Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Presne to si zrejme v prípade letnej olympiády hovoria aj hudobníci, z ktorých väčšina patrí medzi tzv. "antišportové typy". Na LOH 2012 v Londýne, ktoré začali presne pred týždňom, sa totiž okrem našich najlepších športovcov chcú predviesť aj slovenské kapely, dídžeji a umelecké súbory.

Slováci v Londýne zorganizovali projekt Sofa zone, ktorý neďaleko od centra diania (približne 25 minút od olympijskej dediny) prezentuje slovenskú hudbu a kultúru.

Počas prvého týždňa olympiády sa v londýnskom The 229 Venue na Great Portland Street už stihli predstaviť známe mená ako Jana Kirschner, Polemic alebo Horkýže Slíže. Nechýbali však ani zástupcovia domácej "alternatívy" a klubovej scény ako The Uniques, Longital, RetroAct Experience (Valihora, Rózsa, Vizváry), či Foolk a Karaoke Tundra.

V najbližších dňoch sa v Londýne predvedú aj Richard Müller, Mukatado, Cigánski diabli, Pacora Trio, Majk Spirit, B-complex, Lúčnica, Meky Žbirka alebo skupina Vidiek.

Müller a Mukatado aj Ink Midget & Pjoni

Jeden z najočakávanejších večerov v rámci programu Sofa zone (nájdete ho spolu s ďalšími informáciami na www.sofa-zone.com) sa koná už túto sobotu. Jedným z vrcholov projektu bude totiž koncert speváka a skladateľa Richarda Müllera, ktorý do Londýna odcestoval už dnes.

Aj keď sa to nezdá, Müller medzi úplných antišportovcov nepatrí. "Milujem atletiku a mám strašne rád basketbal či tenis. Takže sa nesmierne teším, že tam budem a vôbec k tomu nepotrebujem žiadnu účasť na finálových podujatiach. Stačí mi skutočnosť, že som na olympiáde!" hovorí a potvrdzuje tak vyššie zmienené heslo.

Spolu s aktuálnym Zlatým Slávikom sa v sobotu predstaví aj skupina Mukatado, ktorá práve dnes na webe Topky.sk odpremiérovala videoklip ku slovenskej olympijskej hymne Všetko sa dá. "Veľmi sa teším, že si môžeme opäť zahrať s Richardom Müllerom, na jednom pódiu a ešte k tomu počas olympiády v Londýne. Veľmi často sa nestáva, že letíme na koncert lietadlom," priznala speváčka Janka Kozáková.

Akýmsi protipólom k slovenskému popovému mainstreamu, ktorého stav dokumentuje práve zmienená hymna a klip (na konci článku), budú 4. augusta v Sofa zone mladí hudobní experimentátori Ink Midget & Pjoni.

Žbirka s Jonom Andersonom a symfonickým orchestrom

V rámci slovenských "olympijských koncertov" v Londýne je výnimkou Miro Žbirka, ktorý nevystúpi v slovenskej fanúšikovskej Sofa zone ale na veľkom koncerte v londýnskom divadle Sadler's Wells na Rosebery Avenue. Čoskoro šesťdesiatnik má viacnásobný dôvod na radosť, pretože sa v stredu 8. augusta pred londýnskym publikom predstaví spoločne s bývalým spevákom skupiny Yes Jonom Andersonom, s ktorým tento týždeň v Bratislave začali skúšať program koncertu.

Výnimočné predstavenie dvojica nacvičuje so symfonickým orchestrom Capella Istropolitana pod dirigentskou taktovkou Adriana Kokoša, s ktorým Žbirka za posledné dva roky absolvoval množstvo koncertov v rámci svojich úspešných symfonických turné. Viac sa o koncerte a ďalších plánoch Mekyho Žbirku do konca roka 2012 dočítate TU.

Deň predtým, v utorok 7. augusta sa v Sadler's Wells predstaví aj Umelecký súbor Lúčnica. Reprezentovať bude tanečno-hudobným programom nazvaným Lúčnica - Forever Young, ktorý je zostavený z najznámejších choreografií profesora Štefana Nosáľa. "Sú v ňom zastúpené tance, spevy a melódie takmer všetkých regiónov Slovenska," uviedol riaditeľ Lúčnice Marián Turner. "Vrcholový slovenský šport tak dostane rovnocenného pendanta prezentujúceho to najlepšie z našej originálnej národnej kultúry v podobe špičkového predstavenia tanečníkov, spevákov a hudobníkov," dodal Turner.

Janko Kuric: "Šport a antišportoví ľudia sa priťahujú"

Líder skupiny Vidiek kombináciu športu a hudby, ktorú pre fanúšikov pripravili organizátori Sofa zone, schvaľuje. "Podľa mňa je olympiáda o mladých ľuďoch, takže tam určite muzika a nejaká zábava patrí. Športovci to svoje poslanie žerú, ale fanúšikovia až tak nie. Fanúšik chce vidieť víťazstvo, ale popritom sa aj zabaviť. A na to sme my. Podľa mňa je to úplne skvelá voľba, lebo šport a takí antišportoví ľudia, ako sme my vo Vidieku, sa priťahujú," zafilozofoval si Janko Kuric.

Vidiek má naplánovaný koncert v Londýne až pri konci projektu Sofa zone (10.8.) a aj keď by na to hudobníci mali dostatok času, nebudú nacvičovať žiadnu olympijskú pesničku. Podľa Kuricových slov prenechajú túto radosť mladším slovenským kapelám.

Mukatado - Všetko sa dá (oficiálna hymna slovenského olympijského tímu na LOH v Londýne 2012)

Zdroj: Propaganda House, Mukatado PR, pro:messa, Vidiek PR
Foto: Stanči Karellová

Súvisiaci interpreti: Richard Müller, Vidiek