Elektro-popové zoskupenie Projekt203 vydáva po rokoch vlastnej tvorby svoj prvý oficiálny album Vírus. Hlava skupiny Ondrej Pešek spolu so speváčkou Sissi Enns a Marcelom Orthom, ktorý sa ako jeden zo zakladajúcich členov projektu od začiatku stará o jeho vizuál, prinášajú na nahrávke spolu jedenásť originálnych skladieb.

Album považujú za akúsi bodku za ich doterajším umeleckým vyjadrením a tiež predstavuje nádejný začiatok nového hudobného smerovania. "Do dnešného dňa sme toho vydali naozaj veľa, ale všetko sú to len neoficiálne nahrávky. Mnohé z nich sme ani nezverejnili, pretože sme sa nesnažili nijako presadiť. Až posledné roky, keď sa k nám pridala Sissi, sa to zmenilo. Našou primárnou motiváciou vydať oficiálny album bol fakt, že na Slovensku elektro-pop skoro vôbec nepočuť, a to je veľká škoda. Rozhodli sme sa teda, že sa pokúsime vrátiť tento hudobný štýl tam, kam patrí a jediná cesta, ktorá sa nám zdá správna, je cesta oficiálna," vysvetľuje motiváciu zoskupenia Ondrej Pešek.

Album v sebe nesie odkaz, pričom reflektuje pocit členov kapely z medziľudských vzťahov. "Pesničky vznikali postupne. Každá z nich predstavuje osobitnú emóciu, spoveď a spolu tvoria jeden celok, ktorý sme nazvali Vírus," približuje hudobník. "Vírus, ktorý máme na mysli, zasiahol snáď každého človeka. Vírus, ktorý dokáže úplne zničiť, ale aj zázračne uzdravovať... Je to niečo tak jednoduché, ale súčasne veľmi zložité a veľmi ťažko opísateľné," dodáva.


Päť mesiacov v štúdiu

Album sa rodil zhruba 16 mesiacov, pritom päť strávili členovia kapely v štúdiu TC Lemons. "V TC Lemons sme nahrali spevy a postupne mixovali skladby. Bola to príjemná a trochu náročná práca, keďže sme chceli vytvoriť kompaktný celok. No v štúdiu si to napokon vždy užívame," smejú sa Ondrej a Sissi.

Novinku vyprevádza do sveta skladba Nespím, ku ktorej trojica len pred pár dňami zverejnila videoklip z ateliéru. "Túto skladbu sme nazvali ‘vlajkovou loďou‘ albumu. Má trochu pomalšie tempo a je dokonale kontrastná k pilotnému singlu Démon, ku ktorému vyšiel klip koncom mája," hovorí Ondrej. „Keď som počula prvú demoverziu skladby Nespím, už vtedy ma zasiahla priamo do srdca. A ako hovorí Ondrej, po energickom Démonovi je to niečo úplne iné. A to nás baví," dodáva Sissi.

Projekt203 pokrstí album Vírus 13. októbra v bratislavskom Hopkirku, kde počas večera odohrajú aj dvojhodinový koncert. Fanúšikovia atmosférickej elektronickej hudby si ich okrem toho budú môcť vychutnať aj na blížiacom sa prvom ročníku Synthfestu, ktorý sa uskutoční krátko na to, 20. októbra v Ateliéri Babylon.  


Redakciu Hudba.sk za kapelu informovala PR manažérka Andrea Fedorovičová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Orthphotography

Súvisiaci interpreti: projekt203