Po dlhej odmlke a úspešnom návrate na scénu sa zrejme dočkáme aj ďalšej štúdiovky od Faith No More. Čítajte a dozviete sa viac. Nádejne znie novinka od Rotting Christ, ale i krátka ukážka z dielne In Flames. Koniec roku však cítiť v oslabujúcom dávkovaní novej hudby. Plánov pre budúci rok majú však rôzne kapely mnoho.

Magnety týždňa

Keď Faith No More vydali v roku 2015 nový album, boli to veru veľké oslavy. Navyše, Sol Invictus bol fakt dobrý, takže sme sa netešili len kvôli tomu, že máme čo nové počúvať od obľúbenej kapely. Mike Patton sa však potom tváril, akoby sa jednalo skôr o rozlúčku než o nový štart. Napokon sa ale zdá, že by sme sa mohli dočkať aj ďalšej nahrávky. Klávesák Roddy Bottum v nedávnom rozhovore potvrdil, že s basákom a bubeníkom (Billy Gould a Mike Bordin) pravidelne pracujú na novej hudbe. Zostáva len dúfať, že to celé opäť vyjde pod hlavičkou FNM a nebude to trvať dlho. (pm)


Nu metal, math-core, j-pop a disco v jednom songu? To musí byť Maximum the Hormone! A aj je. Ich novinka je rovnako šialená, ako všetky ostatné veci. Názov これからの麺カタコッテリの話をしよう nám veľmi nepomôže, ale je to vraj niečo s rezancami a chudnutím a tak. To je však jedno. Vychutnajte si túto skvelú skladbu v sladkej nevedomosti. (pm)


Šroty týždňa

Pamätáte si ešte na súdny spor medzi bývalými členmi Ghost a frontmanom Tobiasom Forgem? Prípad skončil v prospech frontmana, čo sa prehratej strane veľmi nepáčilo. Ani sa nečudujem. Za súdne trovy údajne zaplatili okolo 300 tisíc EUR, plus ešte mali Forgemu zaplatiť jeho výdavky, čiže ďalších vyše 100 tisíc EUR. Ako sa teda brániť? Forgeho obvinili, že je v rovnakom spolku, ako sudca, ktorý o prípade rozhodoval. Konkrétne vo Švédskom slobodomurárskom ráde. Áno... (pm)

Smutné správy tu bohužiaľ máme aj tento týždeň. Zakladateľ a CEO Unique Leader Records, ako aj zakladajúci gitarista kapely Deeds of Flesh Erik Lindmark podľahol dlhotrvajúcej chorobe vo veku 46 rokov. (pm)

Novinky

Začiatkom roku do košického Colossea zavíta trojica grindcorových kapiel na čele s Amíkmi Terrorizer, ktorí vznikli ešte v osemdesiatkach, ale dlhé roky spali spánkom pokoja. Ich nová štúdiovka Caustic Attack vyšla v polke októbra a východoslovenskému publiku ju predstavia 13. januára. Súpisku doplnia Skeletal RemainsDe Profundis. (ak)


Na sklonku aktuálneho roku ešte zrejme chceli vypustiť čo najviac informácií, aby nás navnadili na 2019. Už teraz sa nevieme dočkať a ďalšie veci stále pribúdajú. Takže poďme postupne na to. Nový album Deftones sme už spomínali. Tentokrát kapela na Instagram zavesila krátky prísľub, že nová hudba fakt bude už budúci rok.

Nahrávanie novej dosky Slipknot potvrdil na Twitteri aj frontman Corey Taylor. Konkrétne na január 2019, vydanie môžeme čakať v polovici roka.

Devin Townsend už čoskoro prinesie album Empath. Deluxe verzia má mať cez 20 skladieb, okolo 80 minút. Krátke klipy Devin zavesil na Instagram (tutu). Znie to presne tak, ako by ste čakali. Čiže dobre.

Zaneprázdnený je aj workoholik Michael Åkerfeldt z Opeth. Ich lajfka Garden of Titans vyšla len nedávno, ale on už má zhruba 90 minút nového materiálu. Aspoň tak povedal v rozhovore pre Metal Hammer.

