Aj tento rok bude mať Slovensko na Szigete, jednom z najväčších a najlepších európskych festivalov, svojich hudobných zástupcov. Okrem hviezd ako Arctic Monkeys, Dua Lipa, Lana Del Rey, Gorillaz, Mumford & Sons, Kygo, Shawn Mendes alebo Kendrick Lamar sa v auguste v Budapešti predstavia aj raper Strapo a spevák Peter Aristone.

Strapo, jeden z najpopulárnejších a najuznávanejších slovenských raperov, je dvojnásobným víťazom celoslovenskej súťaže Artattack Freestyle Battle. Prvé EP vydal už v roku 2007, v roku 2015 získal s albumom Versus dve ceny Radio_Head Awards. Tento mesiac vydáva nový album s názvom 13. poschodie.

Okrem osobitej tvorby sú Strapovou silnou stránkou aj vystúpenia, o čom chce presvedčiť aj medzinárodné publikum na Szigete. Na festivale sa predstaví v stredu 8. augusta, teda v úvodný deň, kedy bude jasným headlinerom aktuálne najväčšia a najrešpektovanejšia hviezda svetového hip-hopu Kendrick Lamar


Peter Aristone je spevák a hudobník, ktorý sa často objavuje v zahraničí. A to nielen na koncertných pódiách, ale aj pri nahrávaní albumov. Na svojom sólovom debutovom albume spolupracoval s producentom kapely Manic Street Preachers, posledné dve EP, vrátane aktuálneho Happiest Accidents, vznikli v Londýne pod vedením Sachu Skarbeka (Adele, James Blunt).

Singel Gold z rovnomenného prvého EP vyhral hitparádu v americkej televízii MTV U a Peter Aristone ho osobne predstavil aj na viac ako 30 koncertoch v rámci USA. "Hrať na Sziget festivale bol vždy môj sen a je pre mňa veľkou poctou byť jedným zo slovenských hudobníkov, ktorým sa to podarilo," teší sa Peter Aristone, ktorý svoj koncert odohrá v sobotu 11. augusta. V ten istý deň sú hlavnými lákadlami Mumford & Sons, Bastille, Lianne La Havas, Everything Everything, Fink či Aurora.


Známy je už aj zástupca českej hudobnej scény, ktorým bude tentokrát Thom Artway. Mladý český pesničkár je držiteľom ocenení Anděl 2016 v kategóriách Spevák a Objav roka a víťazom medzinárodného projektu Czech Fresh. Celkovo dnes Sziget v pondelok zverejnil viac ako 30 mien z celej Európy, zahrať prídu aj hudobníci z Mexika, Kanady, USA či Austrálie. Všetky podrobnosti v slovenčine nájdete na oficiálnej stránke szigetfestival.com/sk a www.facebook.com/szigetSK.


Sziget festival ponúka každoročne približne 50 programových miest a pódií, na ktorých sa koná okolo 200 programov denne, a je považovaný za jedno z najlepších a najväčších multikultúrnych podujatí na svete. Medzi menami účinkujúcich kapiel nájdete nielen najväčšie hviezdy medzinárodnej pop rockovej scény, elektronickej hudby a world music, ale aj žánre ako metal, folk, jazz, blues, alternatívnu hudbu a dokonca aj klasiku.

Sziget však nie je len o hudbe, ponúka aj rôzne iné kultúrne programy ako divadlo, cirkus, výstavy a vizuálne umenie na každom kroku, pouličné šou, množstvo workshopov a športové aktivity. Na Ostrove slobody, ako ho návštevníci nazývajú, je aj pláž, na ktorej si môžete oddýchnuť a osviežiť sa v Dunaji. Ostrov sa nachádza neďaleko centra Budapešti, takže celotýždňoví návštevníci si môžu dosýta užiť aj samotné mesto so živou kultúrnou scénou, krásnymi historickými budovami, tureckými kúpeľmi a krčmičkami.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: PR / koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Peter Aristone, Strapo