V sobotu 22. augusta sa na trnavskom festivale videa a hudby YouTopia 2020 odovzdala cena za najlepší videoklip. Víťazmi prvého ročníka súťaže sa stali Adam Mach a Mišo Ormandík (a.k.a. Prezident Lourajder) za ich spoločný videoklip k skladbe Čierna.

Do súťaže boli automaticky zaradené všetky videoklipy, ktoré vznikli v období minulého kalendárneho roka až do 30. júna 2020 a boli zverejnené na ktorejkoľvek streamovacej službe. Organizátori festivalu sa tak museli prehrabať viac ako tisíckou videoklipov, z ktorej pre odbornú porotu vyselektovali niekoľko desiatok tých najlepších. "Bol som šokovaný z toho čísla," priznal Dušan Vančo, jeden z členov tohtoročnej poroty. Sám je dlhoročným hudobníkom a pôsobil aj ako riaditeľ Rádia FM a spoluzakladal aj Trnavské rádio. "To ma naozaj prekvapilo, lebo v tom roku 2008 sme sa bavili možno o menej ako stovke klipov. Ten nárast je enormný a dostupnosť technológií to umožňuje robiť naozaj aj v domácich podmienkach veľmi kvalitne."

Asi nikoho neprekvapí, že veľkú väčšinu remeselne kvalitne nakrútených videoklipov ročne vyprodukuje hip-hopová scéna. To zaujalo aj Alexandra Čerevku, ktorý sa vo vydavateľstve Slnko Records a v združení LALA Slovak Music Export dlhoročne venuje prezentácii domácej hudobnej scény nielen tu, ale aj v zahraničí. Okrem víťaza ho spomedzi videoklipov oslovil napríklad Majk Spirit so skladbou Nie som tu náhodou. "Prišla mi vizuálne naozaj skvelá. Režíroval ju Roland Wranik, ktorého videá mi všeobecne prídu sympatické," prezradil trochu zo svojho osobného rebríčka.


Rozhodovali sa medzi šiestimi najlepšími klipmi

Päťčlenná porota bola zostavená z filmových a hudobných profesionálov, okrem spomenutého Dušana Vanča a Alexandra Čerevku v porote zasadal animátor a režisér Andrej Kolenčík, dokumentaristka Lucia Kašová a Michaela Kučová. Posledná menovaná sa profesionálne venuje nielen slovenskej hudobnej, ale aj výtvarnej scéne, a ako členka poroty vyzdvihuje práve široký záber festivalu YouTopia aj samotnej súťaže: "To, čo prináša YouTopia divákom, priniesla aj mne v porote, a to prehľad o hudobnej tvorbe. Súťaž je skvelá v tom, že ukazuje zaujímavé kúsky, ktoré možno aj vybočujú z toho, čo človek bežne zachytí, iné žánre, ktoré bežne nevyhľadáva a nepočúva a naozaj môže vidieť zaujímavé veci, autorov a autorky."

Porota sa z finálnej zostavy dvadsiatich šiestich klipov veľmi rýchlo zhodla na šestici tých najlepší, z ktorej potom vzišiel víťaz. Každý klip pritom vynikal čímsi iným. "Teodorovi Kuhnovi sa v klipe Dunaj (Jana Kirschner) podarilo vytvoriť silnú ilustráciu skladby, ktorá nie je len teaserom na film, ku ktorému pieseň vznikla, ale mrazivo efektívne funguje aj samostatne," uviedla porota vo svojom vyhlásení.

Niektoré klipy vynikli vďaka profesionálnej produkčnej príprave, iným obmedzené zdroje pomohli k vynachádzavosti. "Kým napríklad dvojica Dužan Duong a Adam Mach pri skladbe Ukáž vrecká (Billy Barman ft. Gleb) predviedla kreatívne možnosti podporené špičkovým produkčným zázemím, kapela Papyllon vo videoklipe Michala Ďuriša zas predstavuje skvelý príklad tvorivej hravosti, ktorá dobrou myšlienkou dokáže nadchnúť aj bez nákladnej produkcie. Klip What About Tonight je ukážkou symbiózy skladby a videa, ktorá hudobnú zložku vtipne rozvíja." Na shortliste tých najlepších klipov sa objavila aj skladba od producenta Blame Your Genes, ktorý na festivale YouTopia 2020 aj vystúpil. "Skladba Limbo prináša pozoruhodný autorský rukopis, ktorý v réžii Kataríny Gramatovej ukazuje, ako možno budovať napätie aj bez naratívnych zobrazení," uviedla porota.


Súzvuk hudby, videa a identity hudobníka

Aj keď porotu tvorili profesionáli z rôznych oblastí, na kritériách pre cenu sa dohodli rýchlo. "Hneď na začiatku sme sa zhodli, že budget o klipoch nebude rozhodovať. Preto sme sa snažili oceňovať najmä kreatívne riešenia, nápady a najmä súzvuk s hudbou tak, aby klip, hudba a interpret tvorili jeden celok," objasňuje rozhodovací proces v porote Lucia Kašová. Dušan Vančo dodáva, že porota ponúkla kombináciu pohľadov a výberu víťaza to prospelo, pretože do popredia sa vďaka tomu dostala sila umeleckej výpovede.

Dušan počas odovzdávania ceny nezabudol podotknúť, že o ocenení pre najlepší slovenský videoklip sníval už dlhšie, ešte v časoch, keď sa ako riaditeľ Rádia FM podieľal na tvorbe ocenenia Radio_Head Awards. "Vždy som hovoril, že raz príde aj na to, aby k oceneniu za albumy a single pribudli aj videá, a tak sa vlastne trochu plní môj sen, že tu v Trnave niečo podobné vzniká," komentoval s úsmevom na pódiu tesne pred tým, ako spoločne oznámili víťaza.

Cenu za najlepší slovenský videoklip si popri tvrdej konkurencii odniesla skladba Čierna od Prezidenta Lourajdera. Ocenenie si na festival prišiel prevziať jeden z autorov videoklipu, český režisér Adam Mach. "Ďakujeme, že sa takáto akcia koná a že pripomína vodeoklipy, ktoré vznikli už celkom dávno, pretože v niečom je tá videoklipová tvorba strašne nevďačná. Tie videoklipy žijú často pár dní, možno týždňov, a potom sa ne zabudne. To, že si ich môžeme pozrieť tu na plátne s dobrým zvukom, je veľmi sympatické," komentoval víťazstvo, zatiaľ čo Michal Ormandík alias Prezident Louraijder sa divákom prihovoril z videozáznamu, keďže sa odovzdávania zúčastniť osobne nemohol.

To, čím videoklip Prezidenta Lourajdera vynikal, zhrnul Dušan Vančo: "Veľkou devízou toho víťazného klipu je Mišo Ormandík, jeho výtvarné oko, jeho univerzálnosť, keďže on si vie urobiť beaty, texty, cez rap, vizuálnu identitu Lourajdera až po klip. Cítiť tam ten súzvuk a to je niečo, čo akákoľvek technológia neprekročí. Vyhrala to jeho autorská kompaktnosť." Alexander Čerevka na videoklipe vyzdvihol najmä jeho celkovú atmosféru, vďaka ktorej vynikol aj v rámci rapovej scény a Lucia Kašová ako filmárka veľmi pozitívne hodnotila aj strihovú skladbu klipu.


Nakrúcali na filmovú surovinu po záruke

Samotný ocenený Adam Mach z tvorby videoklipu prezradil, že od prvého stretnutia až po postprodukciu a na nahratie videoklipu na internet to bola dlhá cesta a trvala tri mesiace. Najdlhšie na samotnej tvorbe vznikal nápad a to, ako videoklip uchopia. "Potom sme k tomu hľadali formu a my sme si povedali, že chceme, aby ten klip bol organický a trochu špinavý, aby mal nejakú patinu, takže sme ho nakrúcali na starú filmovú surovinu," prezradil Adam a ďalej vysvetľuje:. "To samozrejme zahŕňa celkom dlhé testovanie toho, ako sa materiál chová a potom sa to dlho vyvoláva a prepisuje."

Na klasický celuloid nakrútili asi dve tretiny klipu, zvyšok je doplnený digitálnou kamerou. "Možno to divák nespozná, no pre nás bola dôležitá tá matéria, štruktúra obrazu," vysvetľuje Adam. Nakrúcanie na klasický filmový materiál so sebou prináša nielen remeselnú zručnosť, ale aj veľa trpezlivosti a príprav. "Ten filmový materiál je v niečom obmedzujúci, je ho len určité množstvo a človek vie, že keď ho minie, nič mu nezostane. To mu teda prináša obmedzenia, ktoré ho prinútia robiť nejaké rozhodnutia už v priebehu príprav a nie až v strižni, čo je celkom výhoda."

Ocenenie pre najlepší videoklip sa odovzdávalo prvýkrát, no už teraz organizátori vidia veľký potenciál v rozvoji festivalu YouTopia i cien. Časom by mohli pribudnúť napríklad ocenenia pre špecifické kategórie klipov, ako animované klipy a podobne. Festival z verejných zdrojov v rámci projektu Malý Berlín 2020 podporili Fond na podporu umenia a Mesto Trnava. Festival finančne podporilo aj Nádvorie, priestor súčasnej kultúry. Mediálnymi partnermi YouTopie sú Hudba.sk, Interez , trnava-live.sk, TrnavskýHlas.sk, Mesto Trnava, a Trnavské rádio.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Petra Adamková.

Foto: Anna Siedykh