Kapela Noisecut prichádza po ôsmich rokoch s novou štúdiovou nahrávkou a klipom k skladbe December. Fanúšikovia môžu túto skladbu poznať z albumu Háj & Lov (2011), aj keď v úplne inej verzii.

Prvý oficiálny singel obnovenej kapely Noisecut je zachytením súčasného zvuku kapely, kde sú v rovnováhe akustické nástroje a elektronické zvuky a dominuje mu mrazivý vokál Nory Ibsenovej. O mastering sa rovnako ako pri starších nahrávkach kapely postaral český majster zvuku Ecson Waldes zo štúdia Biotech.

"Pri našom koncertovaní v obnovenej zostave hráme polovicu songov v nových, prerobených verziách. Špeciálne táto verzia Decembra členov kapely nadchla a hráme ju veľmi radi, preto sme sa rozhodli pretaviť ju do štúdiovej nahrávky. Skladba sa nahrávala v štúdiu Lososound, a ruku k dielu priložili všetci členovia kapely. Skladbu December sme sa rozhodli celkom invenčne zverejniť na začiatku decembra, kým ešte éter neovládnu vianočné hity," hovorí jeden zo zakladajúcich členov kapely Erik "Losos" Horák.


O vizuálnu stránku skladby sa postarala Barbora Vaculová, ktorá už spolupracovala aj s Katarínou Málikovou a skupinou Says. Okrem kapely si v klipe zahrali hlavné úlohy dvaja mladí herci Iveta GalasAndrej Remeník. "Pieseň má pre mňa výnimočnú atmosféru. Decembrom kráčame spolu s dievčaťom, ktoré volá o pomoc, ale nikto nepočuje jej hlas. To vytvára neidentifikovateľné napätie. Akousi metaforou je postava muža. Je záchrancom a zároveň príčinou blúdenia. Chcela som, aby z obrazov dýchal chlad, a umocnil v divákovi zážitok z celej skladby," približuje svoj zámer režisérka, ktorá na klipe spolupracovala s kameramanom Matúšom Chovancom.

Po návrate pokračujú v novej zostave

Videoklip mal v pondelok premiéru na sociálnych sieťach Rádia_FM, ku ktorému mala kapela vždy veľmi blízko. Práve Noisecut totiž ovládli prvé ročníky hudobných cien Radio_Head Awards a etablovali sa na prelome prvej a druhej dekády ako jedno z najvýraznejších mien na slovenskej nezávislej scéne. Ich pôsobenie však v máji 2012 nečakane ukončila smrť speváčky a výtvarníčky Bety K. Majerníkovej. Po poslednom koncerte na festivale Grape 2012 so štyrmi hosťujúcimi speváčkami považovali členovia Noisecut existenciu svojej kapely za uzavretú a nad možným návratom roky nikto ani len nerozmýšľal.

Všetko zmenilo pred necelými dvoma rokmi pozvanie Rádia_FM vystúpiť na 10. ročníku ankety Radio_Head Awards, ktorej sošku pre víťazov, známu ako "rádiohlava", vytvorila práve Majerníková. Malo to byť jednorazové pripomenutie kapely, no následne prišla ponuka od Michala Kaščáka zahrať na Pohode 2018 a kapela s novou speváčkou Norou Ibsenovou, známej zo skupiny Fallgrapp, súhlasila.
Ďalšie vystúpenie odohrali Noisecut 17. novembra 2018 na ďalšej akcii festivalu Pohoda - Koncerte pre všímavých v bratislavskej Refinery Gallery. To už bolo v novej zostave, v ktorej tento rok absolvovali viacero koncertov po slovenských mestách. V lete sa predstavili aj na Hviezdnych nociach či na Grape festivale, kam sa vrátili po siedmich rokoch od rozlúčkového koncertu.

Z pôvodných členov je dnes v kapele iba spomínaný Erik "Losos" Horák (basgitara, elektronika, produkcia). Speváčkou je naďalej Nora Ibsenová a ich novými spoluhráčmi sú bubeník Roman Lauko z kapely Bad Karma Boy, alternujúci hráči na klávesové nástroje Richard Chovan (Horehigh, Celeste Buckingham) a Jakub Tvrdík (Billy Barman) a gitarista Radovan Činčura (Prie100r).

Nový singel mal byť v decembri podporený niekoľkými koncertmi, zo zdravotných dôvodov však museli byť zrušené, za čo sa kapela ospravedlňuje.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Stanka Apfelová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Matúš Chovanec

Súvisiaci interpreti: Noisecut