S novou hudbou sa prihlásili aj Švédi In Flames. I am Above vyjde 14. decembra, podľa prvých 20 sekúnd to znie super. Cítiť aj mierny návrat k starším a najmä tvrdším časom.


V druhej polovici februára vydajú nový album Overkill. The Wings of War bude určite kus poctivej práce, rovnako ako aj predošlá tvorba kapely.

Konečne už poznáme aj dátum vydania Rituals of Power od Misery Index. A ešte si veru počkáme. Doska vyjde 8. marca. Dobrou správou však je, že kapela hneď potom vyrazí na európske turné spolu s Wormrot a v závere marca sa zastavia aj v Brne a Viedni. (pm)

Gitarista Rammstein Richard Kruspe vydal nový album svojho projektu Emigrate zvaný A Million Degrees. Skladba You Are so Beautiful je však prekvapivo pop rocková s nadnesenou atmosférou, ľahkou ako vánok. V skladbe hosťuje Tobias Forge z Ghost, takže pozorne počúvajte vokály. (ak)


A v hudbe, ktorá s metalom nemá nič spoločné môžeme pokračovať. Progová kapela Astronoid ohlásila svoj druhý album, ktorý bude rovnakého názvu a vyjde 1. februára vo vydavateľstve Blood Music. Niekde na pozadí tracku I Dream in Lines možno počuť podladené gitary, ale celý vláčik šoféruje vokalista Brett Boland, spievajúci dream popovým falzetom. Počúva sa to príjemne, no skladba nepôsobí moc zapamätateľne. (ak)


Rotting Christ 15. februára vydajú nový album The Heretics, na ktorom sa hodlajú rúhať a brojiť proti náboženstvu a cirkvi. Lyric video k skladbe Fire, God and Fear je doplnené fantastickými vizuálmi zobrazujúcimi Kristove utrpenie v trošku inom kontexte. Umelec, ktorý sa o vizuál postaral sa volá Mathos Stergiou. (ak)


Album Time & Space od Turnstile bude v hodnotení aktuálneho roka pre mňa pomerne vysoko. Páči sa mi ich svieži prístup ku punku a HC, ktorý premiešavajú inými žánrami. Zo spomínanej platne sú aj skladby DiscoTime + Space, ktorých spoločné video nájdete nižšie. (pm)


Naopak tradičným metalickým HC sa vedia blisnúť Terror. Rovnako, ako Turnstile, sa pripomínajú dvoma skladbami zo súčasného albumu Total Retaliation v jednom videu. Dajte si In Spite of TimesOne More Enemy a naštartujte svoj týždeň dávkou energie. (pm)


Ak ste ale fakt ospalý a potrebujete niečo o pár úrovní tvrdšie, siahnite po novej doske od Coffin Birth. Exkluzívny stream The Serpent Insignia nájdete na stránkach Metal Injection. Ak máte radi rýchly švédsky death, tak by ste to mali spraviť. (pm)

Fanúšikov industriálu rozhodne poteší novinka od Shadow Domain. Možno už len preto, že je to projekt bývalých členov Darkest Hour, Sybreed a Static-x. Singel Magnitizdat môžete skúsiť nižšie, album Digital Divide bude vonku 21. decembra. (pm)


Minulotýždňovým vystúpením v kalifornskom Santa Cruz ukončila skupina Machine Head jednu časť svojej histórie. Bol to posledný koncert s Philom Demmelom a Daveom McClainom. Ako poslednú spoločnú skladbu si vybrali Halo, teda tú, na ktorej písaní spolupracovali s Robbom Flynnom. (pm)


Haluze týždňa

Chcete vedieť, ako sa cíti Marty Friedman, keď hrá na gitaru Hello Kitty? Presne takto! (pm)


Tento pán je ale väčší frajer, lebo Hells Bells od AC/DC zahral na kostolných zvonoch v nemeckom Halle. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Octopus Promotion

Súvisiaci interpreti: Deftones, Faith No More