Posledné roky života Whitney Houston boli veľmi turbulentné. Pocítila ťarchu neúspechu a zmietala sa v škandáloch, pričom hlavným menovateľom boli drogy. Whitney Houston však bola skutočnou hviezdou s božským talentom, ktorá spievala srdcom, dušou aj telom. V kinách sa od štvrtka premieta dokument Whitney, ktorý ponúka aj prekvapivé informácie.

Bola Whitney Houston bisexuálka? Stálo za jej nešťastím sexuálne zneužívanie zo strany o osemnásť rokov staršej sesternice Dee Dee Warwick, ktoré v detstve zažila? Bola jej najväčšou láskou jej blízka priateľka Robyn Crawford? Bol Bobby Brown len prostriedkom k predstave mať v živote kúsok niečoho normálneho – svadba, dieťa, rodina? Aj tieto otázky prináša režisér Kevin Macdonald v novom dokumente Whitney, relevantné odpovede sa však k divákovi už nedostávajú v kompletnej podobe a mnohé z nich zostávajú nedoriešené. Načrtáva rôzne témy, no úplne sa mu ich nepodarilo rozlúsknuť.


Nesmierny talent aj záhada 

"Stretol som Nicole David, jej dlhoročnú agentku, s ktorou si bola naozaj blízka. A povedala mi: 'Nerozumiem, čo sa stalo, bolo to najzlatšie dievča.' A to bol niekto, kto ju skutočne poznal dobre. Cítil som, že je to zaujímavé. A potom mi Nicole poslala článok o verzii americkej hymny v podaní Whitney Houston. Ako zmenila skladbu, jej chápanie aj spôsob spievania. Tak som si povedal, že je to skutočne záhadná osoba, ale tiež žena, ktorú možno označiť za hudobného génia. Je to niekto, kto mal tak veľký dopad na kultúru, ale neberú ho vážne," povedal o dôvodoch, ktoré ho doviedli k dokumentu o Whitney Houston režisér Kevin Macdonald pre Hollywooodreporter.com.

Snímka Whitney pritom pracuje s doposiaľ nezverejnenými zábermi z jej súkromného života aj z vystúpení. Macdonadl sa dostal aj k 30 minútovému záznamu domácich videí s Whitney Houston od rôznych zdrojov. Režisér v snímke spovedá jej najbližších – mamu, známu speváčku Cissy Houston, jej bratov, ale aj exmanžela Bobbyho Browna, ktorý však striktne odpovedal, že sa nebude v súvislosti s Whitney baviť o drogách. Keď Macdonald namietal, že to sa nebudú môcť baviť o posledných niekoľkých rokoch jej života, len súhlasil. Tvrdenie, že ju zabili drogy však striktne odmietol.


Macdonald vraví, že chcel Whitney porozumieť. Chcel vedieť, prečo sa veci v jej živote stali tak, ako sa stali. Snímka prináša prekvapivé odhalenia, ale často ich relevantnosť pláva na vode. Síce v dokumente vykreslil vzťah s Robyn Crawford, ale túto kľúčovú osobu v živote Whitney Houston sa mu pred kameru nepodarilo dostať. Hoci vraj spolu komunikovali osem mesiacov, napokon sa rozhodla z projektu stiahnuť z osobných dôvodov.  

Whitney a jej démoni

Kevin Macdonald skladá puzzle života Whitney Houston a pátra po odpovediach. Režisérovi sa pri tejto skladačke zdalo, že niečo nesedí v správaní ambicióznej speváčky, akoby cítila nedostatok pohodlia vo vlastnej "fyzičnosti". Niečo podobné spozoroval aj pri ľuďoch, ktorí boli v detstve zneužívaní. Režisér sa v tomto prípade nemýlil.

Sexuálne zneužívanie zo strany svojej sesternice Dee Dee Warwick a potvrdil aj speváčkin brat Gary a samotná Whitney sa mala o zneužívaní zveriť aj svojej osobnej asistentke. Podľa jej slov speváčka o zneužívaní nikdy nepovedala svojej matke, pretože sa bála, že by jej to zlomilo srdce. V jednom z rozhovorov sa však vyjadrila, že ju najviac trápi sexuálne zneužívanie detí, lebo sú tak zraniteľné a potrebujú ochranu a lásku.


Režisér vykresľuje jej túžbu po normálnom živote a naznačuje, že mohla viesť až k zvláštnej závislej láske k Bobbymu Brownovi. Rozvod pre ňu znamenal absolútne zlyhanie, rovnaké, aké ju zranilo aj keď sa rozviedli jej rodičia. Chcela byť dobrou matkou, ktorá neodkladá deti u známych, tak ako to robila jej mama, ktorá bola speváčka a preto často cestovala. Tak svoju milovanú Bobbi Kristinu so sebou "vláčila" po turné.

Mále dievča  žilo na cestách obklopené dospelými ľuďmi, ktorí holdovali alkoholu a tvrdým drogám. Bobbi Kristina zomrela v roku 2015, tri roky po úmrtí Whitney. Našli ju rovnako ako matku vo vani s tvárou ponorenou vo vode. Previezli ju do nemocnice, upadla do kómy a po pol roku zomrela vo svoji ch 22 rokoch.


Tvrdo pracovala na svojej dokonalosti

Whitney Houston sa techniku spevu naučila od svojej matky. Pri speve Cissy nepoznala kompromisy a bola na dcéru prísna. No vyplatilo sa. Hoci mala Whitney ťažkú východiskovú pozíciu na začiatok kariéry – bola černoška, sólová speváčka v dobe, keď scéna priala najmä kapelám. Whitney však prišla, zaspievala a svet jej padol k nohám.

Jej eponymný album z roku 1985 je dodnes najlepšie predávajúcou sa nahrávkou ženskej interpretky v histórii a aj podľa Rolling Stone patrí k najlepším nahrávkam všetkých čias. Whitney Houston je jedinou umelkyňou, ktorej sa podarilo so siedmymi singlami za sebou dostať na vrchol rebríčka Billboard Hot 100.


Cieľom Kevina Macdonalda bolo v dokumente opäť pripomenúť fantastickú speváčku, ktorá prepísala dejiny a všetci ju milovali. Navyše bola obrovským vzorom pre černošskú komunitu. Snímka sa preto sústredí z veľkej časti na vykreslenie pracovitej Whitney, ktorá sa nestará o peniaze, ale miluje hudbu. Vo filme sa objavuje aj moment, keď sa rozčuľuje nad svojou kolegyňou Paulou Abdul, že spieva falošne na svojom albume. Brala to vtedy ako niečo neprijateľné.

Whitney Houston bola superhviezda. Jedinečná v hudobnej histórii. Ak ste na to zabudli, choďte si to pripomenúť do kina. Kevinovi Macdonaldovi sa podarilo nakrútiť emotívnu snímku o veľkej speváčke.    


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: facebook.com/WhitneyHouston

Súvisiaci interpreti: Bobby Brown, Whitney Houston