Britská BBC každoročne pripravuje výber začínajúcich umelcov, na ktorých sa oplatí v danom roku sústrediť sluch. Zoznam The BBC Sound Of 2015 sme obohatili o ďalších desať z iných prestížnych portálov. Zoznámte sa s nimi a spolu s nami sledujte, komu z týchto nováčikov sa počas nasledujúcich dvanástich mesiacov podarí preraziť.

Keane, Mika, Adele, Ellie Goulding, Jessie J a naposledy aj Sam Smith sú medzi víťazmi jednej z najprestížnejších ankiet britských kritikov The BBC Sound Of. Hudobní znalci už 12 rokov vždy v decembri vyhlásia zoznam pätnástich umelcov, ktorých finálne poradie určia v januári ďalšieho roka.

Tipy a dohady o tom, kto vyhrá, možno ovplyvnil aj fakt, že druhá prestížna cena pre nováčika - BRIT Award v kategórii Critics' Choice - už pozná svojho majiteľa. Je ním James Bay, ktorý porazil rapera menom George The Poet a skupinu Years & Years, pričom všetci traja spolu s tuctom ďalších talentov stoja proti sebe opäť práve v The BBC Sound Of 2015.

James Bay

James Bay je 22-ročný skladateľ, spevák a gitarista. Žánrovo sa radí k indie-popu, soulu či alternatívnemu rocku. V roku 2013 uviedol na trh debutové EP The Dark of the Morning a vlani k nemu pridal aj ďalšie dve - Let It Go a Hold Back the River. Stihol už koncertovať so spevákmi ako Tom Odell či John Newman. Svoj debutový album by mal pravdepodobne vydať v marci tohto roka.


George the Poet

23-ročný George the Poet, vlastným menom George Mpanga, odštartoval kariéru ako 15-ročný, pričom sa venoval hip-hopu a grimeu. Neskôr začal študovať na Cambridgei sociológiu, psychológiu, politológiu a v tvorbe sa zameral na prednes hovoreného slova. Minulý rok vydal napríklad The Chicken and the Egg EP. Spolupracovali s ním Labrinth či Emeli Sandé.


Years & Years

Trojica Years & Years mieša vo svojej tvorbe prvky housovej hudby 90. rokov, RnB a synth-popu. Olly Alexander (spev), Mikey Goldsworthy (basgitara) a Emre Turkmen (klávesy) sa dali dokopy v roku 2010, ale až o dva roky neskôr ponúkli svetu svoj prvý singel I Wish I Knew. Až o ďalšie tri roky si ich však všimli hudobní kritici. Medzitým stihli vydať tri EP Traps, Real, Take Shelter a remixy pod názvom Desire (Remixes)

 
V spomínanom rebríčku BBC Sound Of 2015 je nominovaných ešte 12 umelcov. Mená tých, ktorí sa umiestnili na prvej až piatej pozícii, budú postupne odhaľovať od pondelka 5. januára do piatka 9. januára vo vysielaní britského rádia BBC 1. Víťaz bude známy ako posledný. Zatiaľ ich uvádzame v abecednom poradí.

Kwabs

Pod pseudonymom Kwabs sa skrýva 24-ročný Kwabena Adjepong. Pochádza z juhu Londýna a na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2012. Je to opäť typický moderný príbeh "ulovenia talentu" nahrávacou spoločnosťou po tom, ako si všimne jeho coververzie na Youtube. V tomto prípade sa Kwabsa ujala firma Atlantic Records (Warner Music) a debut neosoulového speváka s jazzovými vplyvmi možno očakávať už začiatkom tohto roka.


Låpsley

Jednou zo štyroch umelkýň zaradených do tohtoročného zoznamu The BBC Sound Of je aj Låpsley. Pôvodným menom Holly Lapsley Fletcher má len 18 rokov, no už má za sebou koncert na pódiu BBC Introducing (BBC predstavuje) na festivale Glastonbury. Hudobných fajnšmekrov vo Veľkej Británii oslovila svojou minimalistickou elektropopovou až ambientnou tvorbou, ktorú zverejňovala na stránke Soundcloud. Britský denník The Guardian ju dokonca prirovnal k London Grammar v jednej osobe. Momentálne podpísala zmluvu s XL Recordings a už 5. januára vydá svoje prvé EP pod názvom Understudy.

