Po marcovej koncertnej predpremiére so skladbou Bubák na udeľovaní Radio_Head Awards predstavuje projekt Toddler Punk svoj prvý oficiálny singel. Pesnička Olijanko je prvou nahrávkou, ktorú špeciálna muzikantská zostava dokončila v štúdiu. Zároveň to bude otváracia pesnička albumu, ktorý bude súčasťou knihy pre malé i veľké deti.

Ako naznačujú slová "Veď hej / kľudne sa smej / ako sa tvoj otec trápi / pri obliekaní gatí", Toddler Punk rozpráva o detských témach z trochu iného uhla ako väčšina podobných projektov.

In
á je aj hudba, ktorá je previazaná s pripravovanou knihou. A s tou je zase priamo prepojený vizuál skladby Olijanko, v ktorom môžete vidieť knižné ilustrácie Bianky Török. Na pohyblivé obrázky ich premenil slovenský výtvarník Igor Derevenec, známy napríklad ilustráciami v detských knihách Braňa Jobusa.


O bubákoch, špagetách aj veľkolepých vesmírnych plánoch

Hlavn
ým autorom piesní projektu Toddler Punk je Ľuboš Kukliš zo skupiny Diego, na nahrávaní sa podieľali aj traja členovia známej bratislavskej skupiny Billy Barman Jozef Vrábel, Jakub Tvrdík a Matej RumanSpoluautorkou textov je spisovateľka Monika Kompaníková (Piata loď, Hlbokomorské rozprávky), ktorá pesničky rozvinula do samostatných rozprávok. 

"Nie je nám jedno, aké knihy majú naše vlastné deti v rukách a akú hudbu počúvajú. Čítame si s nimi, vymýšľame im príbehy a pesničky - o bubákoch, o špagetách, aj o veľkolepých vesmírnych plánoch. Ich vkus nepodceňujeme, snažíme sa sprostredkovať im tvorbu, ktorá nie je prvoplánová," hovoria tvorcovia. 

S nahrávaním albumu okrem detí vypomáhajú aj známi hostia - napríklad Dorota Nvotová, Michal Kaščák alebo Tomáš Sloboda. Nahrávka vzniká v štúdiách Lavagance, jej producentom je Tomáš Löbb (Fresh Out of the Bus, Luvver).


Indie pop, rockové riffy aj (toddler) punk 

Hlavnou postavou knihy je chlapec Tulino, ktorý postupne rastie, a jeho príbehy. 
Texty pesničiek aj rozprávky poslucháčov a čitateľov prevedú prvými desiatimi rokmi jeho života. Chlapcovi je tento svet tak trochu malý, občas fantazíruje, občas sa bojí, niekedy je zlostný. Rozoberie čo mu príde pod ruku a pred nudou ho zachraňujú výlety do vesmíru.

To všetko okrem obrázkov ilustruje aj hudba, ktorá sa pohybuje od jednoduchších popevkov a foriem k prepracovaným skladbám. Vychádza z indie popu a gitaroviek, no príde aj na punkové čísla, rockerské kúsky postavený na riffoch či duet.

Plánovaný dátum vydania knihy spojenej s albumom je jún. Tvorcovia, ktorí sa v rámci inšpirácie hlásia k televíznemu muzikálu Neberte nám princeznú, po úspešnej kampani na Startlabe, ktorá končí už zajtra, pripravujú aj audioknihu a zvažujú LP platňu. Premiéra celého projektu - teda koncert aj uvedenie knihy - bude začiatkom júla na festivale Pohoda. Toddler Punk by sa mal naživo predstaviť aj na pár ďalších vybraných akciách.


Redakcii Hudba.sk za tvorcov projektu informoval Oliver Rehák. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Bianka Török