Americká kapela Pearl Jam si na budúci rok naplánovala turné po Európe. Formácia sa predstaví napríklad 7. júla vo viedenskej Stadthalle, 13. júla v krakovskej Tauron Aréne alebo o dva dni neskôr v budapeštianskej Aréne. Na všetkých troch zastávkach vystúpi ako predkapela americká skupina White Reaper.

Pätica z amerického mesta Seattle sa okrem toho predvedie aj v Nemecku, Švédsku, Dánsku, Belgicku, Veľkej Británii, Taliansku, Švajčiarsku, Francúzsku a Holandsku. Na vybraných koncertoch sa v úlohe predskokana predstavia kapely Pixies alebo Idles.

Pearl Jam pôsobia na hudobnej scéne od roku 1990. Komerčne najúspešnejší je ich debut Ten (1991) so skladbami Alive, Jeremy, Porch, Even Flow či Oceans. Na konte majú aj štúdiovky Vs. (1993), Vitalogy (1994), No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000), Riot Act (2002), Pearl Jam (2006), Backspacer (2009) a Lightning Bolt (2013).

Medzi ich hity patria skladby ako Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town, Yellow Ledbetter, Better Man, Daughter, Last Kiss, I Am Mine, World Wide Suicide alebo The Fixer. Skupina vznikla počas rozmachu žánru grunge priamo v jeho epicentre, no v súčasnosti ju charakterizujú ako osobitú rockovú či alternatívno-rockovú kapelu. Ich pôsobenie na scéne zrekapituloval režisér Cameron Crowe v dokumente Pearl Jam Twenty (2011).

Zdroj: SITA (Consequenceofsound.net, archív)
Foto: Danny Clinch

Súvisiaci interpreti: Pearl Jam