Pomaly mu ťahá na osemdesiatku, no hoci ho neobchádzajú zdravotné problémy a prekonal i rakovinu, Karel Gott je stále hudobne aktívny, koncertuje a nahráva nové pesničky. Tá najnovšia je naozaj špeciálna a niet pochýb o tom, že sa zaradí medzi jeho najväčšie hity. Naspieval ju totiž so svojou 13-ročnou dcérou a výsledok je dokonalý.

Skladbu s názvom Srdce nehasnou pre legendárneho speváka napísal Richard Krajčo zo skupiny Kryštof a je to naozaj počuť. Je to pritom vôbec prvýkrát, čo sa Krajčo rozhodol napísať pieseň pre niekoho iného ako pre svoju úspešnú kapelu. Jeho rukopis k ikonickému hlasu Karla Gotta perfektne sedí a fanúšikovia sa budú určite dožadovať ich ďalšej spolupráce.

Veľkým prekvapením je aj výkon mladučkej Charlotte Elly Gottovej, ktorá pri slávnom otcovi rozhodne nehrá druhé husle a je mu v duete rovnocennou partnerkou. Ich hlasy ladia dokonale a v spojení s veľkolepou popovou produkciou, na ktorej sa spolu s Krajčom podieľali Petr Harazin zo skupiny Nebe (obaja sú tiež autormi textu) a producent Lukáš Chromek, ide o mimoriadny skvost v spevákovej kariére.

Skladba sa právom stretla s nadšeným ohlasom verejnosti aj médií a doslova za pár hodín od zverejnenia má emotívny videoklip už 200-tisíc prehratí. (Aktualizácia, 5.5. o 14:00: piatková novinka za dva dni prekonala hranicu 1,5 milióna) pozretí


Vybrúsený klenot pre majstra

"Bola to výzva. Nikdy som pre nikoho iného neskladal, a preto som sa dokonca aj trochu bál. Každá pieseň je pre mňa totiž taký malý klenot a ja som si hovoril, že Karel by si zaslúžil jeden taký 'vybrúsený'. A o to sme sa s pokorou všetci pokúsili. Vznikla spoveď zrelého múdreho muža, otca, ktorý už 'vie, čo sa chystá'. Bol som rád, že sa Karlovi i Charlottke pesnička páčila, a verím, že sa zapáči aj fanúšikom. Zaspievali ju totiž nádherne a vložili do nej veľké emócie," opísal vznik pesničky Richard Krajčo.

Karel Gott k tomu dodáva: "Po dvoch rozprávkových duetách s Charlottkou pre nás Richard Krajčo napísal prvú spoločnú pieseň, po akej som už dlhšiu dobu túžil. Nesie v sebe hĺbku a energiu rozpravy medzi otcom a jeho dospievajúcou dcérou. Richard úplne presne vystihol silu myšlienky odovzdať v piesni mojej dcére pohľad na životné situácie, ktoré ju môžu tiež postretnúť. Som hrdý na to, s akým nasadením a profesionalitou Charlottka pieseň naspievala."

Pieseň v štúdiu nahrala silná muzikantská zostava v zložení Lukáš Chromek (gitary a basa), Richard Krajčo (akustická gitara), Roman Vícha (bicie), Jan Steinsdörfer (klávesy) a sláčikové kvarteto Unique Quartet. Vo videoklipe sa predstavujú nielen obaja protagonisti Karel Gott a Charlotte Ella Gottová, ale i všetci tvorcovia a muzikanti spolupracujúci na vzniku nahrávky. Kreatívnym producentom klipu je Jakub Svoboda (Publishers) a o réžiu sa postaral Jan Cingroš z filmovej spoločnosti Popojedem. 

Supraphon mu k osemdesiatke vydá dve špeciálne kolekcie

Dátum 80. narodenín Karla Gotta je 14. júla a vydavateľstvo Supraphon k jubileu najúspešnejšieho českého speváka populárnej hudby pripravuje hneď dve špeciálne kolekcie, mapujúce najobľúbenejšie piesne zo šiestich dekád jeho oslnivej hudobnej kariéry. Kompilácia 80/80 - Největší hity 1964–2019 vyjde na štyroch CD. Ešte väčším zberateľským kúskom je box pätnástich CD s názvom Singly – 300 písní z let 1962–2019.

Vďaka jeho bohatej kariére podávajú oba hudobné komplety jasný dôkaz o tom, ako Karel Gott bol a stále je dôležitý pre českú hudobnú scénu. Hudobný darček pre všetkých priaznivcov legendárneho interpreta vyjde presne mesiac pred jeho osemdesiatkou, 14. júna 2019, a bude obsahovať aj duet Srdce nehasnou.

Text: Patrik Marflák (úvodné ovácie) + TS Supraphon/Adriana Čahojová
Foto: Supraphon

Súvisiaci interpreti: Karel Gott