Nedávno síce ešte vonkajšie teploty presahovali 20 stupňov, no skutočne sa ani nenazdáme a opäť sú tu Vianoce. Spoľahlivo nám to vždy pripomenie nielen sortiment v čoraz preplnenejších obchodoch, ale aj americká speváčka Mariah Carey s jej megahitom All I Want For Christmas Is You, ktorému sa v predvianočnom období skrátka nevyhnete. Jeho sláva trvá už 25 rokov.

Vianočné skladby patria u mnohých hudobníkov na popovej scéne už dlhé roky medzi stávku na istotu. Kým niektorí len prespievavajú osvedčené hity, iní to skúšajú s vlastnou tvorbou. Na niektoré pokusy sa síce rýchlo zabudne, no nájdu sa aj také skladby, ktoré sa časom stanú vianočnou klasikou.

Presne to je aj prípad hitu All I Want for Christmas Is You od Mariah Carey. Jedna z najúspešnejších skladieb v jej kariére a zároveň jeden z najväčších vianočných hitov, aké kedy vznikli, má tento rok už 25. výročie. Skladba vyšla 29. októbra 1994 ako pilotný singel zo speváčkinho prvého vianočného albumu Merry Christmas, ktorý je s viac ako 15 miliónmi predaných kópií (podľa niektorých zdrojov až 20 mil.) najpredávanejším vianočným albumom histórie.

Ani samotná interpretka zrejme v tej dobe nečakala, že o dve dekády neskôr bude jej kariéra ťažiť najmä z vianočnej odrhovačky, ktorá stavia na jednoduchom texte, sprievodnom zbore a zvuku rolničiek. Oficiálny videoklip si na Youtube len za posledných desať rokov získalo viac ako pol miliardy prezretí, no tieto Vianoce mu bude konkurovať táto úplne nová verzia známeho vizuálu:


Bude vianočný megahit prvýkrát na vrchole singlového rebríčka?

Úplne nová verzia klipu All I Want for Christmas Is You je niečo, čo asi nikto nečakal. Speváčka a jej tím totiž svojich fanúšikov nechali čakať dlhých 25 rokov na to, aby z archívov vytiahli doposiaľ nikdy nepublikované zábery a vyskladali z nich nové video. Na rozdiel od svojho "staršieho brata" pritom táto verzia videoklipu získala aj digitálnu úpravu, vďaka čomu si Mariah Carey v jej najlepšej forme môžete vychutnať v HD kvalite.

Paradoxom je, že popularita skladby časom neklesá, skôr naopak - v posledných rokoch s ňou Mariah žne ešte väčší úspech než v dobe jej vydania. Okrem toho, že sa z nej stala neodmysliteľná súčasť jej koncoročných vystúpení, sa jej každým rokom viac a viac darí aj v hudobných rebríčkoch. V úvode tohto roka sa dokonca prvýkrát dostala až na tretiu priečku amerického rebríčku Billboard Hot 100, v ktorom v čase vydania kvôli vtedajším pravidlám ani nemohla byť zaradená.

Pôvodná verzia videoklipu:


K vysokým číslam jej pomáhajú najmä streamingové služby, ktoré sa v posledných rokoch zohľadňujú v singlových rebríčkoch. Speváčka sa však nespolieha len na digitálny svet a skladbu vydáva ako "deluxe 25th-anniversary edition" dokonca aj na 12" vinylovej platni. V tomto kontexte teda nie je prekvapením, že sa 49-ročná speváčka rozhodla megahit práve teraz podporiť novým vizuálom. Aj vďaka nemu a samotnému výročiu má totiž po dlhých rokoch konečne opäť šancu dobyť singlový rebríček, čo sa jej naposledy podarilo v roku 2008 so singlom Touch My Body.

Podobne ako v minulých rokoch, aj tento rok chystá vianočné turné, pričom tentoraz poteší len fanúšikov v USA, pre ktorých si pripravila sériu koncertov v Las Vegas a následne vystúpenia v Atlantic City, Washingtone, Uncasville, Bostone a New Yorku. O tom, že si tento rok zjavne zaumienila získať pre svoj kultový hit prvé miesto za každú cenu a jeho propagácii na americkom trhu podriadila všetko, svedčí aj použitie skladby v reklame na čipsy Walkers (u nás Lays). Len aby tým všetkým fanúšikov skôr neodradila od toho, aby si skladbu dobrovoľne púšťali sami...


Mimochodom, využiť nehynúcu popularitu skladby All I Want For Christmas Is You sa Mariah snažila už v roku 2011, kedy nahrala jej novú verziu spolu s Justinom Bieberom pre jeho vianočný album Under the Mistletoe. Úspech originálu však dvojica neprekonala a v rebríčku Billboard Hot 100 sa duet s patetickým podtitulom "SuperFestive!" umiestnil až na 86. mieste. Tento rok jej snáď podobné sklamanie nehrozí a minimálne prvú desiatku by mala mať istú.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/mariahcarey

Súvisiaci interpreti: Mariah Carey