Milý Jonáš alebo Milionář? Dvojzmyselný názov nového singla inšpiroval členov skupiny Orchester Jeana Valjeana k nakrúteniu videoklipu, ktorý s textom piesne nemá veľa spoločného, ale napriek tomu ju skvele dopĺňa. Po úspešnom prvom videoklipe k singlu Donďa má debutujúca kapela ďalší hit.

Orchester Jeana Valjeana je zoskupenie nadaných umelcov - hercov a hudobníkov, ktorí len nedávno vydali svoj prvý album pod názvom OJV. Ako pilotný videosingel predstavili v októbri romantický singel Donďa, ktorú líder kapely, Daniel Fischer, napísal ešte na vysokej škole pre svoju spolužiačku, herečku a speváčku, Dominiku Kavaschovú. Za dva týždne má už viac ako 100-tisíc pozretí.

Cez víkend vydali druhý videoklip k piesni Milý Jonáš, ktorá, rovnako ako pilotný singel, nesie dôvtip a hereckú hru doladenú k textu. Tentokrát sa chalani pohrali so slovíčkami, ktoré síce znejú rovnako, ale majú úplne odlišný význam. "Veľmi ma baví hra so slovíčkami. Poslucháč si môže vybrať, či je hrdinom skladby Milý Jonáš alebo Milionář. Možno sú obaja jedno i druhé. Isté je, že sa podarilo dostať českú a slovenskú verziu do jednej skladby," vysvetľuje Daniel Fischer.

Na českom význame refrénu kapela postavila aj videoklip. Krátky hraný film vznikol v spolupráci s režisérom Jakubom Krónerom, kameramanom Lukášom Terenom a producentom videoklipu je Ján Strapec alias Strapo. Vtipné sú najmä techno vsuvky, ktoré však znejú iba vo videoklipovej verzii, na albume by ste ich v pesničke čakali zbytočne. Napriek tomu ide o chytľavú a zábavnú skladbu, ktorá potvrdzuje, že na slovenskej scéne vznikol projekt s potenciálom veľkého úspechu.


Žánrovo pestrý a tanečný debut

Okrem dvojice singlov fanúšikovia nájdu na albume OJV aj ďalších deväť skladieb. Čerstvo vydané CD totiž obsahuje 10 piesní plus jeden remix. Hudobnú produkciu zastrešil uznávaný hudobník, skladateľ a producent Adam A. Kuruc, ktorý má na konte spolupráce so svetovými orchestrami ako Los Angeles Philharmonic, Hollywood Symphony Orchestra a BBC Concert Orchestra, a tiež so slovenskými a českými popovými hviezdami (Lucie Bílá, Katarína Knechtová, Hex, Kristína, Martina Schindlerová a ďalší).

"S Adamom Kurucom sme na albume pracovali 5 až 6 rokov. Chceli sme album urobiť dobre, čo si jednoducho vyžaduje čas. Navyše najprv sme sa vybrali cestou výraznej elektroniky, postupne sme si však uvedomili, že sa treba vrátiť späť. Začali sme hľadať pre nás správny a kapelovo uchopiteľný pomer medzi elektronikou a živým hraním. Kapela kombinuje rôzne žánre ako funky, disco a pop.Tento otvorený prístup k žánrom a ich striedanie sú pre OJV typické. Album je preto žánrovo pestrý a to, čo skladby spája je ich tanečný duch," približuje Daniel Fischer.

Niektoré skladby z albumu (Herečka, Baú, Milý Jonáš, HD) boli použité v divácky úspešnom filme Šťastný nový rok (2019), kde si frontman kapely dokonca aj zahral po boku hviezdnych hercov ako Emília Vášáryová, Jiří Bartoška, Tomáš Maštalír, Marek Majeský, Táňa Pauhofová a ďalší. Na albume sa nachádza i skladba Herci vidia, ktorá je priamo z inscenácie činohry SND Vysoká škola diváckeho umenia. Kapela OJV dokonca v tomto predstavení i účinkuje.


Podpísaný album Orchestra Jeana Valjeana, ako aj oficiálny merch kapely, sa dá zakúpiť v e-shope RukaHore. "Sme veľmi radi, že tento originálny projekt sa rozhodol spolupracovať práve s nami. Chalani majú obrovský hudobný potenciál, prinášajú niečo, čo tu ešte nebolo. Baví nás ich energia a radi podporujeme nadaných hudobníkov, v tomto prípade dokonca hercov," hovorí šéf RukaHore Aleš Varga. 

Orchester Jeana Valjeana vznikol v roku 2006. Založil ho Daniel Fischer so spolužiakmi z konzervatória. Kapela pôvodne vznikla ako čisto herecká zostava, no počas rokov sa jej zloženie menilo a dnes ju tvoria traja herci a dvaja hudobníci.

Členovia skupiny:

Daniel Fischer - gitarista, spevák, autor hudby a väčšiny textov OJV, herec a člen činohry SND
Daniel Žulčák - klávesák a vokalista OJV, člen SKD Martin
Lukáš Dóza - vokál(rap), perkusie OJV, ako herec na voľnej nohe sa pohybuje medzi divadlami LaKomika, Divadlo v podpalubí, SND a Aréna
Vojtech Geleta - bubeník OJV, absolvoval konzervatórium v Bratislave a súkromné hodiny Howarda Curtisa v Grazi, skvelý muzikant
Juraj Varga - basový gitarista OJV, pôsobí aj v kapele Modus

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Eva Sládková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Youtube / Lukáš Teren