Opera, skladby Mahavishnu orchestra, husľový recitál, hudba 30. rokov či dychové kvinteto - to všetko ponúkol už 13. ročník Festivalu peknej hudby, ktorý sa konal od 26. do 29. júla v Banskej Štiavnici. Podujatie, ktoré sa dramaturgiou a atmosférou zaraďuje medzi najlepšie podujatia klasickej hudby na Slovensku, ponúklo špičkové koncerty na netradičných miestach.

Zlatým klincom programu bol sobotňajší koncert orchestra Bratislava Hot Serenaders s Milanom Lasicom. Diváci v do posledného miesta zaplnenom Kostole sv. Kataríny zažili hudobné lahôdky - americký jazz 20. rokov i slovenskú hudbu 40. rokov, ktorú preslávil František Krištof Veselý - ale i vtipný svojský konferenc Milana Lasicu.

Výnimočné miesto v programe Festivalu peknej hudby bolo venované aj spomienke na fenomenálneho jazzového hudobníka Joea Zawinula. V programe s názvom "Celebrating Mahavishnu Orchestra and Joe Zawinul" si originálne rakúske sláčikové kvarteto radio.string.quartet.vienna pripomenulo výročie narodenia Joe Zawinula, ktorý by sa začiatkom júla dožil 80 rokov. Rakúski hudobníci svoje remeslo a nástroje ovládajú bravúrne a počas koncertu na Starom zámku ich fanúšikovia odmenili niekoľkonásobným standing ovation.

Na festivale, ktorý je súčasťou Banskoštiavnického kultúrneho leta, sa predstavili aj sólisti Opery SND – sopranistka Božena Ferancová a barytonista Pavol Remenár s áriami zo slávnych opier G. Verdiho, G. Pucciniho a ďalších velikánov, skvelí českí huslisti Jan Mráček starší a mladší, lauretát Pražskej jari. Festival ukončilo záverečným koncertom na promenáde v Sklených Tepliciach nedeľným matiné slovenské dychové kvinteto zostavené z členov Slovenskej filharmónie.

Zdroj: Advantage
Foto: Ľubomír Lužina - Advantage

Súvisiaci interpreti: Milan Lasica