 
Novelist

Bristký grime má svojho ďalšieho predstaviteľa v 17-ročnom Kojovi Kankamovi, ktorý si hovorí Novelist. Rovnako ako Låpsley, aj on podpísal zmluvu s XL Recordings, kde má už teraz nahratú spoluprácu s Jamie xx. Rozruch na hudobnej scéne vyvolal vďaka svojim textom, produkcii a spolupráci s dídžejom Mumdance. Zaujímavosťou je, že Novelist sa kedysi uchádzal o post starostu mestskej časti Lewisham, odkiaľ pochádza. 


Rae Morris

Rae Morris postupovala pri získavaní svojej kariéry naozaj dôsledne, rozvážne a skromne. Najprv poslala svoju nahrávku do BBC, aby neskôr mohla ako 18-ročná vystúpiť na pódiu BBC Introducing v súvislosti s festivalom Reeding & Leeds. Všimli si ju aj Laura Mvula, Tom Odell a Chris Martin za ňou išiel do štúdia v Los Angeles, keď tam nahrávala svoj nadchádzajúci debut Unguarded. Skutočná pozornosť prišla až po tom, ako vystupovala s Bombay Bicycle Club a Clean Bandit na Glastonbury 2014. Dvadsaťjedenročná Angličanka je inšpirovaná tvorbou PJ Harvey, Kate Bush a Feist.


Raury

Ďalším z neobyčajných umelcov, ktorí nedovŕšili ani 20-tku, je Raury. V jedenástich sa ako samouk naučil hrať na gitaru podľa videí z Youtube a individuálne pristupoval aj k štúdiu histórie populárnej hudby od Phila Collinsa po Kanyeho Westa. Charakteristickým znakom jeho tvorby je bezžánrovosť a povzbudivá lyrika. 


Shamir

Nad R&B spevákom Shamirom sa možno začudujete, no jeho miesto v tomto rebríčku je právoplatné. Dvadsiatnik z Las Vegas uvádza medzi svoje inšpirácie Rihannu, ale aj Maca DeMarca. Kritikov oslovila zdanlivo stupídne znejúca predstavovacia skladba On The Regular, kde najviac vyniká to, čím chce osloviť - androgynita, pop 80. rokov a bicie z tanečných žánrov rokov 90-tych. Singel tak trochu pripomína aj 212 od Azealie Banks a kritici ho prirovnávajú aj k mladému Princeovi.


Shura

Hoci BBC nazvala tvorbu Britky ruského pôvodu Shury ako "posteľové R&B", dá sa ju definovať aj ako elektropop s istou mierou zasnenosti. Shura bolo pôvodne meno kapely Aleksandry Denton a gitaristu Patricka Duncomba. Spolupracovali s producentom Hiatusom na jeho albume Parklands (2013). Prelomový singel Touch si však hudobníčka produkovala svojpomocne. Prostredníctvom Youtube videí sa počas nočných služieb vo svojej práci naučila ovládať software na produkciu hudby. Aj o videoklip sa postarala sama tým, že ho režírovala, strihala a do rolí bozkávajúcich sa ľudí obsadila svojich kamarátov. Shura vydáva svoj debutový album tento rok pod značkou Polydor Records


Slaves

"Na dvoch ľudí robia Slaves príliš veľa hluku," takto charakterizuje stránka The BBC Sound Of 2015 dvojicu Isaac Holman a Laurie Vincent. Hudobníci vo veku 23 a 21 rokov to nemali v etablovaní sa ľahké. Museli posielať niekoľko stoviek emailov, aby získali živé vystúpenia a doteraz nemajú zmluvu so žiadnym väčším vydavateľstvom. Sami popisujú svoju rockabilly-grunge tvorbu ako jednoduchú s priamou lyrikou bez akéhokoľvek politického kontextu.


SOAK

Mladú írsku pesničkárku SOAK ste mohli spoznať ako predskokanku súrodeneckej dvojice Tegan and Sara, keď pred dvomi rokmi vystúpili v Bratislave. Britskí kritici si na jej umení najviac vážia obraz hlbokého zmýšľania súčasných tínedžerov a ľahkosť prejavu, akým ho podáva publiku. Jej pesničky, ktoré sú o rodine a kamarátoch, si získali svoje poslucháčstvo už od jej štrnástich. Svoj debut vydá 18-ročná speváčka pod labelom Goodbye Records, značkou skupiny CHVRCHES.

