Výberom členov poroty sa v Los Angeles začal súdny proces, v ktorom matka zosnulého speváka Michaela Jacksona žaluje koncertného promotéra AEG Live. Spoločnosť obvinila z nedbalosti. Pred comebackovým turné Kráľa popu si totiž podľa nej najala lekára Conrada Murrayho, ktorý Jacksonovi podal smrteľnú dávku anestetika s účinnou látkou propofol.

Katherine Jackson žiada 40 miliárd dolárov (v prepočte približne 31,2 miliardy eur), čo má byť podľa nej ekvivalent toho, koľko by spevák mohol počas svojho života ešte zarobiť. AEG Live túto sumu označila za "absurdnú", keďže podľa promotéra Jacksonova kariéra v tom čase upadala. Jacksonova marka Murrayho do žaloby nezahrnula, no lekár, ktorý je momentálne za mrežami, možno bude rovnako ako spevákova matka a deti vypovedať.

Tlak na zadlženého lekára alebo závislosť?

Kľúčovým dôkazom Jacksonovcov je e-mail, z ktorého je jasné, že režisér koncertov This Is It Kenny Ortega krátko pred spevákovou smrťou Murrayho tlačil do toho, aby speváka napriek zlému zdravotnému stavu dostal na pódium. "Mali by sme Murraymu pripomenúť, že AEG, nie Michael Jackson, mu platí. Musíme mu pripomenúť, čo sa od neho očakáva," píše sa v e-maile.

Právnici žalobcu teda využijú argument, že promotér sa spoliehal na strach mimoriadne zadlženého lekára, ktorý nechcel prísť o lukratívnu prácu. Tak ho mal dotlačiť k tomu, aby urobil absolútne všetko pre to, aby spevák zvládol vystupovanie. AEG Live však tvrdí, že Murrayho už dávnejšie zamestnal samotný Jackson, ktorý podľa promotéra užíval návykové látky dlhodobo. Pravdepodobne bude argumentovať aj spevákovým zvláštnym správaním a obvineniami zo sexuálneho obťažovania detí. Tie považuje za relevantné preto, že Jackson po nich údajne zvýšil dávky návykových látok.

Za smrť Kráľa popu zatiaľ pyká len Murray

Jeden z najpopulárnejších hudobníkov všetkých čias, legendárny Michael Jackson, zomrel 25. júna 2009 v Los Angeles vo veku 50 rokov po zlyhaní srdca. Prvotnou príčinou jeho úmrtia bola akútna intoxikácia anestetikami, no významne prispel aj účinok sedatív. Jeho osobný lekár Conrad Murray si za neúmyselné zabitie speváka odpykáva štyri roky odňatia slobody. Jacksonove tri deti - Prince Michael, Paris a Blanket sú v opatere ich starej mamy Katherine Jackson, status dočasného opatrovníka má ich bratranec TJ Jackson.

O veľkosti Jacksonovej hviezdy svedčí obrovský a neutíchajúci záujem o jeho celoživotné dielo, ktorý prišiel po nečakanom a tragickom úmrtí. Za všetko hovorí údaj, že za jediný rok po jeho smrti sa na celom svete predalo viac než 35 miliónov kópií jeho albumov. Veľký úspech má aj predstavenie Michael Jackson: The Immortal World Tour v podaní svetoznámeho Cirque du Soleil, ktoré si začiatkom februára mohli vychutnať fanúšikovia speváka v Prahe.

Mimo témy: Jacksonov moonwalk má už 30 rokov

Pár dní dozadu, 25. marca, magazín Rolling Stone pripomenul zaujímavé výročie. Presne v tento deň pred 30 rokmi totiž Michael Jackson prvýkrát predviedol tanečný prvok zvaný moonwalk, ktorý z neho definitívne urobil ikonu populárnej hudby. Stalo sa tak ku koncu jeho slávneho vystúpenia so skladbou Billie Jean na oslave 25. výročia založenia vydavateľstva Motown Records, ktorá sa konala 25. marca. O necelé dva mesiace neskôr, 16. mája 1983, odvysielala záznam televízia NBC a tých pár sekúnd, počas ktorých Jackson "cúval po Mesiaci", pobláznilo celý svet.

Ako uvádza autor článku Andy Greene, v tom čase bol kultový album Thriller už niekoľko mesiacov na trhu a skladba Billie Jean bola najpredávanejším singlom v USA, no práve toto vystúpenie nielenže zatienilo motownovské hviezdy ako Diana Ross, Marvin Gaye alebo Stevie Wonder, ktoré na podujatí vystúpili, ale prinieslo Jacksonovi úplne novú úroveň slávy. Tá by sa dnes na Youtube "merala" v stovkách miliónov prehratí videa a ak by v roku 1983 existovalo niečo ako virálny hit, toto vystúpenie by ním určite bolo.

Pritom sa takmer neuskutočnilo, pretože Jackson na oslave Motownu pôvodne ani nechcel vystúpiť. V tom čase už vydával hudbu sólovo na značke Epic Records a keď ho zavolali, aby zahral so svojimi bratmi medley piatich hitov The Jackson 5, súhlasil len pod podmienkou, že následne bude môcť vystúpiť aj sólovo so svojím novým "nemotownovským" hitom. Najžiarivejším a najdiskutovanejším momentom tak paradoxne bolo vystúpenie s jedinou skladbou večera, ktorá nevyšla v oslavujúcom vydavateľstve.


Zdroj: SITA (bbc.co.uk, mtv.com), archív Hudba.sk, Rollingstone.com
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson