Mala len 16 rokov, keď vyšiel jej debutový singel Royals, ktorý dobyl hitparády na celom svete a inšpiroval vznik množstva coververzií nielen od stoviek nadšencov na Youtube, ale aj od hudobných legiend ako Bruce Springsteen. Prvý album z nej spravil jednu z najväčších hudobných senzácií 21. storočia a teraz prichádza s jeho dlho očakávaným nasledovníkom.

Bolo to v roku 2013, kedy sa Lorde stala v priebehu pár mesiacov popovým fenoménom a poprela všetky nelichotivé stereotypy o povrchnosti tínedžerských hviezd. Medzi jej fanúšikov sa vtedy zaradil aj jeden z jej najväčších idolov David Bowie, ktorý ju označil za "budúcnosť hudby". Anglický hudobný chameleón nás medzitým opustil, no ak by tu bol, mohol by byť na ňu hrdý.

Nielenže mu Novozélanďanka vzdala zimomriavkovú poctu na minuloročných BRIT Awards, ale svojou vlastnou tvorbou naďalej potvrdzuje, že nie je hviezdou na jednu sezónu, že nemá v úmysle vykrádať samú seba a, rovnako ako on, chce na každom albume znieť inak.


Singel, aký nečakala ani ona sama

Od vydania debutu Pure Heroine (2013) zverejnila len pár skladieb, no v každej z nich ukázala snahu o progres. Či už to bola experimentálna spolupráca s producentom Son Luxom, konvenčnejší, no veľmi pôsobivý singel Yellow Flicker Beat (2015), ktorý napísala pre film Hry o život: Drozdajka 1, alebo hosťovanie v skladbe Magnets (2015) od tanečného dua Disclosure - vždy sa predviedla s iným zvukom. O to väčšie boli preto očakávania spojené s jej druhým albumom, o ktorom sa hovorí už od roku 2014. Nikto totiž netušil, akým smerom sa bude speváčkina tvorba ďalej uberať.

Teraz je to už o niečo jasnejšie - vonku je prvá ochutnávka v podobe singla Green Light a poznáme aj prvé detaily o albume. Bude sa volať Melodrama a na trh by sa mal dostať v lete. Prvý singel je rozchodový, no napriek baladickému začiatku nejde o žiadnu prehnane patetickú uspávanku. Skladba sa po pomalšom klavírnom intre rozbehne v prekvapujúco tanečnom tempe (128 bpm) a keď už na začiatku druhej minúty zaznie euforický refrén s kombináciou speváčkinho a zborového dievčenského spevu, je jasné, že ide o triumfálny comeback. Už necelý deň od premiéry je podľa reakcií fanúšikov aj hudobných kritikov isté, že prvý singel Lorde po dvoch rokoch je skladbou, ktorá sa stane veľkým tohtoročným hitom. A možno aj dosť výrazne ovplyvní tvár súčasného popu.

Názov piesne predstavuje zelené svetlo na semafóre, ktoré pre speváčku symbolizuje nový začiatok. Ako priznala v rozhovore so Zaneom Loweom v rádiu Beats 1, novinka je o jej prvom ťažkom rozchode. "Nie je to niečo, o čom som zvyknutá písať. Chvíľu mi trvalo, než som prišla na to, ako o tom písať," uviedla. "Hudba znie veselo, ale text piesne je veľmi intenzívny. Sama seba som sa pýtala: 'Ako to, že to, čo zo mňa vyšlo, znie tak radostne?' A uvedomila som si, že je to ako to opité dievča na párty, ktoré tancuje a pritom plače kvôli svojmu bývalému frajerovi, pričom každý si o nej myslí, že sa pomiatla. Taká je dnes, ale zajtra sa pozbiera a začne odznova. To pre mňa znamená táto pieseň," povedala Lorde, čím atmosféru a emóciu skladby dokonale vystihla.


