One Day Jazz Festival sa za prvých 10 rokov svojej existencie stal etablovaným podujatím na medzinárodnej úrovni. Jedenásty ročník, ktorý odštartuje už o dva týždne koncertom na Bratislavskom hrade, predstaví nové rozmery v programovej náplni festivalu.

Tak ako je už niekoľko rokov zvykom, aj tentokrát prinesie One Day Jazz Festival dve edície, ktoré ponúknu bohatý program počas niekoľkých dní. Prvá časť festivalu sa uskutoční v júni a júli, druhá bude v tradičnom jesennom termíne v mesiaci november.

Novinku tohto ročníka je zapojenie festivalu do aktivít Slovenskej jazzovej spoločnosti. Tá už tradične organizuje jazzové dielne, ktoré sa konajú vždy v prvý júlový týždeň. Vďaka One Day Jazz Festivalu sa budú môcť účastníci dvoch masterclass/workshopov stretnúť so zahraničnými hviezdami jeho letnej edície a čosi sa od nich naučiť.

Príležitosť pre talentovaných bubeníkov aj saxofonistov

"Prioritou a základným poslaním nášho festivalu je integrácia slovenských interpretov do medzinárodných súvislostí a prehĺbiť vzťahy medzi domácou a zahraničnou jazzovou scénou. Chceme zároveň prispievať k edukačnej činnosti, ktorá je na Slovensku v tomto žánri veľmi zanedbávaná. Prinášame tých najkvalitnejších medzinárodných umelcov, ktorí podporujú vznik spolupráce slovenských a zahraničných hudobníkov v spoločných projektoch. V období prehlbujúceho sa záujmu o kreatívnu, hodnotnú a interaktívnu hudbu takéto spojenie prinášajú práve jazzové koncerty," hovorí organizátor festivalu a medzinárodne uznávaný slovenský bubeník Martin Valihora.

"Pozývame na Slovensko svetové hviezdy tohto žánru, ktoré ešte na Slovensku nevystúpili, ale aj menej známe hudobné telesá, ktoré zase posúvajú hudobný vývoj dopredu. Aj na Slovensku sa rodí mnoho nových talentov, scéna sa rozširuje a naberá nové rozmery, preto je našou povinnosťou a úprimným záujmom podporovať a prispievať k jej rastu a vývoju. V spolupráci so Slovenskou jazzovou spoločnosťou vystúpia svetové hviezdy nielen ako účinkujúci v rámci Kultúrneho leta, ale budú zároveň aj odborní lektori nášho jazzového kempu," dodáva Valihora.

Workshopy pod vedením svetových hviezd sa stali už pravidelnou súčasťou One Day Jazz Festivalu a sú navštevované nielen študentmi konzervatória a mladou generáciou, ale aj etablovanými hudobníkmi slovenskej scény. Hviezdami, ktoré v tomto ročníku odohrajú na Slovensku svoje koncerty, a zároveň svoje skúsenosti a vedomosti odovzdajú slovenským talentom, sú dvaja špičkoví americkí hudobníci.

Prvým je jazzový bubeník a skladateľ Ari Hoenig, ktorý od 23. do 26. júna odohrá štyri koncerty v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach a Žiline. Jeho masterclass na bratislavskom Konzervatóriu bude 24. júna. Saxofonista Kenny Garrett, držiteľ ceny Grammy a množstva ďalších ocenení a nominácií, vystúpi 2. júla v Bratislave a na druhý deň (3.6.) povedie workshop na Konzervatóriu. Oboch umelcov, ako aj ďalších účastníkov letnej edície festivalu vám bližšie predstavíme v ďalšom článku už čoskoro.

V mene humanizmu a tolerancie

Tohtoročná šnúra kvalitnej hudby pod hlavičkou One Day Jazz Festivalu odštartuje už 18. júna na Bratislavskom hrade. Hlavnou hviezdou otváracieho koncertu bude svetoznáma izraelská speváčka a mierová aktivistka NOA, ktorá pricestuje so svojím kvartetom. Nepôjde však o obyčajný koncert - spolu s jej kapelou ju bude sprevádzať aj Bratislavský chlapčenský zbor a Slovenská filharmónia pod vedením dirigenta Martina Leginusa, pričom na pódiu sa za bicími objaví aj organizátor Martin Valihora.

Pri One Day Jazz Festivale je tiež dobrým zvykom, že každý koncertný večer otvára svojím vystúpením kvalitná domáca hudobná formácia. Tentoraz to bude česká umelkyňa Ida Kelarová so svojim príbehom a unikátnym projektom rómskeho detského speváckeho zboru Čhavorenge v doprovode s jazzovým triom, ktoré je zložené z prvotriednych slovenských a českých hudobníkov.

One Day Jazz Festival tak hneď na úvod novej "desaťročnice" spojením rôznych hudobných svetov a kultúr dá najavo, že sa drží svojich zásad, ktoré pred rokmi nastavil Martin Valihora. Okrem tvorivej konfrontácie domácich a zahraničných umelcov, je totiž jeho ďalším cieľom propagovať hudbu ako prostriedok na prepájanie rozdielnych kultúr, etník a národov a podčiarknuť jej pozitívnu úlohu pri podpore humanizmu a tolerancie v ľuďoch, ktorá je v čase radikalizácie spoločnosti veľmi potrebná. "Násilie sa žiaľ šíri spoločnosťou ako vírus a zasahuje všetky vrstvy populácie," dodáva hudobník. Otvárací koncert One Day Jazz Festivalu je preto už od roku 2016 (rok po začiatku migračnej krízy) venovaný myšlienkam humanizmu a tolerancie.

A keďže poslaním festivalu je vzdelávanie, júnový otvárací koncert aj tento rok bude môcť navštíviť 200 stredoškolákov z bratislavských škôl, ktorým organizátor venuje vstup zdarma. Môžu tak zažiť a vidieť, čo všetko si jednotlivé kultúry sveta môžu ponúknuť a čo všetko môžu vytvoriť cez hudbu, ktorá spája. Rovnako majú možnosť vidieť aj svojich rovesníkov, ktorí dokazujú svojím talentom a tvrdou prácou, že cez hudbu môžu tiež vyjadriť svoj postoj k životu a môže ich to motivovať a osloviť aj na ich ďalšej životnej ceste.

Prečítajte si: Desaťročný príbeh One Day Jazz Festivalu potvrdzuje správny kurz našej scény

Redakciu Hudba.sk informovala Zuzana Čižmáriková. Tlačovú správu sme upravili.