Nová skladba Impulse je predzvesťou rovnomennej nahrávky zoskupenia OKQ – Oliver Kucharovič Quartet. Prvý album tejto jazzovej štvorice vyjde koncom tohto leta. Kapela sa každým koncertom posúvala vpred a členovia cítili, že nahratie cédečka bude ďalšou potrebnou skúsenosťou.


Štvorčlenné jazzové zoskupenie OKQ – Oliver Kucharovič Quartet pôsobí prevažne v Brne, kde má už svoju stabilnú fanúšikovskú základňu. Hoci sú až traja členovia Slováci, k srdcu im prirástlo práve české publikum. Oliver Kucharovič, Jan Baroš, Daniel Kéry a Viktor Mudrák fungujú ako kapela zhruba tri roky a album Impulse je výsledkom obdobia, počas ktorého od úplných základov pracovali na spoločnej tvorbe a hľadaní spoločného zvuku.

Kapela sa po pár mesiacoch pôsobenia pred troma rokmi dostala medzi finalistov súťaže Nové tváre slovenského jazzu, tento rok vyhrala otvorenú výzvu Hľadá sa jazz v rámci festivalu Pet Jazz. Medzitým odohrala niekoľko koncertov v legendárnom Music Labe či na festivale Kamenka Open, kde jej tento rok do pár trackov zarapovala aj talentovaná Tina Mweni pôvodom z Kene. Po príjemných ohlasoch zo živých hraní sa hudobníci rozhodli urobiť ďalší krok, a to nahrať zopár vybraných skladieb a predstaviť sa tak ešte širšiemu publiku.


Debut koncom leta

Na albume Impulse, nahrávanom v trnavskom štúdiu Pod povrchom, nájdu poslucháči sedem autorských kúskov, ktoré reprezentujú prierez tvorbou kapely. Skladby píšu takmer všetci členovia, väčšinu má autorsky na svedomí basgitarista a kapelník Oliver Kucharovič, do tvorby prispeli aj klávesák Jan Baroš a gitarista Daniel Kéry. Aranžmány a výsledná podoba pesničiek vznikajú spoločne s bubeníkom Viktorom Mudrákom. Zväčša sa pohybujú na rozhraní žánrov jazz, funk, jazz rock, jazz fusion a groove.

"Snažili sme sa vybrať skladby, ktoré sú rôznorodé, no zároveň fungujú dohromady, takže keď si album pustíte od začiatku do konca, znie to ako jeden celok. Neodmysliteľne nám k tomu dopomohol Filip Hittrich, ktorý album nahrával, mixoval a mastroval. Mal veľkú trpezlivosť s našimi pripomienkami a zmenami. Z veľkej časti mal teda vplyv na to, ako to teraz celé znie," hovorí gitarista Daniel. O grafickú stránku nahrávky sa postarala Ivana Ševčík Miklošová. Album vznikol aj vďaka podpore fanúšikov, ktorí sa na jej vznik vyzbierali prostredníctvom zbierky na platforme Start Lab.

Odkaz na Chicka Coreu

Príchod debutu kapela ohlásila vydaním rovnomenného singlu. Skladba Impulse je ladená do jazz rocku, počuť v nej aj orientálne motívy či odkaz na legendu Chicka Coreu, ktorá nás nedávno opustila. "Je to jedna z prvých kompozícií, ktoré som zložil a po jej napísaní som si uvedomil, že toto si bude vyžadovať kapelu," spomína Oliver s úsmevom.

"Predtým som vlastné skladby hrával väčšinou sám s basou a looprom, tu mi to zrazu nestačilo. Postupne som na jammkách a cez rôzne hudobné kontakty dal dokopy kvartet, ktorý sme narýchlo nazvali podľa mňa, no nakoniec to už takto zostalo. Impulse je postavený hlavne na basových riffoch a slape, keď sme ho donahrávali, Filip nás pobavil otázkou: No čo chlapci, vystrieľaní? V ostatných skladbách sa však vyblázni aj zvyšok kapely, sľubujem," dodáva.

Singel Impulse sa nachádza na všetkých streamovacích platformách. Album bude kapela krstiť v Brne v Kabinete Múz 25. septembra a potom sa vydá aj na jesenné turné po Česku a Slovensku. Chalani veria, že ich debut osloví čo najviac ľudí a každý si v ich hudbe nájde to svoje.

Informácie a fotografie redakcii Hudbba.sk poskytla Lenka Molnárová. Text správy sme upravili.