 
Stormzy

Dieťa grime-u, ako sa Stormzy sám prezýva, vyrastalo na severe Londýna. Jeho rapové schopnosti začali prinášať ovocie už keď mal 11 rokov. Vyhrával rapové súboje na Rapovej akadémii v lokálnom mládežníckom klube blízko svojho bydliska. Napokon sa mu vďaka jeho freestylom podarilo získať aj viacero nasledovníkov na Youtube. Najväčším úspechom doteraz neznámeho rapera je cena MOBO (ocenenie pre umelcov hrajúcich tzv. čiernu hudbu) len na základe EP The Dreamer's Disease. Medzi svoje idoly radí Franka Oceana a Lauryn Hill.


Sunset Sons

Štvorica mladíkov, ktorých spája vášeň k surfovaniu a snowboardovaniu, Sunset Sons vznikla vo Francúzsku úplnou náhodou. Počas brigády pozostávajúcej z umývania riadov vo francúzskom stredisku pre surferov si spevák Rory občas odskočil ku klavíru, kde prespieval Coldplay, D12, ale aj Queens Of The Stone Age. To postupne oslovilo zvyšnú trojicu a teraz majú v rukách zmluvu s vydavateľstvom Polydor Records. Zvukom vám môžu Sunset Sons pripomínať medzeru medzi Kings Of Leon a Maroon 5.


Wolf Alice

"Ak by folk a grunge splodili dieťa, bolo by to Wolf Alice," takto sa na adresu štvorice z Londýna vyjadril magazín Clash. Ellie, Joff, Theo a Joel hrajú skladby, ktoré dávnejšie napísala ich líderka. Medzi ich najväčšie úspechy nepatrí len predskakovanie na turné Alt-J v januári tohto roka, ale tiež vydanie prvého EP Creature Songs pod hlavičkou Dirty Hit, vydavateľstva zodpovedného aj za úspech kapely The 1975.


Nielen britský verejnoprávny rozhlas BBC však konštruuje svoje každoročné rebríčky s upriamením pozornosti na to, čo je nové a chytľavé. Svoje odporúčania poskytli aj magazín TIME, portál Yahoo!, stránka Gigwise, ale tiež magazín Billboard a hudobná sekcia portálu Digital Spy. Ďalších desať umelcov síce nebojuje o to, aby boli oficiálne "zvukom tohto roka", no myslíme si, že o nich ešte budeme počuť.
 
All We Are

Liverpoolska trojica All We Are sa sama charakterizuje ako "Bee Gees na diazepame". A majú pravdu, ich vysoko položené hlasy, letargické melódie a jemný nádych sedemdesiatych rokov vyjadruje tento hudobno-medicínsky koktejl. Guro Gikling z Nórska hrá na base, Ír Rich O`Flynn je pri bicích a gitaristom je Luís Santos z Brazílie. Po nabitom lete v roku 2014, kedy boli súčasťou mnohých festivalov, sa teraz venujú nahrávaniu svojho debutového albumu.


Blood Diamonds

Odkedy sa Michael Tucker ako Blood Diamonds nechal upísať vydavateľstvu 4AD v roku 2012, jeho hviezda svieti jasnejšie a jasnejšie. Naposledy spolupracoval s Charli XCX na albume Sucker a Tinashe Aquarius. Obe novinky sa dostali do koncoročných zoznamov najlepších albumov niekoľkých portálov. Okrem toho viackrát ho počuť aj s Grimes a nedávno participoval aj na novom albume kráľovnej popu Madonny.


Daniel Wilson

Daniel Wilson je mužskou odpoveďou na všetky Lany Del Rey, London Grammar a iné melancholické alebo éterické ženy. Jeho sila spočíva v bezpohlavnosti jeho hlasu a minimalistickému prístupu k akýmkoľvek mutáciám indie žánrov. Teda, aspoň tak zhrnul tvorbu nádejného talentu TIME na základe EP Young Rubbish. Jeho posledným EP je kritikmi veľmi obľúbené The Boy Who Cried Thunder z decembra minulého roka.

