Tisíce dobrovoľníkov v tieto dni pomáhajú všade tam, kde je to najviac potrebné. Z našich susedov, kolegov či známych sa v ťažkých chvíľach, ktoré priniesla epidémia koronavírusu, stali hrdinovia dneška. Šijú rúška, rozvážajú potraviny, pomáhajú seniorom a starajú sa o chorých. Tomáša Klusa to inšpirovalo k zloženiu piatich piesní, ktoré vydáva na špeciálnom minialbume.

"Neviem šiť. Neviem tlačiť na 3D tlačiarni. Neviem ani veľmi organizovať veci. Vlastne viem iba písať pesničky. Moje dievča začalo šiť, keby mala tlačiareň, tak tlačí a zorganizovala toho veľa i napriek tomu, že mi po ôsmich rokoch intenzívneho naliehania podľahla a nahrala so mnou platňu. Karanténne podmienky neumožňujú odovzdať sa vám inak, než podomácky, ale vzhľadom na to, čím sa snažíme prispieť do diskusie, to tak vlastne asi malo byť. Album sa volá Pět pohromadě, pretože tak sme a dúfame, že vám prinesie radosť a potešenie. Ďakujeme vám všetkým za to, ako dobre sa nám tú ťaživú situáciu darí spolu znášať. Kiež by sme sa takto dobre znášali i v stavoch bez tiaže," hovorí Tomáš Klus. 

EP Pět pohromadě je od štvrtka (2.4.) na 21 dní k dispozícii exkluzívne prostredníctvom českého hudobného e-shopu Supraphonline.cz. Tomáša a jeho manželku Tamaru Klusovú veľmi teší spontánna vlna solidarity medzi ľuďmi, a tak sa rozhodli, že finančný výťažok z predaja nahrávky venujú na zbierku Nadačního fondu pomoci, ktorá beží na charitatívnej platforme znesnáze21. Cena za minimalbum na Supraphonline.cz je dobrovoľná. Fanúšikovia tak môžu sumou v ľubovoľnej výške podporiť dobrovoľníkov v zbierke s názvom Laskavost plodí laskavost (www.laskavost.cz), ktorej partnerom je Nadace Karla Janečka.


Tomáš Klus: Verím, že z tejto situácie vyjdeme múdrejší

"Sú to také naše 'príSpevky' k vlne solidarity a pospolitosti, ktorá nás zaliala ruka v ruke s ťažkou skúškou pandémie. Dotýkame sa v nich tém, ktoré sú, verím, spoločným menovateľom väčšiny, a ja osobne verím, že z celej situácie vyjdeme nielen múdrejší o to, ako poraziť neviditeľného nepriateľa, ale predovšetkým o to, že uvidíme veľa viditeľných priateľov a hrdinov v ľuďoch, o ktorých by sme to predtým vôbec nepovedali. Trebárs i sami v sebe. Alebo v nenávidenom susedovi, šéfovi s divnými názormi alebo pani predavačke z obchodu oproti. Veľmi dúfam, že naše pesničky urobia radosť doma a vďaka vašej láskavosti pomôžu tam, kde je to v tejto chvíli najviac potrebné,“ hovorí Tomáš Klus.

EP Pět pohromadě obsahuje piesne LALALALALALALA, Domanásmáš, Krakeni, rodiNám a COVID. Manželia sa v spoločne naspievaných piesňach sami doprevádzajú na gitare a klavíri. Na nahrávke pesničky COVID sa podieľal basgitarista Jan Lstibůrek zo sprievodnej kapely Tomáša Klusa Cílová skupina.  

Informácie a foto redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla PR manažérka Adriána Čahojová. Tlačovú správu sme upravili. Novinky Tomáša Klusa môžete sledovať na jeho oficiálnych stránkach www.tomasklus.cz a www.facebook.com/TomasKlus.

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus