Leto sa blíži a s ním prichádza aj obdobie odľahčených rádiových skladieb. Do tejto kategórie patrí aj novinka skupiny Hex s príznačným názvom Ľahký song, ktorá je postavená na ľahko zapamätateľnom refréne a hravom zvuku s prvkami reggae aj elektroniky. Navyše v chytľavej piesni hosťuje legenda slovenskej pop music Robo Grigorov.

"Názov Ľahký song vyplynul už z prvého nápadu. Bola to jednoduchá melódia na troch akordoch. K nej potom vznikol aj jemne ironický text o tom, že sa netreba príliš trápiť a len si tak životom plávať, čo sa dá možno niekde v prímorskom rezorte, ale nie v našej bežnej slovenskej realite. A z textu následne vychádza aj produkcia, ktorá pieseň ladí do takého nášho poňatia letného reggae s elektronickými deep house kudrlinkami," vysvetľuje autor hudby a spevák Peter "Ďuďo" Dudák. Ten si tvorbu pesničky už tradične podelil s gitaristom a hlavným textárom Hexu Fefem.

Text inšpiroval nadčasový hit od Monty Python

"Minulý rok na jar priniesol Ďuďo tento nápad a ja som, hneď ako mi ho predviedol, napísal základ textu. Robím to tak skoro vždy a ukazuje sa, že prvotná emócia je tá najdôležitejšia," hovorí Martin "Fefe" Žúži. "Atmosféra pesničky mi evokovala kultové dielo Monty Python Život Briana, v ktorom zaznie aj legendárna pieseň Always Look on the Bright Side of Life. Touto témou sa zaoberá aj Ľahký song. Každý z nás sa za niečím ženie, kladie si viac, alebo menej reálne ciele. Máme stres a strach z budúcnosti, peňazí, lásky, šťastia. Pesnička sa snaží v refréne odľahčiť tému komplikovanosti života 'budhistickým' pohľadom na svet. Treba žiť v prítomnom okamihu, tu a teraz, a ten si aj náležite užívať."

Dychové nástroje v pesničke nahrali členovia skupiny Polemic, s ktorými Hexáci pred dvoma rokmi nahrali skladbu Beh. V novinke navyše hosťuje aj legendárny Robo Grigorov, ktorý ponuku spolupráce prijal s nadšením. "Dlhšiu dobu sme rozmýšľali, kto by mohol byť hosťujúcim spevákom v strednej časti, rozmýšľali sme o mladej generácii spevákov, o slovenských raperoch... No napokon nám napadol Robo Grigorov, ktorého považujeme za otca reggae na Slovensku. Robo sa toho zhostil absolútne fantasticky a dodal skladbe ďalší rozmer," teší sa zo spolupráce basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.

"Od začiatku bola v songu taká raggamuffin pasáž, kde sme chceli rýchly a intenzívny rytmický spev. Robo Grigorov si dokonca sám napísal text, ktorý ladí so zvyškom piesne a dodal jej šmrnc. Ja sa z toho teším, lebo Roba stále počúvam, hlavne piesne z obdobia kapely Midi. Je to jeden z najlepších spevákov na Slovensku a táto spolupráca je pre nás veľká česť," vyznal sa Ďuďo.


Nový album vydajú na jeseň

Ľahký song je predzvesťou nového albumu, na ktorom chalani intenzívne pracujú. Nahrávajú ho v Česku, v legendárnom štúdiu s ešte legendárnejším zvukárom. Fanúšikov ním plánujú potešiť na prelome septembra a októbra.

"Piesní na albume bude desať alebo jedenásť, to sa upresní pri finalizácii. Všetko budú absolútne novinky, žiadnu sme doteraz nehrali ani inak neprezentovali. Album vzniká v štúdiu SONO v obci Nouzov, asi 20 kilometrov od Prahy. Je to asi najlepšie vybavené štúdio na území Česka a Slovenska. Pridanou hodnotou je zvukár, spolumajiteľ štúdia, a dnes už aj kamarát Milan Cimfe. A je to štúdio, odkiaľ sa nedá len tak si odbehnúť do Bratislavy, takže sa vieme viac sústrediť na prácu," dodáva bubeník Tibor "Tybyke" Szabados.

Štvorica, ktorá funguje v nezmenenej zostave 28 rokov, už s novou štúdiovkou finišuje, zostáva nahrať len dve piesne. Popri finalizácii albumu bude jedna z najpopulárnejších koncertných kapiel samozrejme aj hrať. Jeden z najväčších koncertov sezóny ju čaká už v nedeľu 7. mája na mestskom festivale Bratislavský majáles, ktorý sa tento rok koná už po desiaty raz. Hexáci sú jeho súčasťou každý rok a už tradične uzavrú hudobný program na Tyršovom nábreží v posledný festivalový deň, pričom po ich vystúpení bude nasledovať ohňostroj na Dunaji. Či počas koncertu zaznie aj novinka Ľahký song, vie zatiaľ len samotná kapela, možno fanúšikov prekvapí.

Redakciu Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Peter Spurný

Súvisiaci interpreti: Hex, Robo Grigorov