Vrbovské vetry sa tento rok začnú už v utorok 10. júla, kedy podujatie odštartuje Koncert pre Mariána Vargu, pričom vystúpia Konvergencie quartet a Zuzana Krónerová. Festival vo svojej štandardnej podobe bude potom pokračovať v sobotu 14. júla.

"Vybraté sú skladby ktoré mal Marián Varga rád, a ešte kým žil, sme ich vyberali spolu. Tento koncert mal povodne byť darčekom k jeho 70. narodeninám na Festivale Konvergencie, ale keďže Marián zomrel mesiac a pol pred plánovaným koncertom, tak to bol zároveň aj koncert rozlúčkový," vraví violončelista Jozef Lupták, ktorý je súčasťou Konvergencie Quartet. "Niektoré z týchto skladieb sme hrali aj na poslednom koncerte na Pohode, kde Marián osobne prišiel na svoj posledný koncert," prezrádza hudobník.

Okrem Vargovho obľúbeného skladateľa Bélu Bartóka a Dmitrija Šostakoviča zaznie aj Vargove sláčikové kvarteto Quattro Movimenti,
skladba Pieseň bez slov či skladba od anglického skladateľa Johna Taenera - Threnos. Počas večera bude herečka Zuzana Krónerová čítať texty z knihy Petra Uličného O cestách, ktoré nevedú do Ríma. Výber textov urobil Andrej Šuba.

V sobotu počas hlavného programu festivalu Vrbovské vetry vystúpia Mňága a Žďorp, Para, Korben Dallas, Chiki Liki Tu-a či domáce skupiny Karpatské Chrbáty a Vrbovskí víťazi. Vstupenky na festival sú v predaji v sieti Predpredaj.sk

Vstupenky: Predpredaj.sk 


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Martina Šimkovičová

Súvisiaci interpreti: Marián Varga