Dozrela ako žena, speváčka i skladateľka

Dnes 20-ročná speváčka, vlastným menom Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, znie v novinke fantasticky. Jej hlas sa za posledné roky prirodzene trochu zmenil. To by u dospievajúcej umelkyne nemalo byť prekvapením, no keďže ju takto počujeme prvýkrát, je to niečo nové. Nie je totiž veľa tínedžerských hviezd, ktoré si medzi prvým a druhým albumom dajú takmer štvorročnú pauzu, počas ktorej ich fyziologický vývoj dokumentuje len zopár piesní. Roztancovaný nočný videoklip, ktorého režisérom je Grant Singer, je zase dôkazom, že Lorde celkovo ako žena dozrieva - srší v ňom sebavedomím, sexepílom a energiou, akú sme u nej doteraz nepoznali. O to viac, keď ju takto vidíme v kombinácii s textom, v ktorom znie zraniteľnejšie ako kedykoľvek predtým.

Aj samotná hudba je závanom čerstvého vetra v súčasnom pope. Zvukovo evokuje éru tanečných dív v kombinácii s rýchlymi tónmi piana na štýl raného housu, no zároveň znie veľmi sviežo a súčasne. Navyše hudba aj speváčkin prejav sú tak intenzívne, že poslucháč počas štyroch minút nedostane ani na moment šancu nudiť sa. Skladba totiž napriek krátkej minutáži ponúka dostatok prekvapení, patrí medzi ne aj posledná minúta postavená na snovej gitarovej melanchólii, ktorá doznieva spolu s tanečným beatom. Práve tu pieseň svojou atmosférou najviac pripomína Bowieho tvorbu.

Hudobní kritici v zahraničných médiách novinku opisujú s nadšením a v recenziách singla uvádzajú, že nič podobné samotná Lorde ani žiadna iná zo súčasných popových hviezd už dávno neponúkli. To, že v dnešnej dobe, kedy je pop presýtený tanečnými skladbami, dokázala priniesť takú, ktorá sa nevezie na mainstreamových ani klubových trendoch, je naozaj veľká vec. Nebola na to však sama. Na tvorbe piesne sa spolu s mladou hudobníčkou, ktorá podľa magazínu Billboard s novinkou dosiahla svoj doterajší skladateľský vrchol, podieľal aj držiteľ troch cien Grammy a člen kapiel Bleachers a .fun Jack Antonoff a spoluautor a producent speváčkinho prvého albumu Joel Little. Ako producenti sú pod piesňou podpísaní Lorde, Antonoff a Frank Dudes, známy najmä spoluprácou s hip-hopovými umelcami. 

Ako Lorde prezradila, prvý singel je najpopovejšou nahrávkou z jej nového albumu. "Bude tam znova množstvo elektronických beatov, ale aj hudobných nástrojov, ktoré ľudia nečakajú," povedala v rozhovore pre BBC Radio 1. Okrem toho priznala, že pri tvorbe nahrávky často myslela na Davida Bowieho. "Celý čas, ktorý som strávila písaním tohto albumu, bol v mojich myšlienkach a v mojom srdci. Vždy, keď som niečo urobila, pomyslela som si: 'Čo by si o tom myslel David? Keby som mu to mohla zahrať, čo by na to povedal?'." Zároveň prezradila, že časti albumu sa nahrávali v newyorských Electric Lady Studios, kde legendárny spevák nahral skladbu Fame.

Pozrite si vystúpenie Lorde na počesť Davida Bowieho na BRIT Awards 2016:
(hudobná pocta začína od času 9:00)


Lorde
, vlastným menom Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, sa preslávila v októbri 2013, keď sa vo veku 16 rokov a 11 mesiacov stala so skladbou Royals najmladším interpretom, ktorý sa dostal na čelo Billboard Hot 100 od 14. novembra 1987, keď v ňom triumfovala americká speváčka Tiffany s piesňou I Think We're Alone Now. Lorde sa zároveň stala prvou hudobníčkou z Nového Zélandu, ktorá tento rebríček dobyla ako hlavný interpret.

Skladba Royals vyšla najprv na jej debutovom EP The Love Club (2013) a neskôr aj na albume Pure Heroine, ktorý vydala v septembri 2013. Pieseň jej vyniesla množstvo ocenení vrátane dvoch cien Grammy. Časopis Time ju v roku 2013 zaradil do svojho zoznamu najvplyvnejších tínedžerov na svete a v nasledujúcom roku sa dostala do zoznamu najvplyvnejších ľudí do 30 rokov podľa magazínu Forbes.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Billboard.com, Theguardian.com, bbc.com, archív SITA)
Foto: Facebook.com/lordemusic

Súvisiaci interpreti: Lorde