 
Indiana

Lauren Henson, resp. Indiana, spôsobila rozruch už začiatkom roka 2013, keď redaktor Digital Spy Rob Copsey upozornil na singel Bound. Odvtedy sa očakával nárast povedomia o speváčke zameranej na prienik trip-hopu, synth-popu, RnB a intímnejšie ladených melódií. Skutočný prielom však jej kariéra zaznamenala až singlom Solo Dancing. Vďaka nemu sa dostala do rebríčka najpredávanejších britských singlov na 14. miesto. Debutový album sa volá No Romeo a mal vyjsť už v septembri minulého roka. Po jeho posunutí je nový finálny termín vydania stanovený na 16. január. Producentsky sa na ňom podieľal John Beck (Tasmin Archer, Corinne Bailey Rae).


Jess Glynne

Jess Glynne má za sebou úspešný rok. Priložila hlasivky k najpredávanejšiemu singlu vo Veľkej Británii Rather Be od Clean Bandit. Z nahrávky sa stal až taký hit, že sa spolupráca zopakovala v podobe piesne Real Love. Tá to však dotiahla v UK Top 40 "už len" na druhé miesto. Speváčka orientujúca sa hlavne na house 90. rokov a basgitarové riffy rokov 70-tych vydala aj vlastný singel Right Here. Vydaniu debutu by mal predchádzať ešte januárový singel, no už teraz je známe, že pod štúdiovku sa podpíše aj Naughty Boy (Sam Smith, Emeli Sandé).


Joey Bada$$

O 16 dní by mal vyjsť aj debut rapera Joey Bada$$. Devätnásťročný Američan začínal mixtapom 1999 v roku 2012 a po uznaní kritikmi pokračoval v septembri toho roku s Rejex a v júli 2013 Summer Knights. Postaral sa o jedinú hip-hopovo ladenú pieseň na albume speváčky Kieszy s názvom Bad Thing. Na nahrávke B4.DA.$$ (Before Da Money) by sa mal okrem iných objaviť tiež track s raperom Maverick Sabre. Zaujímavosťou je, že už vo svojom mladom veku založil združenie raperov pod názvom Pro Era.


Prides

Škótska trojica Prides pozostáva zo Stewarta Brocka (syntetizátor, hlavné vokály), Calluma Wisecowa (gitara, syntetizátor, vokály) a Lewisa Gardinera (bicie). Od roku 2013 sa im podarilo nazbierať vyše jeden a pol milióna prehratí na Spotify a viac ako 850-tisíc prehratí na Youtube. Skladba Out Of The Blue je aj súčasťou počítačovej hry FIFA 2015. Vydali trojskladbové EP The Seeds You Sow. Koncom roka odpremiérovali prostredníctvom stránky Digital Spy mixtape plný coververzií hitov Sama Smitha, Ariany Grande či Elly Henderson.


Ryn Weaver

Charli XCX ju schvaľuje, producent hitov Benny Blanco (Gwen Stefani) ju schvaľuje a aj singel OctaHate, ktorý spolu vytvorili, nasvedčuje tomu, že Ryn Weaver vezme tento rok útokom. Nehovoriac o tom, že má za sebou uznanie speváčok ako Jessie Ware či Hayley Williams z Paramore. Vďaka všetkej tejto podpore vydala EP Promises pod Blancovou značkou Friends Keep Secrets. Debutový album by mala vydať v prichádzajúcich mesiacoch, no medzitým pracuje aj na tajných projektoch, o ktorých sa snáď dozvieme čoskoro.


Seinabo Sey

Ťažko tomu uveriť, ale Seinabo Sey je naozaj Švédka s africkými koreňmi. K hudbe sa dostala študovaním soulu na prestížnej škole v Štokholme. Svoju spevácku kariéru začala v roku 2013 singlom Younger. Soul-popový debut si vydobil pozornosť len v škadinávskych krajinách, no remix v podaní nórskeho hudobníka Kygo sa dostal až na vrchol tanečnej hitparády magazínu Billboard. Odvtedy speváčka vydala single Hard Time a Pistols At Dawn. Tie možno nájsť na EP For Madelaine.


The Kite String Tangle

Pod prezývkou The Kite String Tangle vystupuje Danny Harley. Často ho spájajú s Chetom Fakerom, ktorého sme vám predstavili v rámci našich štyridsiatich najobľúbenejších albumov za uplynulý rok. Harley sa sústreďuje na indie elektroniku, pričom využíva syntetizátory a mámivé vokály. Rozhodne stojí aspoň za jednu šancu. 


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/indianathegirl