Festival Colours of Ostrava dnes ráno posilnil svoj program o ďalšie hviezdy - Kasabian, Clean Bandit, ale aj dvojicu Rodrigo y Gabriela či Zrní s Janáčkovou filharmóniou Ostrava. "Ďalšie kapely a účinkujúci budú samozrejme pribúdať, ale týmto už máme potvrdených všetkých hlavných tohtoročných headlinerov," hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Medzinárodný festival Colours of Ostrava prebehne od 16. do 19. júla a ponúkne cez 200 koncertov, divadiel, filmov, workshopov, diskusií a výtvarných akcií. Okrem silného lineupu k unikátnemu festivalovému zážitku prispieva aj samotný industriálny areál ostravských Dolných Vítkovic. Veľkým lákadlom ročníka 2015 bude pre návštevníkov novootvorená nadstavba na vysokej peci, ktorá ponúkne na štyroch poschodiach vo výške od 60 do 70 metrov nad areálom unikátnu vyhliadku, kaviareň, klub a terasu.

Novinkou tohto ročníka je aj electro stage v zrekonštruovanej bani Hlubina. "Vyberáme to najlepšie zo súčasnej vlny zahraničnej elektroniky, ktorá do našich krajov príliš neprenikne," hovorí dramaturg nového pódia Adam Kaňa. K prvým potvrdeným menám patrí napríklad producent Clark z kultového labelu WARP Records, mág minimalistického techna Christian Löffler, francúzsky electro producent Danger, houseový DJ vystupujúci v maske The Toxic Avenger alebo kapela Vessels. Príde aj Joshua Eustis, jediný súčasný člen Telefon Tel Aviv a v minulosti koncertný člen Nine Inch Nails. Predstaví svoj vedľajší projekt Sons of Magdalene a pod značkou Telefon Tel Aviv DJ set ponúkne hudobnú selekciou IDM a ambient techna.
 
Tí nezastaviteľní a podivní bastardi

"Nikto na nás dnes nemá, sme nezastavitelní. Sme fantastická živá kapela," prehlásil sebavedomo spevák Kasabian Tom Meighan pred minuloročným vystúpením na Glastonbury, kde sa stali očakávanými headlinermi. Kapela predala cez milión albumov, získala Brit Awards, NME Awards, Mojo Awards a nomináciu na Mercury Prize. Čaro Kasabian spočíva v ambicióznom pohrávaním sa s gitarovým rockom 60-tych rokov, britpopom a tanečnou elektronikou, experimentujú aj s hip hopom a psychedéliou.

Každý ich album môžeme brať ako odkaz k britskej rockovej histórii, no ako sami tvrdia: "Nechceme ale znieť ako retro. Milujeme rockové kapely zo 60. a 70. rokov, ale chceme sa od nich učiť a nie byť ako oni." Okrem speváka Meighana tvoria skupinu aj gitarista a spevák Sergio Pizzorno, basák Chris Edwards a bubeník Ian Matthews.  


Britskému "electro kvartetu" Clean Bandit sa prepojením synthpopu, housu, hip-hopu a funku so sláčikovou klasikou podarilo pokoriť britskú hitparádu, svetové rebríčky predajnosti a nakoniec s piesňou Rather Be získať Grammy za najlepšiu tanečnú skladbu minulého roka. Štyrom absolventom univerzity v Cambridge sa v britskom denníku The Guardian dostalo titulu "Dostoyevskys of disco". Čelistka Grace Chatto totiž študovala v Rusku jazyk a hudbu a multiinštrumentalista Jack Patterson na Gerasimovom filmovom inštitúte. Odtiaľ si priniesli budúci názov, odvodený od ruskej frázy pre podivných bastardov.

V Cambridge potom s bratom Jacka, bubeníkom Lukom a s huslistom Neilom Aminom-Smithom začali experimentovať s krížením klasiky a elektronických beatov. Medzi svoje vzory štvorica uvádza aj nedávny prírastok do lineupu Colours - Rudimental, pretože rovnako ako oni používajú služby prenajatých spevákov: Rather Be alebo Real Love pre Clean Bandit naspievala Jess Glynne. Na debutovom albume New Eyes sa však speváckych talentov v jednotlivých skladbách vystrieda ďaleko viac.  


Klasika úplne inak

Legenda hovorí, že po každom koncerte si Rodrigo y Gabriela alebo Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero musia ponoriť ruky do ľadovej vody, lebo by im vraj zhoreli. Medzi ich fanúšikov patria napríklad Robert Plant, Damien Rice, členovia Metallicy alebo Barack Obama, ktorý dvojicu pozval koncertovať do Bieleho domu a mexickému prezidentovi sa pochválil, že má ich albumy v iPode.

Rodrigo y Gabriela predali cez milión albumov a ich hudba znie na soundtrackoch Pirátov z Karibiku: Na vlnách podivna alebo Kocúra v čižmách, vystupovali na najväčších svetových festivaloch, v prestížnych televíznych show aj vo vyhlásených koncertných sieňach. Každý totiž chce naživo vidieť umenie energickej dvojice, ktorá si na pódiu vystačí len s dvoma akustickými gitarami a s majstrovstvom na samej hranici chápania. Rodrigo y Gabriela sú známi taktiež originálnymi verziami skladieb od Led Zeppelin, Metallicy, Hendrixa, Rage Against the Machine alebo Radiohead.


Spolupráca Zrní a Janáčkovej filharmonie Ostrava vznikla vďaka nápadu riaditeľky festivalu Colours of Ostrava Zlaty Holušovej. "Urobilo nám to fakt veľkú radosť. Vtedy sme premýšľali nad novými možnými projektami. Bolo to asi pred štrnástimi dňami, keď nám Tomáš, náš manažér, volal, že by to bolo pekné spojiť sa s nejakým orchestrom a spracovať naše pesničky orchestrálne. No a na to prišla táto ponuka. Opäť sa nám potvrdilo, že sa takéto veci dejú, že to takto funguje," uviedli členovia úspešnej kapely Zrní.

Za aranžéra úprav pre filharmóniu si skupina zvolila vynikajúceho slovenského jazzového a tradičného huslistu a skladateľa Stana Palúcha. "Stana nám odporučila naša kamarátka Nina Marinová, huslistka a speváčka, ktorá nám hosťuje na albume. On je fenomenálnym huslistom, má s aranžovaním bohaté skúsenosti, ale taktiež je to sympatický skromný chlapík, zapálený ísť do toho s radosťou, čo z toho môže vzniknúť. To je všetko dokopy ideálna zmes a preto sme si nakoniec vybrali jeho," uzaviera Jan Unger.  

K už skôr potvrdeným menám budúceho ročníka patria Björk, Rudimental, St. Vincent, Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Klangkarussell, Other Lives, Dillon, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Sly & Robbie Meet Nils Peter Molvaer, William Fitzsimmons, Faiz Ali Faiz, Avishai Cohen’s New York Division, Black Strobe, Electro Deluxe, Oscar And The Wolf, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, The Dumplings, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki, The Crooked Fiddle Band a NO Blues.  

V súčasnosti sú k dispozícii štvordenné vstupenky za 79,62 eur, cena platí do 31. marca 2015. V predpredaji je taktiež aj ubytovanie v kempe pri areáli, parkovanie pri areáli a pri kempe.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Zdenko Hanout.

Foto: Facebook.com/kasabian

Súvisiaci interpreti: Clean Bandit, Kasabian