Blame Your Genes je hudobný projekt Lukáša Zdurienčíka, ktorý sa žánrovo pohybuje niekde medzi elektopopom a housom. Debutoval v roku 2018 s EP White Liquid a 7. februára mu v prestížnom nemeckom vydavateľstve TRAUM Schallplatten vychádza nové EP s názvom Planets, ktoré v ten istý deň aj pokrstí na akcii v Novej Cvernovke. Prečítajte si krátky rozhovor.

Tvoj nový release vychádza v kolínskom vydavateľstve TRAUM Schallplatten. Ako vznikla táto spolupráca?

Keď som mal hotových zopár nových trackov, začal som písať vydavateľstvám, ktoré vydávajú podobnú hudbu ako robím ja, prípadne spolupracujú s producentami, ktorí sa mi páčia. TRAUMu sa to zapáčilo, absolvovali sme Skype telefonát a dohodli sa, že vo februári bude release.

EP Liquid White, ktorý si vydal v roku 2018 sa žánrovo pohyboval niekde medzi housom, elektropopom a zmeskou beatov. V čom bude hudobne tvoj nový release iný?

Z môjho pohľadu bude nové EP podobné ako debut. Bude to rozmanité a žánrovo pestré. Tak ma to baví najviac. Snáď piesne na ňom budú o niečo namakanejšie, vyspelejšie a bude v nich cítiť, že sa ako producent zlepšujem.

Za akých okolností vznikal? Pracovalo sa ti na ňom ľahšie alebo ťažšie ako pri tvorbe toho prvého?

Piesne z neho mám hotové už približne rok. Čo je už predsa len nejaký čas. Totižto vydavateľstvo nemalo skorší termín pre release, tak som aj rád, že to konečne ide von. Na piesňach som prakticky začal pracovať hneď po vydaní debutového EP. Neviem či sa na nich pracovalo ľahšie, ale minimálne ja som cítil, že skladateľsky a producentsky som sa od debutu nejaký kúsoček dopredu posunul. Čiže už som si napríklad nemusel tak dlho lámať hlavu nad niektorými technickými vecami pri tvorení muziky.

S kým spolupracuješ na jeho vizuáli?

Fotografiu na cover som si požičal od šikovného Šimona Pareca. Ten napríklad fotil aj niektoré promo fotky našej kapely Elections in the Deaftown. Videá k niektorým singlom bude mať na starosti Brano Matis, ktorý taktiež v minulosti robil nejaké veci pre našu kapelu.

7. februára bude v Novej Cvernovke párty na počesť vydania tvojho releasu. Prečo si sa rozhodol pre NC a čo ťa s týmto miestom spája?

Spája ma s ňou veľa vecí. Napríklad moje úplne prvé živé vystúpenie bolo v Novej Cvernovke na afterparty Bielej noci. Pre Cvernovku som aj pracoval a v neposlednom rade máme v týchto priestoroch aj štúdio/skúšobňu.

Plánuješ ďalšie vystúpenia, prípadne máš už v svojom programe aj nejaké festivaly?

Chcel by som hrať čo najviac. Z festivalov hrám najbližšie v máji na Liverpool Sound City festival a mám už dohodnuté aj nejaké festivaly a klubové párty na jar a leto. Mám aj novú bookingovú agentúru, z čoho som veľmi šťastný a snáď z toho vyplynie ešte viac hrania.

Času na kapelu Elections in the Deaftown je málo 

Kto ťa hudobne najviac inšpiruje? Kde a za akých okolností sa ti najlepšie vymýšľa a tvorí?

Snažím sa počúvať čo najviac hudby ako sa mi dá. Počúvam naozaj skoro všetko od kvalitného popu, cez gitarovky, elektroniku až po rap. Tým pádom mám aj veľké množstvo hudobných inšpirácií, ktoré sa snažím pretaviť aj do tvorby. Nemám nejaké preferované okolnosti, kedy sa mi najlepšie tvorí. Posadím sa na zadok a tvorím. Aj keď možno niekedy nemá náladu alebo som unavený. Akonáhle začnem a už som v nejakom "rauši", všetko ostatné ide do úzadia a hudba ma úplne pohltí.

Tvojmu sólovému projektu BYG predchádzalo pôsobenie v kapele Elections in the Deaftown. Ako sa ti darí zladiť oba tieto projekty?

S chalanmi momentálne veľa času kapele nevenujeme. Každý z jej členov je nejakým spôsobom vyťažený a sme radi keď sa stretneme raz za čas na skúškach. Rád by som prijal ešte viac času stráveného v skúšobni. Snáď to bude už len lepšie.

Živí ťa hudba? Alebo máš aj "normálne" zamestnanie?

Pracujem v nahrávacom štúdiu, čiže okolo hudby a audia sa motám v podstate každý deň.

Aké zaujímavé akcie, párty alebo koncerty sa ako návštevník, nie interpret, v najbližšej dobe chystáš navštíviť?

Mám rád napríklad technopárty Nočná v Novej Cvernovke, najbližšia bude 14. februára. Ďalej sa chystáme na amerických DIIV do Prahy, na akcii Masokombinight vystúpi môj obľúbený Iglooghost a možno stihnem aj Caribou vo Viedni. No a v Liverpoole síce budem aj vystupovať, ale určite si tam pozrieme množstvo skvelých koncertov.

Rozhovor a foto redakcii Hudba.sk poskytla Vera Balko Čillagová z Novej Cvernovky.

Foto: Mikuláš Bado