Aj vy ste milovali nesmrteľné Komáre od O.B.D. a spievali si spolu s nimi hity ako Takto to funguje, Slnečný deň či Džadžuli dža? V roku 2016 budete mať teda o dôvod viac na radosť, legenda slovenskej scény na čele so spevákom Galom totiž ohlásila nový album.

Orchester Bronislava Dobrotu (O.B.D.) funguje už vyše 22 rokov na rovnakom princípe ako ich slávni kolegovia z The Rolling Stones - jadro skupiny zostáva stabilné a okolo neho sa v závislosti od druhu koncertu formuje tím. V prípade O.B.D. vydržala celé roky dvojica Roman "Galo" Galvánek a Broňo Dobrota.

Spevákom a textárom je mimoriadne aktívny Galo, ktorý má na konte aj dve zbierky básní (Moje vydané a nevídané veci, 4 ročné obdobia tohto leta), jeho meno objavíte v titulkoch televíznej relácie Varí vám to, písal scenáre aj hudbu k rôznym reláciám, skladal hudbu a texty pre Karola Csina či Roba Miklu, spolupracoval aj s Lenkou Dusilovou, Hexom a inými. Napísal tiež sonátu D mol pre sláčikové trio a klavír, ktorá každoročne otvára Medzinárodnú výstavu ruží v Dolnej Krupej.

Do nového roka vstupuje s predsavzatím venovať sa opäť predovšetkým O.B.D. a s perspektívou priniesť fanúšikom viac ako len jednu novinku. Tou je nový singel, ktorý kapela fanúšikom predstavila v decembri. "Inšpiráciu na skladbu Stereo som objavil doma. Priateľka ma sústavne cepuje! Tak som jej povedal, že raz o nej napíšem a slovo som dodržal. Veď ja som normálne pod papučou," smeje sa Galo pri vysvetľovaní témy novej pesničky, no nezabúda prízvukovať, že s priateľkou Luciou je vždy veselo. "Ono to tak väčšinou býva, že my muži síce na verejnosti hráme veľkých frajerov, no doma počúvame na slovo."

Pesnička Stereo, ktorú si môžete vypočuť na webe Reverbnation.com, bude súčasťou nového albumu skupiny, ktorý ponesie názov OBD Inak. Fanúšikovia sa tak po dlhých desiatich rokoch od vydania nosiča 7 a pol (2006) konečne dočkajú úplne nového repertoáru od O.B.D. K novému singlu vznikne už v priebehu najbližších týždňov aj video, o ktoré sa postará práve Galova priateľka, vyštudovaná dokumentaristka. "Na narodeniny, ktoré som mal len pár dní pred Vianocami, som od nej dostal ako darček väzenský kostým, mundúr a čapicu. Použijeme ho pri nakrúcaní," prezrádza hudobník.

Kapela O.B.D. (Orchester Bronislava Dobrotu) od svojho vzniku v roku 1993 stihla vydať albumy O.B.D. (1995), O.B.D. Zdraví (1996), Chupacabras (1998) a spomínaný 7 a pol. Medzi ich najznámejšie skladby patria Komáre, Džadžuli dža, Slnečný deň, Takto to funguje, Biely strom, Letím na Venušu, S mojím ohňom sa hraj, Zmoknutý vták alebo Prečo sa pýtaš?. Pri príležitosti 20. výročia založenia O.B.D. vyšla v roku 2013 Audiografia 1994-2008.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Eva Bacigalová.

Súvisiaci interpreti: Obd