Návštevníci Vysokých Tatier si budú môcť na konci leta opäť spríjemniť pobyt v najmenších veľhorách umením a hudobnými zážitkami. Festival Tatra Flowers, ktorý po kritike prvého ročníka našiel svoju kompromisnú podobu, ponúkne v sobotu 31. augusta na siedmich rôznych miestach vystúpenia 15 kapiel a umelcov.

"Zmeny, ktoré sme urobili pri druhom ročníku, priniesli svoje ovocie. Našli sme optimálny formát, ktorý sa stretol s pozitívnou odozvou a Tatra Flowers si našli svoje publikum, ktoré oceňuje spojenie umenia a Tatier. Taktiež sa veľmi tešíme z ohlasov medzi umelcami. Aj pre nich bolo účinkovanie na našom festivale príjemným zážitkom a s pozitívnymi reakciami sme sa stretli aj pri umelcoch, ktorých sme oslovili tento rok. Potešila nás účasť a pozitívny postoj interpretov, ktorí majú k prírode veľmi blízko a aktívne podporujú jej ochranu," hovorí organizátor podujatia František Tököly.

Aj tentokrát bude program podujatia pre všetkých zadarmo. Výnimkou je, rovnako ako vlani večerná párty v klube Humno v Tatranskej Lomnici. Tá je však na programe až úplne na konci dňa plného zaujímavých zážitkov. Festival sa aj tento rok začne presne o polnoci z piatka na sobotu koncertom v evanjelickom kostole v Tatranskej Lomnici. Otvorí ho multiinštrumentalista Michal Smetanka - skladateľ, pedagóg, veľký popularizátor hudby a zberateľ hudobných nástrojov a zvukov z celého sveta, ktorý pravidelne vystupuje aj v zahraničí.

"Hrať v mojich najmilších horách svoju najmilšiu muziku je výzva. Výzva vytvoriť symbiózu ticha a hudby. Pre seba, pre tých s ktorými mám tú česť hrať, i pre tých, pre ktorých hrám," hovorí hudobník, ktorý si na polnočný koncert v kostolíku pripraví špeciálny program. Neskôr počas sobotného dňa ho potom budet môcť môžete vidieť a počuť ešte raz.

Trojica silných koncertov na Skalnatom plese
 
Denný program Tatra Flowers sa začne o 11:00 na obľúbenom Skalnatom plese, kde tento rok vystúpia opäť zaujímaví umelci. Ako prvý tu svoj koncert odohrá Kiril Stoyanov, ktorý hrá v Slovenskej filharmónii na pestrú škálu bicích nástrojov, ktoré počas koncertu fanúšikom predvedie. "Na Skalnaté pleso prinesieme veľa rôznych nástrojov ako malý bubon, marimba a xylofón, na ktoré sa dá hrať nielen rytmicky, ale aj melodicky prakticky akákoľvek skladba. A veľmi sa teším, že tento môj koncert obohatí v niekoľkých skladbách aj huslistka Lucia Harvanová."

Ako ďalší odohrá svoj koncert na rovnakom mieste Milan André. Tento muzikant s neprehliadnuteľným zjavom, talentom a charizmou sa narodil a vyrastal v Kanade, pričom jeho mama je Slovenka a otec je afroamerického pôvodu. Momentálne ho osud zavial do krajiny, ktorú považuje za svoj druhý domov, teda na Slovensko, kde začiatkom tohto roka vydal svoj debutový album Who Am I. Program na Skalnatom plese ukončí kapela Longital, ktorá koncom septembra plánuje vydať svoj nový album Mauna a na tomto koncerte už z neho niečo aj zahrá.

Prečítajte si: Narodil sa v Kanade a chce žiť na Slovensku. Spoznajte nový objav Slnko Records

David Kollar a Paolo Raineri, Tatra Flowers 2018 David Kollar a Paolo Raineri na Skalnatom Plese, Tatra Flowers 2018

Zo Skalnatého plesa stačí "zbehnúť" dole do Tatranskej Lomnice, kde sa Tatra Flowers stávajú súčasťou ukončenia Tatranského kultúrneho leta. Napoludnie tu vystúpi Michal Smetanka so svojou skupinou KarpaTon a Michal následne pre dospelých aj deti pripraví zaujímavý workshop, kde si budete môcť rôzne nástroje z jeho kolekcie aj vyskúšať. V Tatranskej Lomnici sa môžete zabaviť aj na koncerte skupiny Vidiek (v rámci programu Tatranského kultúrneho leta) a odohrá sa tam aj tradičná charitatívna dražba mesta Vysoké Tatry. 

