Milan Lasica vyráža na slovenské miniturné s Petrom Lipom. Už dnes sa obaja predstavia v Leviciach, zajtra v Nitre a napokon v stredu v Šali. Lasicov hudobne nabitý týždeň bude pokračovať vo štvrtok, kedy v bratislavskom V-klube pokrstí nový album orchestra Bratislava Hot Serenaders.

Milan Lasica a Peter Lipa už dnes vystúpia v Leviciach, kde odštartujú krátke slovenské turné. V rámci neho si zaspomínajú na časy, kedy tajne po nociach počúvali Music USA a vysvetlia divákom čo to vlastne je tá naša Prosperita. Umelci spoločne predvedú staré známe piesne, ale aj mnohé ďalšie skladby z albumov Lipa spieva Lasicu a Návšteva po rokoch. Petra Lipu a jeho kapelu po týchto koncertoch čaká do konca roka aj niekoľko vystúpení v Rusku, Maďarsku a Luxembursku.

Slovenské termíny koncertov Milana Lasicu a Petra Lipu:

3. 11. - Levice, Kinosála
4. 11. - Nitra, Staré divadlo
5. 11. - Šaľa, Dom kultúry


Milan Lasica ako krstný otec

Už tento štvrtok 6. novembra pokrstí Milan Lasica nový album orchestra Bratislava Hot Serenaders, ktorý patrí medzi svetovú špičku v autentickej interpretácii jazzovej hudby 20. a 30. rokov. Unikátny orchester, ktorý získal množstvo ocenení a pozitívnych ohlasov po celom svete, sa predstaví v bratislavskom V-klube.  

"Snažíme sa sprostredkovať atmosféru medzivojnového obdobia, ten optimizmus, ktorý je z tej hudby cítiť. Na CD Lonely Melody chceme opäť dosiahnuť čo najväčšiu autenticitu interpretácie jazzovej hudby konca 20. rokov. Vyberali sme zo skladieb preslávených orchestrami Paula Whitemana, Fletchera Hendersona, Jean Goldketta. Vrcholnou skladbou je nahrávka originálnej verzie Rapsódie v modrom v podaní Ladislava Fančoviča," uviedol Miloš Stančík, spevák a manažér Bratislava Hot Serenaders.

Láska ku krásnej hudbe spojila 18-členný orchester aj s Milanom Lasicom, s ktorým teleso spolupracovalo na niekoľkých albumoch. "Milan Lasica na tomto CD nespieva, je to profilový album orchestra. Naposledy sme s ním nahrali album Keď zastal čas. Naša spolupráca už dávno prerástla do priateľstva, čiže sa tešíme na každé stretnutie," dodal Stančík.

Bratislava Hot Serenaders Zdroj: Vladimír Yurkovič

Milovníci jazzu sa okrem krstu nového CD môžu tešiť aj na koncert Bratislava Hot Serenaders – Profile Concert Special, počas ktorého zaznejú najlepšie skladby formácie. "Zahráme najlepšie kusy z nášho repertoáru a predpokladáme, že v priestoroch V-klubu zavládne typická klubová atmosféra. Máme totiž skúsenosti z klubov v Moskve alebo Londýne, že energia tých skladieb, ktoré sa hrali napríklad vo vychýrenom Cotton Clube, "vypáli" úplne inak ako sú naši poslucháči zvyknutí z koncertných sál. A samozrejme, zopár skladieb zaspieva aj náš milý hosť pán Milan Lasica. Na svoje si príde celé spektrum našich fanúšikov, tí čo majú radi hot jazz, aj tí, ktorí majú radi hity F. K. Veselého," spresnil hudobník.

Profilový album Lonely Melody dostal názov po jednej z troch čisto inštrumentálnych skladieb tejto novinky. Okrem známych hot-jazzových piesní prináša aj spomínanú Rhapsody In Blue Georgea Gershwina v brilantnom prevedení orchestra i klavíristu Ladislava Fančoviča. Bratislava Hot Serenaders absolvovali s novinkou letné turné po Spojenom kráľovstve, kde zožali veľký úspech na každom z desiatich koncertov.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Katarína Ovseníková (Peter Lipa) a Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House (Bratislava Hot Serenaders).

Súvisiaci interpreti: Milan Lasica, Peter Lipa