Britsko-americká kapela Fleetwood Mac odohrala v utorok prvý koncert so speváčkou a klávesáčkou Christine McVie od roku 1997. Stalo sa tak v Minneapolise, kde Fleetwood Mac odštartovali severoamerické turné s názvom On with the Show.

71-ročná bývalá manželka basgitaristu skupiny Johna McVieho sa do skupiny vrátila tento rok v januári po 16-ročnej pauze. Rozhodla sa tak po tom, čo vlani na jeseň vystúpila ako hosť na dvoch koncertoch Fleetwood Mac v Londýne, kde s nimi zahrala skladbu Don't Stop.

Kapela Fleetwood Mac vznikla v roku 1967. Jej komerčne najúspešnejšími nahrávkami sú albumy Fleetwood Mac (1975), Rumours (1977) a Tango In The Night (1987). Nahrávka Rumours je dokonca v desiatke najpredávanejších albumov všetkých čias. V roku 1998 kapelu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v tom istom roku si na BRIT Awards prevzala ocenenie za mimoriadny prínos hudbe. Vlani v októbri museli Fleetwood Mac predčasne ukončiť turné, pretože McViemu diagnostikovali rakovinu.

Vo formácii sa dosiaľ vystriedalo množstvo hudobníkov. Jej jedinými stálymi členmi sú spomínaný John McVie a bubeník Mick Fleetwood, ktorého meno je aj v názve skupiny. Christine McVie bola členkou od roku 1970. Formáciu opustila v roku 1998. V súčasnosti v kapele pôsobia ešte gitarista, klávesák a spevák Lindsey Buckingham a speváčka Stevie Nicks.

Sólová dráha Stevie Nicks

Stevie Nicks sa okrem Fleetwood Mac venuje aj svojmu sólovému projektu. Už 7. októbra plánuje vydať nahrávku 24 Karat Gold: Songs from the Vault, ktorú aktuálne sprístupnila prostredníctvom portálu Amazon.com na vypočutie. Novinka ponúkne skladby, ktoré interpretka napísala prevažne v rokoch 1969 až 1987.

"Väčšina piesní pochádza z obdobia 1969 až 1987. Jedna je z roku 1994 a jedna z roku 1995. Zaradila som ich sem preto, lebo podľa mňa patria do tejto špeciálnej skupiny. Každá z týchto piesní má dušu. Každá z týchto piesní má zmysel. Každá z týchto skladieb je príbehom lásky. Reprezentujú môj súkromný život, tajomstvá, zlomené srdcia, tých so zlomenými srdcami a tých, ktorí prežili," uviedla Nicks, ktorá z ôsmej sólovky už zverejnila single The Dealer, Lady a Starshine.


Zdroj: SITA, Consequenceofsound.net
Foto: AP Photo/Las Vegas News Bureau, Bryan Haraway

Súvisiaci interpreti: Fleetwood Mac, Stevie Nicks