Podvečer sa priestor krásneho parku premení na veľké prírodné kino, ktoré tentokrát privíta uznávaného kameramana, scenáristu a režiséra Rasťa Hatiara. Ten divákom premietne svoje dva krátke filmy a následne film Vrcholová príťažlivosť o Petrovi Hámorovi. Práve táto snímka a tiež krátky film Teória štastia získali minulý rok na MFHF v Poprade najvyššie ocenenia. Oba môžete vidieť na Tatra Flowers a Rasťo Hatiar aj Peter Hámor budú samozrejme pri tom.

Modré hory a Vec na Hrebienku aj v klube

Na Hrebienku sa program začne o 13:00 a naštartujú ho zaujímavým programom Modré hory, ktoré odohrajú koncert ako mini band s Michalom Šelepom a Ľubošom "Ežo" Ambrozaiom. Chalani sa tešia, ako si zaspomínajú na časy, keď sa na Hrebienku ešte lyžovalo, ale aj na možnosť zabehať si v Tatrách. Následne odohrá špeciálny set prispôsobený lokalite Vec, ktorý prezradil, že s Tatrami sa spájajú jeho prvé spomienky na detstvo.

"Úplne bez okolkov môžem povedať, že texty i hudba z mojej strany boli silne inšpirované práve týmito horami," hovorí ďalšia účinkujúca, speváčka a skladateľka Sisa Fehér. "Veľmi sa tešíme, že sme dostali možnosť zahrať na Tatra Flowers, kde vystúpime v triu s posledným albumom Bardo, ktorý sme stvorili spolu s gitaristom Vladkom Miklášom." Program na Hrebienku následne uzavrie skupina Billy Barman, ktorá v roku 2017 otvárala prvý ročník Tatra Flowers a po dvoch rokoch sa na festival vracia.

Tatra Flowers 2018 Tatra Flowers 2018

Na ďalší program stačí opäť iba prejsť z Hrebienka ku Hotelu Grand v Starom Smokovci. Na jeho terase v krásnom prostredí vystúpia pesničkári dvoch generácií. Najskôr mladý hudobník s veľmi príjemným vyžarovaním a tvorbou Ado Juráček, ktorého hlas oslovil aj Janu Kirshner, a po ňom stálica slovenského folku Soňa Horňáková, ktorá v máji po deväťročnej odmlke vydala výborný nový album V šere lesklých stromov.

O 20:00 Kiril Stoyanov a Lucia Harvanová odohrajú v galérii Poliankovo v Tatranskej Polianke svoj druhý koncert. Opäť zaznejú rôzne bicie a perkusívne nástroje v kombinácii s  husľami, tentokrát aj v exotických a temperamentných rytmoch. Tento koncert bude doplnený aj o vizuálny zážitok v podobe špeciálnej projekcie.

Pre návštevníkov Tatier, ktorí ocenia aj klubovú zábavu, organizátori aj tento rok pripravili spomínanú párty v Humne v Tatranskej Lomnici, kde vystúpia Modré Hory a Vec so Škrupom, tentokrát už s klubovým programom. Po koncertoch sa o zábavu postará Škrupo svojím dídžejským setom.

Popradské pleso s programom pre rodiny s deťmi

"Sme veľmi radi, že aj tento rok na Popradskom plese ponúkneme predovšetkým rodinám s deťmi možnosť spoznať bližšie Tatry, ich históriu, flóru, faunu, ale aj to, ako sa v národnom parku správať. V spolupráci s TANAPom sme opäť pripravili edukatívno-zážitkovú zónu, ktorú po minulé roky navštívilo veľké množstvo návštevníkov. Tešíme sa, že táto milá spolupráca pokračuje aj tento rok," hovorí František Tököly.

Festival podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. "Ďakujeme všetkým, vďaka ktorým príbeh Tatra Flowers pokračuje svojím tretím ročníkom, ďakujeme umelcom, ktorí s radosťou prijali pozvanie na vystúpenie a všetkým zapojeným subjektom, Mestu Vysoké Tatry a partnerom, vďaka ktorým Vysoké Tatry 31. augusta opäť rozkvitnú umením a zážitkami," dodáva organizátor.

Pozrite si, ako to na festivale vyzeralo minulý rok:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili.