Jedným z prekvapení na nedeľnom odovzdávaní cien Radio_Head Awards bolo uvedenie "úplne novej kapely" Nvmeri. V skutočnosti však ide o starú kapelu s novým názvom - Nvmeri je pokračovaním skupiny The Uniques. Ešte pred vystúpením v MMC si kapela stihla zahrať na vrchole vyhliadkovej veže UFO na bratislavskom Moste SNP.

Slovenská skupina The Uniques sa už od svojho začiatku v roku 2007 celkom prirodzene vyhýbala bežne zabehnutým vzorcom, ktoré slovenské "indie" bandy s radosťou obmieňajú. Pravdepodobne aj vďaka tomu si toto nevypočítateľné trio zaslúžilo Cenu kritikov za debutový album From the Dust na Radio_Head Awards 2010 a reprezentovalo Slovensko (mimo množstva iných vystúpení) na významných showcase festivaloch ako Eurosonic (Holandsko) či Waves (Rakúsko).

Fascinácia číslami

Počas tohtoročnej jari vyjde dlho pripravovaný a očakávaný druhý album, s ktorým predstavia nie len nové skladby, hudobnú a vizuálnu show, ale hlavne zmenu názvu skupiny, ktorá sa od 3.3.2013, (resp. III.III.MMXIII, symbolický to dátum) oficiálne volá Nvmeri. Tvoria ju Pišta Kráľovič, Palo Javorník a Miro Tuchyňa. "Uvedomili sme si, že po viacerých zmenách v obsadení od roku 2007 sa v The Uniques vystriedalo dokopy desať ľudí. Keďže táto zostava je už usadená, tak jedinou možnosťou to bolo celé skĺbiť, urobiť za všetkým poslednú bodku a začať písať novú vetu kapitálkou," objasňuje túto zmenu Pišta Kráľovič.

Nový album je založený na veľmi striktnej koncepcii, ktorú fanúšikovia mohli vyčítať z už odprezentovaného "moodboardu". "Slovo Nvmeri znamená v latinčine čísla, ktorými je popretkávaná celá naša filozofia a hudba. Fascinujú nás, ako jedna z mála exaktných vecí, ktoré človek pozná. A latinčina – ako taký tajomný odkaz doby a určitý symbol vedomosti. Spojenie tradičného s futuristickým - týmto sa teraz tiahne to, čo robíme," dodal Pišta.

Dvojitá premiéra

Zmena názvu kapely nie je v hudobnom svete bežnou vecou. The Uniques – po novom Nvmeri – riskujú, no napriek tomu sa neboja prekvapiť publikom touto výraznou novinkou. Album slovenského tria ovplyvnený matematikou, stretom antických prvkov, súčasnosti a budúcnosti, estetikou geometrie, nesúmernosti a kovov naznačuje, že pôjde o výnimočný a ucelený projekt, ktorý vyjde už na jar roku 2013. A ako skupina dodáva: "Celé by sme to zhrnuli do jednej vety: je to to najlepšie a najprepracovanejšie, čo sme zatiaľ v živote vedeli dať dokopy."

Zmenu názvu oznámila skupina v nedeľu pár hodín pred vystúpením na Radio_Head Awards formou videa v relácii Hudba mesta, kde odprezentovala nový singel Hardwired z pripravovaného albumu. Druhú premiéru mal singel v MMC, kde sa odovzdávali spomínané ceny Rádia_FM. Video z výhliadkovej veže UFO si môžete pozrieť TU.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Michal Stolárik za kapelu a Martin Kukoľ za tvorcov projektu Hudba mesta.