Od vydania albumu Nový človek ubehli dlhé tri roky, počas ktorých hviezda Majka Spirita neprestávala rásť. Čakanie na nasledovníka nahrávky, ktorá sa stala modernou klasikou slovenského hip-hopu, sa skončí už na budúci rok. Dvere do novej éry Majk oficiálne otvára zverejnením prvých informácií o albume a premiérou singla Boh jediný.

Napriek dlhšej pauze od vydania oficiálnej debutovej sólovky prešiel Majk Spirit od jej vydania v novembri 2011 dlhú cestu pod drobnohľadom fanúšikov aj širokej verejnosti. Na jeho konto za ten čas pribudlo nielen viacero nových hitov a spoluprác, ktoré prekročili hranice hip-hopu aj slovenskej scény, ale najmä státisíce nových fanúšikov, ktorí z neho spravili momentálne najžiadanejšieho rapera na Slovensku i v Česku.

Za všetko hovorí prvenstvo v počte fanúšikov na Facebooku (vyše 555-tisíc), kde nedávno prekonal dlhoročného slovenského "kráľa sociálnych sietí" Rytmusa. Kto iný by mal nahrať album, ktorého ambíciou je nielen posunúť latku vlastnej tvorby na celkom novú úroveň, ale zároveň prostrednícvom hudby a uvedomelých textov podať silnú generačnú výpoveď?

Hlas generácie

Presne to je cieľom Majka Spirita, ktorý najočakávanejší slovenský album roka 2015 nazval jednoducho Y. Ide o symbolické označenie tzv. Generácie Y, teda ľudí narodených v posledných dvoch dekádach minulého storočia (dnešní tridsiatnici a dvadsiatnici). "Generácia Y je jedna z najväčších a najsilnejších, aké tu kedy boli. Zároveň je to prvá generácia vyrastajúca vo svete, ktorý je vďaka technológii prepojený. Preto má veľký potenciál niečo naozaj zmeniť. Týmto albumom by som rád ľudom ponúkol niečo, čo im len tak nedajú politici, korporácie, médiá, cirkev, ani školské vzdelanie," vysvetľuje raper voľbu názvu albumu, čím zároveň objasňuje hashtag #Y, ktorý niekoľko mesiacov zdieľal na sociálnych sieťach.

Raper, vlastným menom Michal Dušička, pôvodne plánoval album vydať koncom roka 2014 na tretie výročie Nového človeka. Vzhľadom na množstvo pracovných povinností na čele s porotcovstvom v Hlase Česko Slovenska a účinkovaním vo filmovej sérii Moje povstanie sa napokon rozhodol jeho vydanie posunúť o niekoľko mesiacov. "Teraz som v takej tej najväčšej hĺbke, takže potrebujem ešte pár mesiacov na dokončenie albumu. Nechcem nič uponáhľať, radšej som posunul dátum vydania na začiatok budúceho roka. Pracujem na tom každý deň a chcem to urobiť čo najlepšie," dodáva.

Boh jediný ma môže súdiť

Atmosféru pripravovaného albumu približuje úvodný singel – novinka s názvom Boh jediný, ku ktorej ešte v tomto roku zverejní videoklip. Skladba prichádza po raperovom letnom amsterdamskom úlete Feel Alright a po jesennom prekvapení v podobe uvedenia vlastnej kolekcie oblečenia sídliacej na stránke Spirit84.com. V rámci nej, v súlade s pozitívnym odkazom svojej tvorby, predstavil nové logo so symbolom "+", vymyslené v spolupráci s jeho dlhoročným manažérom Michalom Matejovičom.

Ako Majk prezrádza, práve singel Boh jediný (produkcia: Abe / mix a mastering: Marek Šurin) bude spomedzi všetkých skladieb na novom albume svojským spôsobom jedinečný. Bude totiž jedinou skladbou, ktorá je intímnou umeleckou výpoveďou, pripomínajúcou hit Všetky oči na mne (2012), ktorý sa pred rokom dočkal vydania na limitovanej reedícii albumu Nový človek Deluxe Edition. Nový singel je jeho doposiaľ hudobne aj textovo najsilnejšou odpoveďou na kritiku, ktorej musí čeliť každý úspešný raper či spevák.

"Jak to cítiš kľudne rozhodni sám, ale nechaj na mňa, či chcem smiať sa či smútiť. Nikto z vás nepozná môj plán, Boh jediný môže ma súdiť," odkazuje Dušička v prvých slovách piesne, ktoré sú zároveň jej refrénom. Následne rapuje o komplikovanom vzťahu s fanúšikmi, ktorí by chceli, aby tvoril podľa ich očakávaní ("Nevieš, kto som a čím som prešiel, jak by si mohol vedieť, čo cítim, lepšie... Nerob si z úvodu záver, nechaj ma dokončiť, čo som začal..."), ale aj o svojej láske k hudbe a slobodnej tvorbe, ktorá z neho "spravila obra".

Všetky ostatné piesne na albume Y však bude spájať presne opačný spoločný menovateľ - nebudú len o jeho pohľade na svet. "Na Novom človeku som hovoril o tom, čo mám na srdci ja. Na novej platni sa snažím vystihnúť kolektívne vedomie našej generácie, byť hlasom generácie a rozprávať tak trochu za ňu, za ľudí, ktorí to cítia rovnako ako ja. Nepôjde o nejaké moje pravdy, ale o to, čo zdieľame všetci ako generácia. Album bude o mojej generácii, ale bude pre všetky generácie," dodáva na záver. Znie to naozaj ambiciózne a očakávania sú po prvej ochutnávke ešte vyššie.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Priebežne aktualizované informácie môžete sledovať na stránkach www.majkspirit.sk a www.facebook.com/MajkSpirit.

Foto: Braňo Šimončík

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit