Šiesty ročník festivalu spájajúceho hudbu a najrôznejšie formy vizuálneho umenia s názvom Spectaculare prinesie už o pár mesiacov do českej metropoly viacero zaujímavejších a stále aktuálnych mien elektronickej, ambientnej, minimalistickej či jazzovej scény.

Medzi najväčšie ťaháky festivalu patria predstavitelia súčasných trendov elektronickej hudby. Významný anglický producent Jon Hopkins sa predstaví 9. marca vo Fóre Karlín. Do Česka sa vracia po piatich rokoch, aby predstavil svoju kritikou výborne hodnotenú albumovú novinku Singularity, v ktorej sa miesi minimalistické techno, zborové spevy aj sólové klavírne party. Spectaculare predstavuje vynikajúcu možnosť pre tých, ktorí sa nevedia dočkať Hopkinsovho augustového vystúpenia na festivale Grape.

Druhým headlinerom je nemecký hudobník a producent Sascha Ring, ktorého už dobre pozná aj slovenské publikum. Keďže superskupina Moderat, ktorú založil spolu s duom Modeselektor, má v súčasnosti pauzu, môže sa opäť naplno venovať svojmu pôvodnému projektu Apparat. Fanúšikom predstaví čerstvo pripravovaný album kombinujúci elektroniku s akustickým zvukom a spevom, ktorý ovláda s jemu vlastnou charizmou. V Lucerne sa 3. apríla predstaví s kapelou, ktorá zahŕňa bubeníka, sláky aj piana.

Tip redakcie: Pozrite si, ako to vyzeralo na pražskom koncerte Apparat Bandu v rámci Electronic Beats 2011


Medzi ďalších významných účinkujúcich festivalu Spectaculare 2019 patrí skladateľ neoklasickej hudby s austrálskymi koreňmi Luke Howard, violončelista Peter Gregson či kontrabasista a člen britského nu-jazzového zoskupenia The Cinematic Orchestra, Phil France. Návštevníci sa môžu tešiť aj na ruský elektronicko-akustický projekt Long Arm, za ktorým stojí petrohradský multiinštrumentalista Georgy Kotunov, či downtempo projekt KRTS Berlínčana TakeLeave. Z vizuálnych foriem sa oplatí spomenúť bulharského umelca Stanislava Genadieva s jeho projektom Synchronicity, ktorý bude pomocou svetelných geometrických línií skúmať zložitý vzťah človeka s okolitým svetom.

Festival nebude prebiehať kontinuálne, ale kultúru prinesie v rôznych dňoch počas februára, marca a apríla do najmodernejších pražských kultúrnych priestorov, pričom súčasťou festivalu budú aj tri divadelné predstavenia. Otvárací ceremoniál festivalu Spectaculare prebehne 14. februára v divadle Komedie a postará sa o neho tanečný duet Rafales choreografa Bernarda Bertranda. O výrazný sound design predstavenia sa postaral uznávaný francúzsky elektroakustický experimentátor Florent Colautti, ktorý vytvára vlastné hudobné nástroje.

Podrobný program podujatia a ďalšie informácie nájdete na oficiálnej stránke www.spectaculare.eu, novinky festivalu môžete sledovať aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Matej Kráľ
Foto: PR