáva.

Do piatka 13. marca je otvorený registračný systém na internetovej stránke womex.com, čo je prvý krok pre všetkých, ktorí zvažujú aktívne sa veľtrhu Womex zúčastniť a prezentovať svoj projekt. Pre ostatných záujemcov z radov odborníkov, novinárov aj hudobníkov je registračný systém otvorený až do začiatku veľtrhu. Táto "delegátska registrácia" umožní navštíviť všetky podujatia, výstavné stánky, konferencie, workshopy, filmové premietania a ďalšie sprievodné podujatia. Dôležitým bonusom je prístup do online databázy všetkých organizácii, festivalov a agentúr, ktoré sa v danom roku na Womexe zúčastnia.

Koncerty vyše 60 skupín, ktoré porota vyberá z celého sveta, sú otvorené aj verejnosti so zakúpenou vstupenkou. Fanúšikovia tejto hudby zo Slovenska tak budú mať k pestrej ponuke špičkovej world music naozaj blízko.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková.