Leto pod Palmou je séria podujatí v parku kultúrneho a kreatívneho centra Nová Cvernovka. Návštevníkov čaká každodenný program, ktorého súčasťou budú inscenácie nezávislých divadelných súborov, vystúpenia alternatívnych hudobných interpretov a dídžejov, letné kino s dokumentárnymi i hranými filmami a nebude chýbať ani kvalitná súčasná slovenská literatúra.

Otvárací večer obľúbenej série open-air podujatí, ktoré sa budú konať každý deň až do konca augusta, sa uskutoční už dnes večer (3.7.). Predstaví sa projekt Moniky Midriakovej Leto s Monikou (predtým Monikino kino), ktorý v sebe nesie odkaz na slávny Bergmanov film, hravé melódie vhodné na snívanie aj tancovanie, jemné gitary, elektroniku a trefné i vtipné súčasné texty.


Stavebnú suť menia na park

Súčasťou dnešného večera bude aj krst nového verejného parku, na ktorom už niekoľko týždňov usilovne pracujú desiatky ľudí z Novej Cvernovky a ďalší spomedzi jej priaznivcov a podporovateľov. Dokončovacie práce budú pokračovať aj počas leta, už teraz je však dobrý dôvod osláviť doterajší progres.

Na vybudovanie parku sa použil stavebný odpad - suť, ktorá vznikla počas rekonštrukcie budovy bývalej chemickej priemyslovky. Ekologickým spôsobom, vlastnými rukami a s pomocou mnohých dobrovoľníkov sa suť premieňa na unikátny verejný priestor susediaci s bývalou fabrikou na výrobu olejov Palma. Práve preto ho Cvernovkári už dávno pred rekonštrukciou nazvali Park de Palma a pestrý letný program, ktorý vzniká aj vďaka podpore Nadácie VÚB - dlhodobého partnera živej kultúry v Novej Cvernovke, nesie príznačný názov Leto pod Palmou.

vizualizácia nového Parku de Palma, Nová Cvernovka Zdroj: Facebook.com/novacvernovkaVizualizácia nového Parku de Palma

V rámci hudobného programu prinesie Leto pod Palmou kapely ako Živé kvety, Raptor Koch, Bad Karma Boy a Vojdi, ale aj párty dídžejky a producentky B-Complex, ktorej hudobné štúdio sídli práve v Novej Cvernovke. Návštevníci zažijú aj outdoorové divadelné predstavenia, prednášky či diskusie. Už druhú sezónu bude Park de Palma hostiť úspešné a takmer vždy vypredané letné kabaretné predstavenie Apokabaret, v ktorom sa prelína divadlo, hudba a existenciálne témy našej civilizácie.

Každý utorok sa v parku budú premietať dokumenty, ktoré sa uvádzali na renomovanom Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ozvěny Ji.hlavy. Súčasťou týchto večerov budú aj diskusie s filmovými tvorcami a kritikmi. Literarnyklub.sk na čítaniach predstaví súčasných slovenských či českých autorov a ich tvorbu. Letné kino s hranými filmami bude prebiehať takmer každý štvrtok počas celého leta. Diváci si budú sami vyberať z nových filmov ale aj overených klasík. Piatky a soboty sa bude žúrovať na párty alebo koncertoch a v nedeľu sa bude v parku oddychovať na komunitnom posedení, grilovačke alebo len tak na detskom ihrisku a s limonádou v ruke.

Viac informácií nájdete na oficiálnom webe novacvernovka.eu/program a na priebežne aktualizovanom Facebook evente Leto pod Palmou v Novej Cvernovke.

PS: O kampani Zmeňme suť na park! a možnostiach finančnej či brigádnickej podpory vzniku nového verejného priestoru pre kultúru a oddych si môžete prečítať na stránke sutnapark.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Novej Cvernovky Nikola Sadloňová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.