Eufória, oslava života a neopakovateľný zážitok. Tak si spomína česká elektropopová kapela Mydy Rabycad na svoj letný koncert v rámci festivalu Colours of Ostrava. Unikátnú šou na ostravskom festivale teraz skupina vydáva vo forme živého záznamu.

"V takejto podobe sme ešte nikde inde nehrali. Mali sme nový setlist, svetlá, špeciálne efekty, vzácnych hostí aj zbor, ktorý sa skladal z našich blízkých priateľov," upresňuje klávesák a producent Nèro Scartch. Mydy Rabycad dávajú divákom cez svoj debutový živák ochutnať koncertnú energiu, pre ktorú sú ich vystúpenia vyhľadávané po celej republike aj za hranicami. V priebhu šesťročnej existencie sa skupina predstavila v Ázii, Amerike, Afrike aj Európe, vrátane legendárneho britského festivalu Glastonbury.

Šou šestice hudobníkov, ktorá vo svojej živelnej hudbe prepája elektroniku s prvkami disca z osemdesiatych rokov, elektroswingu a popu, sledovalo v Ostrave naživo niekoľko tisíc divákov. Okrem prítomných kameramanov, počas koncertu nakrúcala aj samotná kapela priamo z pódia. Desiatky outdoorových kamier GoPro mali členovia Mydy Rabycad pripevnené na hudobných nástrojoch i po svojich telách.


Havária a koncert na poslednú chviľu

Na najväčšom českom festivale Colours of Ostrava vystúpili Mydy Rabycad prvýkrát v roku 2014, od tej doby sa na jeho pódia vrátili v ročníkoch 2016 a 2018, z ktorého práve vychádza video a audio záznam. "Je to jeden z niekoľkých výnimočných festivalov, ktoré sa podľa nás dajú označiť za české svetové festivaly. Colours of Ostrava sa pravidelne darí priviesť naozaj zaujímavých interpretov," hovorí basgitarista Honza Drábek na adresu Colours of Ostrava.

Vo výbere daného koncertu k natáčaniu živého záznamu zavážilo technické zázemie, veľkosť pódia aj vizuálna stránka originálneho areálu Dolných Vítkovíc, ktorý skupine padol do oka. "Colours of Ostrava je festivalom s kvalitnou produkciou, a to nám dávalo istotu, že bude všetko pripravené tak, ako potrebujeme, "dodáva multiinštrumentalista Mikuláš Pejcha.


Na ostravský festival pritom Mydy Rabycad tento rok kvôli dopravnej nehode skoro neprišli. Deň pred koncertom sa s kapelovou dodávkou zrazili s kamiónom.

"Havária všeličo skomplikovala a pridala na strese, ale vo výsledku sme boli hlavne šťastní, že sme všetci v poriadku. Potom už som sa len strašne tešila na koncert, keď už nebudeme musieť nič riešiť a užijeme si to. Že celú show natáčame, na to už som si potom počas koncertu spomenula tak dvakrát," vraví žofia Dařbujánová s tým, že očakávaný koncert na Colours of Ostrava potom Mydy Rabycad vnímali ako malú veľkú oslavu života v pravom slova zmysle. Osobne môžete s kapelou oslavovať tiež 5. decembra v Bratislave, kde vystúpia v Ateliéri Babylon v rámci ich aktuálneho turné.

Zoznam skladieb:

1. Intro & Drowning (Live) 04:27
2. Cigarette Smoke (Live) 02:43
3. Just Dance (Live) 06:07
4. Dance Live Scream Shout (Live) 03:47
5. Rise Up (Live) 03:47
6. My Time (Live) 04:03
7. Is not No Light & Nechcem Play This Song (Live) 05:04
8. Blind & Darling (Live) 05:07
9. Where 's the Fokin' Backstage? (Live) 04:58
10. M.Y.D.Y. (Live) 03:15
11. Delight (Live) 03:45
12. Sensation (Live) 03:56
13. Good Times (Live) 05:05
14. Final Disco (Live) 05:01
15. Dreamland of Mine (Live)


Redakciu Hudba.sk informovalo vydavateľstvo Indies Scope. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR