Celý tento týždeň vo Vrbovom prebieha deviaty ročník festivalu Vrbovské vetry. Vyvrcholí už v sobotu 4. júla hlavným festivalovým dňom a večerom, počas ktorého na futbalovom ihrisku vo Vrbovom odohrajú koncerty interpreti a kapely ako Peter Lipa, Talent Transport, Ventil RG, Longital, Polemic alebo Chiki Liki Tu-a.

Hlavný festivalový deň sa začne v sobotu presne o 13. hodine 14. minúte a 15. sekunde koncertom formácie Talent Transport, ktorej hlavnou postavou je Vladislav "Slnko" Šarišský známy aj z projektu Hrana. Okrem zbrusu nového ventilu, ktorým sa tradične festival otvorí aj zatvorí, bude jedným z ťahákov festivalu aj Ventil RG s Jankom Kuricom, ktorý bude tento rok možné vidieť iba na Vrbovských vetroch. V rytme ska tentokrát festival roztancujú až tri kapely, a to Gypsy SKA Orquestra z Venezuely, ukrajinská etno-ska-punková Rura a domáci Polemic.

Určite poteší nový koncertný program skupiny Longital, ktorá predstaví album A to je všetko?, ale aj jazz v podaní Petra Lipu so skupinou. Svoj nový album s názvom Dekel tu pokrstia aj domáce Karpatské chrbáty, ktorých líder a zároveň organizátor Vetrov Braňo Jobus tu zasa pokrstí svoju novú knižku Plajko, v ktorej sa pojednáva o plnení snov. Svoj nový album predstaví aj kapela Chiki Liki Tu-a, ktorá patrí k inventáru festivalu podobne ako ich legendárne Projekty, ktoré vystupujú iba dvakrát do roka a to v domácom Prešove a na Vrbovských vetroch.

Jedným z headlinerov bude aj legendárna formácia Záhradné domčeky, ktorá predstaví úplne nové hudobné nástroje, napríklad hrablogitaru alebo kýblové bicie. Festivalom budú sprevádzať Vrbovskí víťazi a samozrejmosťou je, že sa to bude celé niesť v surrealistickom duchu humoru Multiorganizácie Kriak. Nebudú chýbať ani klasické disciplíny ako Dostihy na húpacích koňoch, strelecké preteky z poplašnej pištole či Formula Nula, ktoré doplnia aj prísne utajované novinky.

Ale najvýznamnejšou udalosťou tohto ročníka bude to, že samotný Precceda Multiorganizácie Kriak Húpací Kón sa premiérovo ukáže na verejnosti po tom, ako prešiel rukami veľkého tímu renomovaných lekárov, veterinárov a reštaurátorov. Pri tejto príležitosti Slovenská pošta vydala špeciálnu známku s jeho podobizňnou, ktorá bude v predaji priamo na festivale a bude ju možno nalepiť na originálnu pohľadnicu Vrbovských vetrov, ktoré budú taktiež k dispozícii.

V nedeľu festival ukončí legendárna Upratéka a následná výprava do Stredu Sveta a Vesmíru. Aktuálnemu ročníku vládne skutočne letné počasie, takže sa je na čo tešiť. V predvečer festivalu, teda dnes (3.7.) o 22:25, RTVS na Dvojke odvysiela skvelý dokument režiséra Mira Rema s názvom Vrbovský veter, kde je veľmi dobre zachytená atmosféra predchádzajúcich ročníkov festivalu, no zároveň ide o originálnu sondu do duše roky úspešne abstinujúceho bývalého alkoholika Braňa Jobusa.


Program hlavného dňa Vrbovských vetrov - sobota 4. júla:

13:14 - Talent Transport
14:30 - Longital 
15:30 - Slávnostné otvorenie a zatvorenie festivalu
15:55 - Peter Lipa
17:00 - Veľká Vrbovská
17:30 - Gypsy Ska Orquestra (Venezuela)
18:30 - Formula Nula
19:00 - Prekvapenie
19:30 - VetroVarieté (Chiki Liki Tu-a aj s Projektami, Karpatské chrbáty a ďalší)
21:50 - Polemic
23:15 - Ventil RG
00:30 - Rura (Ukrajina) 

uvádzajú: Vrbovskí víťazi 

nedela 5. júla:

8:00 - Upratéka
10:00 - Výprava k stredu sveta a vesmíru
Hasičské preteky

Ďalšie informácie o festivale nájdete na oficiálnom webe festivalu www.vrbovskevetry.sk.

Zdroj: Whisky
Foto: Martin Hesko

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a, Polemic