V nasledujúcich dňoch v troch slovenských mestách vystúpi medzinárodná formácia EU4, ktorej lídrom je slovenský jazzový hudobník Peter Lipa. Spolu s ním sa predstavia Talian Ruggero Robin (gitara), Rakúšan Raphael Wressing (hammond organ) a Maďar Tamás Berdisz (bicie).

Turné je zamerané na prezentáciu jazzového cítenia stredoeurópskeho regiónu. "Európsky jazz je vo svete stále menej cenený ako americký. Tento fakt je samozrejmý a to nielen z hľadiska dlžky existencie tejto hudby, ale najmä z hľadiska lokálnej uzavretosti do jednotlivých regiónov ohraničených hranicami. Každý si tak trochu 'hrabal na svojom piesočku'," vysvetľuje Peter Lipa, ktorý však poukázal na to, že vďaka európskej integrácii sa jednotlivé scény čoraz viac prepájajú.

"Stretnutia hudobníkov z rôznych európskych krajín ukázali mnohé možnosti ako preklenúť túto uzavretosť a ukázať svetu schopnosti európskych hudobníkov. Takéto stretnutie tiež poukazuje na spoločné zdroje, z ktorých jednotliví hudobníci čerpali svoje skúsenosti a prekvapením je, že muzikantské aj estetické ideály sú často rovnaké, napriek tomu, že hranice nás v starej Európe rozdeľovali," dodáva Lipa.

Už v stredu 4. apríla sa môžu tešiť hudobní fanúšikovia v Martine, kde EU4 navštívia klub Museum. O deň neskôr sa presunú do klubu Blue Note v Novom Meste nad Váhom a napokon 6. apríla vystúpia v piešťanskom Kursalone.

Najznámejší slovenský jazzman Peter Lipa je predovšetkým spevák a skladateľ, ale pôsobí taktiež ako organizátor hudobných podujatí, moderátor, manažér alebo dramaturg a promotér festivalu Bratislavské jazzové dni. Patrí medzi významné osobnosti slovenského džezu, avšak v jeho repertoári možno nájsť aj iné hudobná žánre ako napríklad swing, funk, rock alebo pop. Na svojom konte má viac ako dvadsať albumov.

Turné EU4:

4. apríl - Martin, klub Muzeum
5. apríl - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
6. apríl - Piešťany, Kursalon - International Jazz

Informácie pre Hudba.sk poskytla Katarína Ovseníková.


Foto: SITA/Michal Burza

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa