Spojenie pop rocku, rapu a rómskej hudby sa nedeje často, minimálne v rámci slovenskej scény ide o unikát. Hneď prvý pokus však dopadol na výbornú. Bratislavská skupina Para, raperi Moja reč z Handlovej a medzinárodne uznávaná rómska skupina Sendreiovci z Kokavy nad Rimavicou už k novinke stihli natočiť aj pekný videoklip.

Odvážna kombinácia kapiel z troch rôznych "žánrových svetov" mala svoju premiéru v sobotu na Americkej narodeninovej párty, kde ho naživo predstavila kompletná zostava s výnimkou chýbajúceho Delika z Mojej reči. "Myšlienka urobiť niečo spolu vznikla na turné Menšina, kde sme hrali zopár koncertov práve v tejto zostave a padli sme si do oka. Skladba sa nenachádza na žiadnom albume," prezrádza spevák skupiny Para Lasky. 

Energiu veselej rytmickej skladby, v ktorej sa s absolútnou prirodzenosťou striedajú pasáže postavené na podmanivom zvuku akordeónu, huslí a spevu Sendreiovcov s rapom Supu a Delika, vo videoklipe zachytil režisér Braňo Vincze. Klip sa dokončoval na poslednú chvíľu, tvorcovia na ňom makali dokonca aj v zákulisí spomínaného koncertu v bratislavskej Inchebe, kde novú skladbu pokrstili. "Všetko dopadlo úplne super, klip sa dokončoval počas zvukovej skúšky, bolo to na poslednú sekundu. Teším sa, že je v záberoch spolu celá skupina aj so Sendrejovcami a skupinou Moja reč. Vo finálnej scéne spolu hráme a tancujeme a to je fajn," teší sa Lasky.


"Týmto sa pre nás pre uzavrel celý dlhý rok, počas ktorého sme sa venovali novému albumu Menšina. Najskôr krst, potom turné a letné festivaly... Pre tento album sme urobili naozaj všetko a môžeme si trochu vydýchnuť," dodal spevák Pary. Dlho však kapela oddychovať nebude. 6. novembra predstaví album Menšina v pražskom klube Roxy.

Skupina Para je na hudobnej scéne už 18 rokov a patrí medzi najlepšie a najvyťaženejšie koncertné kapely na Slovensku. Momentálne hrá v zostave Lasky – spev, Matúš Vallo – basgitara, Matej Kubičár – gitara, Oliver Sádovský – perkusie, Juraj Marikovič – gitara a Daniel Buzinkay – bicie. Okrem príjemnej novinky v podobe skladby Edaj Nasval'i tak kapela má i menej potešiteľnú novinku a síce odchod gitaristu Johnnyho. Členovia kapely mu na sobotnej akcii v Inchebe venovali skladbu Celé tie roky a dodali, že si snáď ešte spolu zahrajú.

natáčanie videoklipu Edaj Nasval'i Zdroj: P. Hopjakviac fotiek z natáčania videoklipu Edaj Nasval'i

Informácie a fotografie z nakrúcania skladby a videoklipu pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Para